Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Fasolka szparagowa to smak lata, którym warto zajadać się w czasie sezonu. Chociaż najpopularniejszą jej wersją jest fasolka z okrasą z bułki tartej i masła, to we francuskim wydaniu szybko skradnie serca rodziny i gości.

Fasolka po francuskuFasolka po francusku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kiedy myślę o fasolce szparagowej po francusku, od razu zaczyna mi burczeć w brzuchu. Podaję ją najczęściej w towarzystwie pieczonych lub gotowanych ziemniaków i sadzonego jajka. To połączenie to kwintesencja letniego obiadu.

Fasolka szparagowa a zdrowie

Fasolka szparagowa to lekka przekąska i pyszny dodatek. Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego. Ma w sobie również niedużo kalorii, dzięki czemu świetnie sprawdza się na diecie. Ma również niski indeks glikemiczny, co docenią osoby borykające się z cukrzycą i insulinoopornością. W fasolce znajdziemy również witaminy i minerały, takie jak potas, magnez, fosfor, żelazo, witaminy C, K, A oraz witaminy z grupy B.

Fasolka szparagowa po francusku

Fasolka szparagowa może być podana w inny sposób niż ten, który znamy od lat. Przepis na francuską wersję tej potrawy zawładnął ostatnio moim domem i kubkami smakowymi rodziny. Prosta zmiana sprawiła, że fasolka zniknęła z talerzy najszybciej. Od tej pory staram się za każdym razem przygotować dużą miskę, która i tak błyskawicznie staje się pusta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Składniki:

  • 300 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 20 g masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średnia szalotka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/3 szklanki natki pietruszki.

Dodatki:

  • młode ziemniaczki,
  • jajko sadzone.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Żółtą fasolkę wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję, aż będzie miękka. Następnie od razu przekładam do miski z zimną wodą i kostkami lodu.

Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa © Pyszności

Krok 2. Na patelnię wrzucam masło i wlewam oliwę z oliwek. Wrzucam drobno posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażam.

Podsmażona szalotka z czosnkiem
Podsmażona szalotka z czosnkiem © Pyszności

Krok 3. Wrzucam fasolkę szparagową oraz posiekaną natkę pietruszki i podsmażam całość.

Fasolka po francusku
Fasolka po francusku © Pyszności

Krok 4. Na patelni smażę jajko sadzone, młode ziemniaki obgotowuję i podpiekam w piekarniku. Podaję wraz z fasolką po francusku. Smacznego!

Fasolka po francusku
Fasolka po francusku © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia