Domowego burgera serwuję w maślanych bułeczkach. Wszyscy się nim zachwycają

Lubisz od czasu do czasu zaszaleć i przygotować domową wersję popularnych fast foodów? Jeśli tak, nasz najnowszy przepis na oryginalnego burgera, powstał z myślą właśnie o tobie.

Burger w nowym wydaniu ma w sobie to "coś"
Burger w nowym wydaniu ma w sobie to "coś"
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

04.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:04

Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na zjedzenie czegoś innego. I świetnie w takich przypadkach sprawdzają się przepisy na domowe fast foody. Nuggetsy w chrupiącej panierce, frytki z przeróżną posypką, skrzydełka z kurczaka w genialnej marynacie, kultowa pizza, a może tortilla wypełniona po brzegi kolorowymi składnikami? 

Ciekawych pomysłów jest cała masa. I dziś do tego grona dołączy kolejna wspaniała perełka kulinarna. Będzie to niesamowity burger w wersji XXL, którego upieczesz z całą masą dodatków w maślanych bułeczkach. Takiego połączenia na pewno jeszcze nie testowałeś, dlatego nie zwlekaj zbyt długo i najlepiej przygotuj smaczny posiłek jeszcze dziś. Gwarantuję ci, że na pewno nie pożałujesz, a twoi bliscy od razu poproszą o dokładkę

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Domowy burger upieczony w maślanych bułkach nie tylko świetnie smakuje, ale zachwyca też ciekawym wyglądem. Po prostu nie sposób oderwać od niego wzroku

Składniki:

  • 800 g mielonej wołowiny,
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 roztrzepane jajka,
  • 1/3 szkl. drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 10 maślanych bułek,
  • 160 g sosu BBQ,
  • 240 g tartego cheddara,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 pomidor,
  • 1 czerwona cebula.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowym burgerem rozpoczynam od przygotowania wołowiny. W tym celu dzielę ją na mniejsze kawałki, po czym mielę przy pomocy maszynki do mięsa.

Najpierw przygotowuję wołowinę
Najpierw przygotowuję wołowinę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Wołowina w zmielonej wersji trafia na rozgrzaną patelnię, gdzie podsmażam ją przez kilka minut. Następnie doprawiam mięso przy pomocy przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki i suszonego czosnku. 

W przepisie nie zabraknie aromatycznych przypraw
W przepisie nie zabraknie aromatycznych przypraw© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję też mieszankę, w której zanurzam maślane bułki. W tym przypadku wystarczy połączyć roztrzepane jajka z drobno posiekaną natką pietruszki

Każda bułka trafia do jajecznej mieszanki
Każda bułka trafia do jajecznej mieszanki© Licencjodawca | Pyszności

Po zanurzeniu bułek w jajecznej mieszance układam je w formie do pieczenia. W ten sposób tworzę pierwszą warstwę przyszłego dania. 

Krok 4. Bezpośrednio na bułkach rozlewam połowę sosu BBQ. Zaś kolejne warstwy tworzę naprzemiennie z mielonej wołowiny z patelni oraz starego na tarce cheddara

Czas połączyć wszystkie półprodukty
Czas połączyć wszystkie półprodukty© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To oczywiście nie koniec, bo na drugiej warstwie żółtego sera rozsypuję plasterki kiszonych ogórków, kawałki pomidora i drobno posiekaną czerwoną cebulę

Nie zapominam jednocześnie o warzywnych dodatkach
Nie zapominam jednocześnie o warzywnych dodatkach© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec całość polewam drugą częścią sosu BBQ i przykrywam maślanymi bułeczkami. Powstałą w ten sposób konstrukcję zabezpieczam od góry przy pomocy drugiej formy, po czym całe danie wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe danie dzielę na mniejsze kawałki i serwuję na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie