Domowego burgera serwuję w maślanych bułeczkach. Wszyscy się nim zachwycają
Lubisz od czasu do czasu zaszaleć i przygotować domową wersję popularnych fast foodów? Jeśli tak, nasz najnowszy przepis na oryginalnego burgera, powstał z myślą właśnie o tobie.
04.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:04
Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na zjedzenie czegoś innego. I świetnie w takich przypadkach sprawdzają się przepisy na domowe fast foody. Nuggetsy w chrupiącej panierce, frytki z przeróżną posypką, skrzydełka z kurczaka w genialnej marynacie, kultowa pizza, a może tortilla wypełniona po brzegi kolorowymi składnikami?
Ciekawych pomysłów jest cała masa. I dziś do tego grona dołączy kolejna wspaniała perełka kulinarna. Będzie to niesamowity burger w wersji XXL, którego upieczesz z całą masą dodatków w maślanych bułeczkach. Takiego połączenia na pewno jeszcze nie testowałeś, dlatego nie zwlekaj zbyt długo i najlepiej przygotuj smaczny posiłek jeszcze dziś. Gwarantuję ci, że na pewno nie pożałujesz, a twoi bliscy od razu poproszą o dokładkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Domowy burger upieczony w maślanych bułkach nie tylko świetnie smakuje, ale zachwyca też ciekawym wyglądem. Po prostu nie sposób oderwać od niego wzroku
Składniki:
- 800 g mielonej wołowiny,
- 1,5 łyżki słodkiej papryki,
- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 roztrzepane jajka,
- 1/3 szkl. drobno posiekanej natki pietruszki,
- 10 maślanych bułek,
- 160 g sosu BBQ,
- 240 g tartego cheddara,
- 3 ogórki kiszone,
- 1 pomidor,
- 1 czerwona cebula.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad domowym burgerem rozpoczynam od przygotowania wołowiny. W tym celu dzielę ją na mniejsze kawałki, po czym mielę przy pomocy maszynki do mięsa.
Krok 2. Wołowina w zmielonej wersji trafia na rozgrzaną patelnię, gdzie podsmażam ją przez kilka minut. Następnie doprawiam mięso przy pomocy przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki i suszonego czosnku.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję też mieszankę, w której zanurzam maślane bułki. W tym przypadku wystarczy połączyć roztrzepane jajka z drobno posiekaną natką pietruszki.
Po zanurzeniu bułek w jajecznej mieszance układam je w formie do pieczenia. W ten sposób tworzę pierwszą warstwę przyszłego dania.
Krok 4. Bezpośrednio na bułkach rozlewam połowę sosu BBQ. Zaś kolejne warstwy tworzę naprzemiennie z mielonej wołowiny z patelni oraz starego na tarce cheddara.
Krok 5. To oczywiście nie koniec, bo na drugiej warstwie żółtego sera rozsypuję plasterki kiszonych ogórków, kawałki pomidora i drobno posiekaną czerwoną cebulę.
Krok 6. Na koniec całość polewam drugą częścią sosu BBQ i przykrywam maślanymi bułeczkami. Powstałą w ten sposób konstrukcję zabezpieczam od góry przy pomocy drugiej formy, po czym całe danie wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 7. Gotowe danie dzielę na mniejsze kawałki i serwuję na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu. I to wszystko, smacznego!