Największe grzechy Polaków podczas grillowania. Niszczą cały smak i zabawę

Słoneczne dni zachęcają nas do grillowania. Zapraszamy gości oraz rodzinę, by wspólnie cieszyć się pysznym obiadem w ogrodzie. Wydawałoby się, że nie ma nic trudnego w rozpaleniu grilla i rzucenia mięsa na ruszt. Okazuje się jednak, że często popełniamy masę błędów.

ObrazekNajwiększe grzechy polaków podczas grillowania. - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
SKOMENTUJ

Grillowanie - przyjemnie spędzony czas

Obrazek
Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Latem częściej spędzamy czas na świeżym powietrzu. W związku z tym chętnie spotykamy się ze znajomymi na grilla. Przed grillowaniem, w pierwszej kolejności myślimy o mięsie i węglu. Mamy wrażenie, że opanowaliśmy sztukę grillowania do perfekcji. Niestety często zapominamy o wielu szczegółach. W konsekwencji rzucone na ruszt mięso przypala się i jest niesmaczne. Jak tego uniknąć?

Największe błędy podczas grillowania

Obrazek
Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Poniżej przedstawiamy największe błędy podczas grillowania. Zdziwisz się, jak często je popełniamy. Okazuje się, że wystarczy pamiętać o kilku ważnych kwestiach, aby nasze mięso wyszło idealnie.

  • Brudny grill

Po każdym użyciu grilla powinniśmy go czyścić. Niestety często o tym zapominamy. W konsekwencji używamy brudnego rusztu. Należy zaznaczyć, że często znajdują się na nim resztki pokarmu, tłuszcz oraz kurz. Stanowi to idealne środowisko do rozwoju szkodliwych bakterii.

  • Za niska temperatura grillowania
Obrazek
Węgiel - Pyszności; Foto: Canva.com

Węgiel powinien być dobrze rozgrzany. W związku z tym należy pamiętać, aby nie był wilgotny. Po rozpaleniu grilla warto odczekać parę minut, aby węgiel się rozżarzył. Najlepiej nie używać dużej ilości podpałek. Składają się one m.in. z parafiny, która podczas spalania wydziela szkodliwe składniki.

  • Długie grillowanie

Nie powinniśmy grillować mięsa za długo. W przeciwnym razie będzie ono suche i niesmaczne. Należy pamiętać o dobrym ustawieniu rusztu. Jeśli będzie znajdował się za wysoko, to będziemy musieli dłużej grillować mięso. Natomiast ustawiony za blisko węgli spowoduje, że nasza potrawa się spali.

  • Brak marynaty
Obrazek
Marynowane mięso - Pyszności; Foto: Canva.com

Przed rozpoczęciem grillowania, należy odpowiednio przygotować mięso. Najlepiej je zamarynować  jeszcze dzień przed obróbką termiczną. Polecamy również użyć przypraw. Dzięki temu nasza potrawa będzie wyjątkowo krucha i soczysta. Poza tym, wzbogacimy jej smak oraz aromat.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sakiewki z kaszanką na grilla, aż w pięciu różnych wydaniach krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie