Pojawiły się pierwsze polskie młode ziemniaki. Cena zwala z nóg

Młode polskie ziemniaki pojawiły się już na rynku hurtowym w Broniszach pod Warszawą. To tam zaopatrują się sprzedawcy wielu stołecznych warzywniaków. Szczyt sezonu na młode ziemniaki jeszcze przed nami. Na razie ceny polskich warzyw mogą odstraszać.

Do pełnego sezonu na młode ziemniaki brakuje jeszcze 2-3 tygodniDo pełnego sezonu na młode ziemniaki brakuje jeszcze 2-3 tygodni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na rynkach można już kupić młode ziemniaki w cenie sięgającej nawet 20 zł za kilogram. Za 2-3 tygodnie za taką samą ilość powinniśmy zapłacić już tylko kilka złotych, więc może warto jeszcze chwilę poczekać. Dobrze jest też upewnić się, że ziemniaki rzeczywiście pochodzą z rodzimej produkcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Nadużycia z zeszłego roku

Kontrole przeprowadzone przez ministra rolnictwa Michała Kołodziejczaka w zeszłym roku wykazały szereg nieprawidłowości. Podczas jednej z nich wykryto nielegalną sprzedaż młodych ziemniaków z Rumunii:

"Samochód, z którego były sprzedawane miał ściągniętą tablicę rejestracyjną" – pisał wówczas Michał Kołodziejczak na swoim Facebooku (za: finanse.wp.pl).

Ziemniaki importowane były sprzedawane jako polskie. Sprzedawcy doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak długo wyczekiwany jest ten produkt przez konsumentów – gdy tylko na rynku pojawiają się pierwsze młode polskie ziemniaki, rozchodzą się jak świeże bułeczki bez względu na cenę.

Ile kosztują młode ziemniaki na rynku w Broniszach?

Serwis warzywa.pl podaje stawki z 5 maja 2025 roku:

Ceny są bardzo zmienne i wahają się od 10 zł za kilogram przy większej dostępności do 15 zł za kilogram przy mniejszej ilości producentów oferujących produkt. Z kolei Irga o grubym kalibrze, która została wcześniej umyta, osiąga ceny nawet do 15-18 zł za kilogram.

Paulina Master w artykule z 30 kwietnia 2025 r. pisała o tym, że na polskie młode ziemniaki jeszcze za wcześnie. Jednak sprzedawcy zapewniają, że warzywa pochodzą z polskich upraw "spod osłon płaskich" (za: finanse.wp.pl). Sytuacja będzie się zmieniać z każdym kolejnym tygodniem, więc można liczyć na to, że już w połowie maja cena za polskie młode ziemniaki spadnie do 8-10 zł za kilogram.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku