PoradyKoniec z łykowatą fasolką szparagową. Przygotuj w ten sposób, a pozbędziesz się problemu

Koniec z łykowatą fasolką szparagową. Przygotuj w ten sposób, a pozbędziesz się problemu

Prosty trik i fasolka szparagowa nie będzie miała łyka
Prosty trik i fasolka szparagowa nie będzie miała łyka
Źródło zdjęć: © Canva | al62

27.06.2024 11:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak zniechęcić dzieci do jedzenia fasolki szparagowej? Dać im do chrupania strąki niepozbawione łyka. Bądźmy szczerzy, te uparte "nitki" potrafią zepsuć całą przyjemność z jedzenia tego zdrowego warzywa również dorosłym. Na szczęście możesz tego w prosty sposób uniknąć.

Fasolka szparagowa to jedno z naszych ulubionych sezonowych warzyw. Jest nie tylko totalnie smaczna (jej chrupanie dosłownie uzależnia — wiemy, co mówimy), ale również zdrowa. To zawsze miłe, kiedy można łączyć przyjemne z pożytecznym, prawda? Fasolka szparagowa to bogate źródło witamin (przede wszystkim A, C, K i grupy B), minerałów (na szczególne wyróżnienie zasługuje potas i żelazo), a także błonnika pokarmowego (odchudzanie — jak miło!) i kwasu foliowego. Warto również wspomnieć o fitoskładnikach, czyli saponinach i lignanach, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Można więc powiedzieć, że jedzenie fasolki szparagowej to samo dobro. Żeby jednak czerpać z tego bogatego źródła właściwości prozdrowotnych, trzeba pamiętać o dwóch sprawach. Po pierwsze: niezbyt długim gotowaniu, bo przesada ma w tym przypadku naprawdę nieprzyjemne konsekwencje — usunięcie dużej części obecnych w fasolce mikroskładników. Po drugie: pozbyciu się łyka, które potrafi zniszczyć całą przyjemność z posiłku. Jak to zrobić? Nic prostszego!

Prosty trik i koniec z łykowatą fasolką szparagową

Usunięcie łyka z fasolki może się wydawać karkołomnym zadaniem, ale w rzeczywistości jest to szybki i przyjemny zabieg, nad którym specjalnie się nie napracujesz. Co należy zrobić? Najpierw przerzuć fasolkę do naczynia i zalej je gorącą wodą. Odczekaj chwilę, nie chcesz przecież się poparzyć. Kiedy woda trochę ostygnie, wyjmij fasolkę i zabierz się do roboty. Natnij końcówki, ale nie odkrój ich zupełnie. Zamiast tego delikatnie je pociągnij. Po chwili zauważysz, że łykowata nitka odchodzi razem z końcówkami.

Fasolka szparagowa bez łyka posmakuje także dzieciom
Fasolka szparagowa bez łyka posmakuje także dzieciom© Canva | yuliya-stolyevychs-images

Teraz twoja fasolka szparagowa jest już zupełnie pozbawiona łyka i możesz się nią zajadać do woli. Dzieciaki również będą wdzięczne i polubią fasolkę — a to ważne, bo warto je przyzwyczajać do zdrowych produktów już od maleńkości!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także