Na grillu robię burgery zamiast karkówki. To znacznie prostsze i szybsze

Burgery z grilla z roku na rok zyskują na popularności. Przede wszystkim dlatego, że można je przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Tuż przed podaniem wystarczy delikatnie podpiec bułkę, a dodatki już każdy sam sobie wybierze według własnego gustu.

Uformuj je wcześniej, a nie rozpadną się podczas grillowania Uformuj je wcześniej, a nie rozpadną się podczas grillowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najbardziej klasyczne są burgery wołowe, jednak na grillu z powodzeniem przygotujesz je także w innych wersjach – wieprzowej, drobiowej lub wegetariańskiej. Te bezmięsne wymagają nieco więcej zachodu, ale wszystkie inne są banalnie proste do przygotowania. Wystarczy doprawić mięso i uformować w kształt kotletów. Niepotrzebny jest dodatek jajka i bułki tartej jak w tradycyjnych kotletach mielonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę

Jakie mięso wybrać na burgery?

Zacznę od klasycznych burgerów wołowych – eksperci radzą, aby nie przygotowywać ich z samej polędwicy. Chociaż ta partia mięsa uchodzi za najsmaczniejszą, na grillu lepiej wyjdzie kotlet z nieco większą ilością tłuszczu. Do polędwicy dodaj antrykot, łopatkę, rostbef lub szponder, aby burgery były bardziej soczyste po upieczeniu.

Ta zasada dotyczy także burgerów wieprzowych i drobiowych. W przypadku wieprzowych zmieszaj łopatkę albo karkówkę z szynką, a jeśli chcesz zrobić kotlety drobiowe, zamiast piersi z kurczaka, wybierz udka. Mięso przepuść przez maszynkę w domu lub poproś o zmielenie w sklepie.

Formowanie burgerów na grilla

Zanim przystąpisz do formowania kotletów, ogrzej mięso do temperatury pokojowej, aby było bardziej elastyczne. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz (niektórzy dodają także trochę startej cebuli), zwilż dłonie i uformuj krążek o grubości ok. 2 cm. Jego średnica powinna być odrobinę większa od bułki – podczas pieczenia kotlet na pewno trochę się zmniejszy.

Gotowe kotlety przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby zachowały zwartą strukturę. Wyjmij je dopiero wtedy, kiedy już grill będzie odpowiednio rozgrzany.

Kotlety wegetariańskie z grilla

Tutaj sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, ponieważ burgery wegetariańskie, na przykład buraczane lub z kaszy jaglanej są nieco bardziej delikatne i położone bezpośrednio na grillu mogą się rozpadać. Dlatego proponuję wstępnie przygotować je na patelni lub w piekarniku w domu. Ostudź je i schowaj do lodówki, a potem tylko podgrzej na grillu – będziesz mieć pewność, że się nie rozpadną i o wiele szybciej podasz je gościom.

Przepis na burgery wołowe z grilla

Niektórzy nie solą surowego mięsa wołowego, tylko dopiero po upieczeniu. Możesz również spróbować tej metody.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego – łopatka zmieszana z polędwicą w proporcji pół na pół,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 5 bułek do burgerów,
  • wybrane dodatki: sałata, pomidor, ogórek kiszony, cebula marynowana, ser, sos, chrupiący bekon.

Wykonanie:

  1. Mięso ogrzej do temperatury pokojowej, wyrób ręcznie, aby rozmiękczyć włókna. Wymieszaj z przyprawami.
  2. Zwilż dłonie i uformuj kotlety o grubości 2 cm i średnicy nieco większej od bułek (do formowania burgerów możesz użyć specjalnej praski). Rozłóż na papierze do pieczenia, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Rozpal grilla. Gdy uzyskasz stabilną temperaturę, wyjmij burgery z lodówki i połóż na ruszcie.
  4. Obróć na drugą stronę po ok. 4 minutach, kiedy już z jednej strony mięso będzie rumiane. Grilluj przez kolejne 4 minuty z drugiej strony.
  5. Przekrój bułki i połóż je na ruszcie dosłownie na kilka sekund.
  6. Złóż burgery z ulubionymi dodatkami.

Jeśli nie chcesz, aby burgery skurczyły się podczas grillowania, po położeniu kotletów na ruszcie, zrób w nich delikatne wgłębienia. Niektórzy kucharze wkładają w środek mięsa kostkę lodu (za: grill360.pl).

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje