Największe grzechy Polaków podczas grillowania. Niszczą cały smak i zabawę

Słoneczne dni zachęcają nas do grillowania. Zapraszamy gości oraz rodzinę, by wspólnie cieszyć się pysznym obiadem w ogrodzie. Wydawałoby się, że nie ma nic trudnego w rozpaleniu grilla i rzucenia mięsa na ruszt. Okazuje się jednak, że często popełniamy masę błędów.

ObrazekNajwiększe grzechy polaków podczas grillowania. - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Grillowanie - przyjemnie spędzony czas

Obrazek
Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Latem częściej spędzamy czas na świeżym powietrzu. W związku z tym chętnie spotykamy się ze znajomymi na grilla. Przed grillowaniem, w pierwszej kolejności myślimy o mięsie i węglu. Mamy wrażenie, że opanowaliśmy sztukę grillowania do perfekcji. Niestety często zapominamy o wielu szczegółach. W konsekwencji rzucone na ruszt mięso przypala się i jest niesmaczne. Jak tego uniknąć?

Największe błędy podczas grillowania

Obrazek
Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Poniżej przedstawiamy największe błędy podczas grillowania. Zdziwisz się, jak często je popełniamy. Okazuje się, że wystarczy pamiętać o kilku ważnych kwestiach, aby nasze mięso wyszło idealnie.

  • Brudny grill

Po każdym użyciu grilla powinniśmy go czyścić. Niestety często o tym zapominamy. W konsekwencji używamy brudnego rusztu. Należy zaznaczyć, że często znajdują się na nim resztki pokarmu, tłuszcz oraz kurz. Stanowi to idealne środowisko do rozwoju szkodliwych bakterii.

  • Za niska temperatura grillowania
Obrazek
Węgiel - Pyszności; Foto: Canva.com

Węgiel powinien być dobrze rozgrzany. W związku z tym należy pamiętać, aby nie był wilgotny. Po rozpaleniu grilla warto odczekać parę minut, aby węgiel się rozżarzył. Najlepiej nie używać dużej ilości podpałek. Składają się one m.in. z parafiny, która podczas spalania wydziela szkodliwe składniki.

  • Długie grillowanie

Nie powinniśmy grillować mięsa za długo. W przeciwnym razie będzie ono suche i niesmaczne. Należy pamiętać o dobrym ustawieniu rusztu. Jeśli będzie znajdował się za wysoko, to będziemy musieli dłużej grillować mięso. Natomiast ustawiony za blisko węgli spowoduje, że nasza potrawa się spali.

  • Brak marynaty
Obrazek
Marynowane mięso - Pyszności; Foto: Canva.com

Przed rozpoczęciem grillowania, należy odpowiednio przygotować mięso. Najlepiej je zamarynować  jeszcze dzień przed obróbką termiczną. Polecamy również użyć przypraw. Dzięki temu nasza potrawa będzie wyjątkowo krucha i soczysta. Poza tym, wzbogacimy jej smak oraz aromat.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sakiewki z kaszanką na grilla, aż w pięciu różnych wydaniach krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze