Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami
Fasolka szparagowa to smak lata, którym warto zajadać się w czasie sezonu. Chociaż najpopularniejszą jej wersją jest fasolka z okrasą z bułki tartej i masła, to we francuskim wydaniu szybko skradnie serca rodziny i gości.
24.07.2024 06:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy myślę o fasolce szparagowej po francusku, od razu zaczyna mi burczeć w brzuchu. Podaję ją najczęściej w towarzystwie pieczonych lub gotowanych ziemniaków i sadzonego jajka. To połączenie to kwintesencja letniego obiadu.
Fasolka szparagowa a zdrowie
Fasolka szparagowa to lekka przekąska i pyszny dodatek. Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego. Ma w sobie również niedużo kalorii, dzięki czemu świetnie sprawdza się na diecie. Ma również niski indeks glikemiczny, co docenią osoby borykające się z cukrzycą i insulinoopornością. W fasolce znajdziemy również witaminy i minerały, takie jak potas, magnez, fosfor, żelazo, witaminy C, K, A oraz witaminy z grupy B.
Fasolka szparagowa po francusku
Fasolka szparagowa może być podana w inny sposób niż ten, który znamy od lat. Przepis na francuską wersję tej potrawy zawładnął ostatnio moim domem i kubkami smakowymi rodziny. Prosta zmiana sprawiła, że fasolka zniknęła z talerzy najszybciej. Od tej pory staram się za każdym razem przygotować dużą miskę, która i tak błyskawicznie staje się pusta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 300 g żółtej fasolki szparagowej,
- 20 g masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 średnia szalotka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/3 szklanki natki pietruszki.
Dodatki:
- młode ziemniaczki,
- jajko sadzone.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Żółtą fasolkę wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję, aż będzie miękka. Następnie od razu przekładam do miski z zimną wodą i kostkami lodu.
Krok 2. Na patelnię wrzucam masło i wlewam oliwę z oliwek. Wrzucam drobno posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażam.
Krok 3. Wrzucam fasolkę szparagową oraz posiekaną natkę pietruszki i podsmażam całość.
Krok 4. Na patelni smażę jajko sadzone, młode ziemniaki obgotowuję i podpiekam w piekarniku. Podaję wraz z fasolką po francusku. Smacznego!