Na grillu robię burgery zamiast karkówki. To znacznie prostsze i szybsze
Burgery z grilla z roku na rok zyskują na popularności. Przede wszystkim dlatego, że można je przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Tuż przed podaniem wystarczy delikatnie podpiec bułkę, a dodatki już każdy sam sobie wybierze według własnego gustu.
Najbardziej klasyczne są burgery wołowe, jednak na grillu z powodzeniem przygotujesz je także w innych wersjach – wieprzowej, drobiowej lub wegetariańskiej. Te bezmięsne wymagają nieco więcej zachodu, ale wszystkie inne są banalnie proste do przygotowania. Wystarczy doprawić mięso i uformować w kształt kotletów. Niepotrzebny jest dodatek jajka i bułki tartej jak w tradycyjnych kotletach mielonych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę
Jakie mięso wybrać na burgery?
Zacznę od klasycznych burgerów wołowych – eksperci radzą, aby nie przygotowywać ich z samej polędwicy. Chociaż ta partia mięsa uchodzi za najsmaczniejszą, na grillu lepiej wyjdzie kotlet z nieco większą ilością tłuszczu. Do polędwicy dodaj antrykot, łopatkę, rostbef lub szponder, aby burgery były bardziej soczyste po upieczeniu.
Ta zasada dotyczy także burgerów wieprzowych i drobiowych. W przypadku wieprzowych zmieszaj łopatkę albo karkówkę z szynką, a jeśli chcesz zrobić kotlety drobiowe, zamiast piersi z kurczaka, wybierz udka. Mięso przepuść przez maszynkę w domu lub poproś o zmielenie w sklepie.
Formowanie burgerów na grilla
Zanim przystąpisz do formowania kotletów, ogrzej mięso do temperatury pokojowej, aby było bardziej elastyczne. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz (niektórzy dodają także trochę startej cebuli), zwilż dłonie i uformuj krążek o grubości ok. 2 cm. Jego średnica powinna być odrobinę większa od bułki – podczas pieczenia kotlet na pewno trochę się zmniejszy.
Gotowe kotlety przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby zachowały zwartą strukturę. Wyjmij je dopiero wtedy, kiedy już grill będzie odpowiednio rozgrzany.
Kotlety wegetariańskie z grilla
Tutaj sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, ponieważ burgery wegetariańskie, na przykład buraczane lub z kaszy jaglanej są nieco bardziej delikatne i położone bezpośrednio na grillu mogą się rozpadać. Dlatego proponuję wstępnie przygotować je na patelni lub w piekarniku w domu. Ostudź je i schowaj do lodówki, a potem tylko podgrzej na grillu – będziesz mieć pewność, że się nie rozpadną i o wiele szybciej podasz je gościom.
Przepis na burgery wołowe z grilla
Niektórzy nie solą surowego mięsa wołowego, tylko dopiero po upieczeniu. Możesz również spróbować tej metody.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wołowego – łopatka zmieszana z polędwicą w proporcji pół na pół,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 5 bułek do burgerów,
- wybrane dodatki: sałata, pomidor, ogórek kiszony, cebula marynowana, ser, sos, chrupiący bekon.
Wykonanie:
- Mięso ogrzej do temperatury pokojowej, wyrób ręcznie, aby rozmiękczyć włókna. Wymieszaj z przyprawami.
- Zwilż dłonie i uformuj kotlety o grubości 2 cm i średnicy nieco większej od bułek (do formowania burgerów możesz użyć specjalnej praski). Rozłóż na papierze do pieczenia, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Rozpal grilla. Gdy uzyskasz stabilną temperaturę, wyjmij burgery z lodówki i połóż na ruszcie.
- Obróć na drugą stronę po ok. 4 minutach, kiedy już z jednej strony mięso będzie rumiane. Grilluj przez kolejne 4 minuty z drugiej strony.
- Przekrój bułki i połóż je na ruszcie dosłownie na kilka sekund.
- Złóż burgery z ulubionymi dodatkami.
Jeśli nie chcesz, aby burgery skurczyły się podczas grillowania, po położeniu kotletów na ruszcie, zrób w nich delikatne wgłębienia. Niektórzy kucharze wkładają w środek mięsa kostkę lodu (za: grill360.pl).