Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Fasolka szparagowa to smak lata, którym warto zajadać się w czasie sezonu. Chociaż najpopularniejszą jej wersją jest fasolka z okrasą z bułki tartej i masła, to we francuskim wydaniu szybko skradnie serca rodziny i gości.

Fasolka po francuskuFasolka po francusku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kiedy myślę o fasolce szparagowej po francusku, od razu zaczyna mi burczeć w brzuchu. Podaję ją najczęściej w towarzystwie pieczonych lub gotowanych ziemniaków i sadzonego jajka. To połączenie to kwintesencja letniego obiadu.

Fasolka szparagowa a zdrowie

Fasolka szparagowa to lekka przekąska i pyszny dodatek. Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego. Ma w sobie również niedużo kalorii, dzięki czemu świetnie sprawdza się na diecie. Ma również niski indeks glikemiczny, co docenią osoby borykające się z cukrzycą i insulinoopornością. W fasolce znajdziemy również witaminy i minerały, takie jak potas, magnez, fosfor, żelazo, witaminy C, K, A oraz witaminy z grupy B.

Fasolka szparagowa po francusku

Fasolka szparagowa może być podana w inny sposób niż ten, który znamy od lat. Przepis na francuską wersję tej potrawy zawładnął ostatnio moim domem i kubkami smakowymi rodziny. Prosta zmiana sprawiła, że fasolka zniknęła z talerzy najszybciej. Od tej pory staram się za każdym razem przygotować dużą miskę, która i tak błyskawicznie staje się pusta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Składniki:

  • 300 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 20 g masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średnia szalotka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/3 szklanki natki pietruszki.

Dodatki:

  • młode ziemniaczki,
  • jajko sadzone.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Żółtą fasolkę wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję, aż będzie miękka. Następnie od razu przekładam do miski z zimną wodą i kostkami lodu.

Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa © Pyszności

Krok 2. Na patelnię wrzucam masło i wlewam oliwę z oliwek. Wrzucam drobno posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażam.

Podsmażona szalotka z czosnkiem
Podsmażona szalotka z czosnkiem © Pyszności

Krok 3. Wrzucam fasolkę szparagową oraz posiekaną natkę pietruszki i podsmażam całość.

Fasolka po francusku
Fasolka po francusku © Pyszności

Krok 4. Na patelni smażę jajko sadzone, młode ziemniaki obgotowuję i podpiekam w piekarniku. Podaję wraz z fasolką po francusku. Smacznego!

Fasolka po francusku
Fasolka po francusku © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze