Koniec z łykowatą fasolką szparagową. Przygotuj w ten sposób, a pozbędziesz się problemu

Jak zniechęcić dzieci do jedzenia fasolki szparagowej? Dać im do chrupania strąki niepozbawione łyka. Bądźmy szczerzy, te uparte "nitki" potrafią zepsuć całą przyjemność z jedzenia tego zdrowego warzywa również dorosłym. Na szczęście możesz tego w prosty sposób uniknąć.

Prosty trik i fasolka szparagowa nie będzie miała łykaProsty trik i fasolka szparagowa nie będzie miała łyka
Źródło zdjęć: © Canva | al62

Fasolka szparagowa to jedno z naszych ulubionych sezonowych warzyw. Jest nie tylko totalnie smaczna (jej chrupanie dosłownie uzależnia — wiemy, co mówimy), ale również zdrowa. To zawsze miłe, kiedy można łączyć przyjemne z pożytecznym, prawda? Fasolka szparagowa to bogate źródło witamin (przede wszystkim A, C, K i grupy B), minerałów (na szczególne wyróżnienie zasługuje potas i żelazo), a także błonnika pokarmowego (odchudzanie — jak miło!) i kwasu foliowego. Warto również wspomnieć o fitoskładnikach, czyli saponinach i lignanach, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam te burgery, wszyscy oniemieli z zachwytu. Lepszych nie znajdziesz na mieście

Można więc powiedzieć, że jedzenie fasolki szparagowej to samo dobro. Żeby jednak czerpać z tego bogatego źródła właściwości prozdrowotnych, trzeba pamiętać o dwóch sprawach. Po pierwsze: niezbyt długim gotowaniu, bo przesada ma w tym przypadku naprawdę nieprzyjemne konsekwencje — usunięcie dużej części obecnych w fasolce mikroskładników. Po drugie: pozbyciu się łyka, które potrafi zniszczyć całą przyjemność z posiłku. Jak to zrobić? Nic prostszego!

Prosty trik i koniec z łykowatą fasolką szparagową

Usunięcie łyka z fasolki może się wydawać karkołomnym zadaniem, ale w rzeczywistości jest to szybki i przyjemny zabieg, nad którym specjalnie się nie napracujesz. Co należy zrobić? Najpierw przerzuć fasolkę do naczynia i zalej je gorącą wodą. Odczekaj chwilę, nie chcesz przecież się poparzyć. Kiedy woda trochę ostygnie, wyjmij fasolkę i zabierz się do roboty. Natnij końcówki, ale nie odkrój ich zupełnie. Zamiast tego delikatnie je pociągnij. Po chwili zauważysz, że łykowata nitka odchodzi razem z końcówkami.

Fasolka szparagowa bez łyka posmakuje także dzieciom
Fasolka szparagowa bez łyka posmakuje także dzieciom © Canva | yuliya-stolyevychs-images

Teraz twoja fasolka szparagowa jest już zupełnie pozbawiona łyka i możesz się nią zajadać do woli. Dzieciaki również będą wdzięczne i polubią fasolkę — a to ważne, bo warto je przyzwyczajać do zdrowych produktów już od maleńkości!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem