PrzepisNa grillu robię burgery zamiast karkówki. To znacznie prostsze i szybsze

Na grillu robię burgery zamiast karkówki. To znacznie prostsze i szybsze

Burgery z grilla z roku na rok zyskują na popularności. Przede wszystkim dlatego, że można je przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Tuż przed podaniem wystarczy delikatnie podpiec bułkę, a dodatki już każdy sam sobie wybierze według własnego gustu.

Uformuj je wcześniej, a nie rozpadną się podczas grillowania
Uformuj je wcześniej, a nie rozpadną się podczas grillowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Najbardziej klasyczne są burgery wołowe, jednak na grillu z powodzeniem przygotujesz je także w innych wersjach – wieprzowej, drobiowej lub wegetariańskiej. Te bezmięsne wymagają nieco więcej zachodu, ale wszystkie inne są banalnie proste do przygotowania. Wystarczy doprawić mięso i uformować w kształt kotletów. Niepotrzebny jest dodatek jajka i bułki tartej jak w tradycyjnych kotletach mielonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę

Jakie mięso wybrać na burgery?

Zacznę od klasycznych burgerów wołowych – eksperci radzą, aby nie przygotowywać ich z samej polędwicy. Chociaż ta partia mięsa uchodzi za najsmaczniejszą, na grillu lepiej wyjdzie kotlet z nieco większą ilością tłuszczu. Do polędwicy dodaj antrykot, łopatkę, rostbef lub szponder, aby burgery były bardziej soczyste po upieczeniu.

Ta zasada dotyczy także burgerów wieprzowych i drobiowych. W przypadku wieprzowych zmieszaj łopatkę albo karkówkę z szynką, a jeśli chcesz zrobić kotlety drobiowe, zamiast piersi z kurczaka, wybierz udka. Mięso przepuść przez maszynkę w domu lub poproś o zmielenie w sklepie.

Formowanie burgerów na grilla

Zanim przystąpisz do formowania kotletów, ogrzej mięso do temperatury pokojowej, aby było bardziej elastyczne. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz (niektórzy dodają także trochę startej cebuli), zwilż dłonie i uformuj krążek o grubości ok. 2 cm. Jego średnica powinna być odrobinę większa od bułki – podczas pieczenia kotlet na pewno trochę się zmniejszy.

Gotowe kotlety przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby zachowały zwartą strukturę. Wyjmij je dopiero wtedy, kiedy już grill będzie odpowiednio rozgrzany.

Kotlety wegetariańskie z grilla

Tutaj sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, ponieważ burgery wegetariańskie, na przykład buraczane lub z kaszy jaglanej są nieco bardziej delikatne i położone bezpośrednio na grillu mogą się rozpadać. Dlatego proponuję wstępnie przygotować je na patelni lub w piekarniku w domu. Ostudź je i schowaj do lodówki, a potem tylko podgrzej na grillu – będziesz mieć pewność, że się nie rozpadną i o wiele szybciej podasz je gościom.

Przepis na burgery wołowe z grilla

Niektórzy nie solą surowego mięsa wołowego, tylko dopiero po upieczeniu. Możesz również spróbować tej metody.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego – łopatka zmieszana z polędwicą w proporcji pół na pół,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 5 bułek do burgerów,
  • wybrane dodatki: sałata, pomidor, ogórek kiszony, cebula marynowana, ser, sos, chrupiący bekon.

Wykonanie:

  1. Mięso ogrzej do temperatury pokojowej, wyrób ręcznie, aby rozmiękczyć włókna. Wymieszaj z przyprawami.
  2. Zwilż dłonie i uformuj kotlety o grubości 2 cm i średnicy nieco większej od bułek (do formowania burgerów możesz użyć specjalnej praski). Rozłóż na papierze do pieczenia, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Rozpal grilla. Gdy uzyskasz stabilną temperaturę, wyjmij burgery z lodówki i połóż na ruszcie.
  4. Obróć na drugą stronę po ok. 4 minutach, kiedy już z jednej strony mięso będzie rumiane. Grilluj przez kolejne 4 minuty z drugiej strony.
  5. Przekrój bułki i połóż je na ruszcie dosłownie na kilka sekund.
  6. Złóż burgery z ulubionymi dodatkami.

Jeśli nie chcesz, aby burgery skurczyły się podczas grillowania, po położeniu kotletów na ruszcie, zrób w nich delikatne wgłębienia. Niektórzy kucharze wkładają w środek mięsa kostkę lodu (za: grill360.pl).

Wybrane dla Ciebie