PoradyNajwiększe grzechy Polaków podczas grillowania. Niszczą cały smak i zabawę

Największe grzechy Polaków podczas grillowania. Niszczą cały smak i zabawę

Największe grzechy polaków podczas grillowania. - Pyszności; Foto: Canva.com
Największe grzechy polaków podczas grillowania. - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

28.06.2022 17:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Słoneczne dni zachęcają nas do grillowania. Zapraszamy gości oraz rodzinę, by wspólnie cieszyć się pysznym obiadem w ogrodzie. Wydawałoby się, że nie ma nic trudnego w rozpaleniu grilla i rzucenia mięsa na ruszt. Okazuje się jednak, że często popełniamy masę błędów.

Grillowanie - przyjemnie spędzony czas

Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Latem częściej spędzamy czas na świeżym powietrzu. W związku z tym chętnie spotykamy się ze znajomymi na grilla. Przed grillowaniem, w pierwszej kolejności myślimy o mięsie i węglu. Mamy wrażenie, że opanowaliśmy sztukę grillowania do perfekcji. Niestety często zapominamy o wielu szczegółach. W konsekwencji rzucone na ruszt mięso przypala się i jest niesmaczne. Jak tego uniknąć?

Największe błędy podczas grillowania

Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Poniżej przedstawiamy największe błędy podczas grillowania. Zdziwisz się, jak często je popełniamy. Okazuje się, że wystarczy pamiętać o kilku ważnych kwestiach, aby nasze mięso wyszło idealnie.

  • Brudny grill

Po każdym użyciu grilla powinniśmy go czyścić. Niestety często o tym zapominamy. W konsekwencji używamy brudnego rusztu. Należy zaznaczyć, że często znajdują się na nim resztki pokarmu, tłuszcz oraz kurz. Stanowi to idealne środowisko do rozwoju szkodliwych bakterii.

  • Za niska temperatura grillowania
Węgiel - Pyszności; Foto: Canva.com
Węgiel - Pyszności; Foto: Canva.com

Węgiel powinien być dobrze rozgrzany. W związku z tym należy pamiętać, aby nie był wilgotny. Po rozpaleniu grilla warto odczekać parę minut, aby węgiel się rozżarzył. Najlepiej nie używać dużej ilości podpałek. Składają się one m.in. z parafiny, która podczas spalania wydziela szkodliwe składniki.

  • Długie grillowanie

Nie powinniśmy grillować mięsa za długo. W przeciwnym razie będzie ono suche i niesmaczne. Należy pamiętać o dobrym ustawieniu rusztu. Jeśli będzie znajdował się za wysoko, to będziemy musieli dłużej grillować mięso. Natomiast ustawiony za blisko węgli spowoduje, że nasza potrawa się spali.

  • Brak marynaty
Marynowane mięso - Pyszności; Foto: Canva.com
Marynowane mięso - Pyszności; Foto: Canva.com

Przed rozpoczęciem grillowania, należy odpowiednio przygotować mięso. Najlepiej je zamarynować  jeszcze dzień przed obróbką termiczną. Polecamy również użyć przypraw. Dzięki temu nasza potrawa będzie wyjątkowo krucha i soczysta. Poza tym, wzbogacimy jej smak oraz aromat.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sakiewki z kaszanką na grilla, aż w pięciu różnych wydaniach krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także