PrzepisCiastaŻadna impreza rodzinna nie może odbyć się bez warstwowego ciasta z truskawkami. Każdy się o nie dopomina

Żadna impreza rodzinna nie może odbyć się bez warstwowego ciasta z truskawkami. Każdy się o nie dopomina

Ciasto z truskawkami smakuje obłędnie
Ciasto z truskawkami smakuje obłędnie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
14.04.2024 13:43

Z wizytą w niedzielę mają wpaść teściowie? A może zbliża się ważna rocznica i z tej okazji chciałbyś coś upiec? Zrób warstwowe ciasto z soczystymi truskawkami, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwy hit!

Domowe wypieki są najlepsze. Jednak nie każdy czuje się ekspertem cukiernictwa, dlatego przed ważną imprezą lepiej postawić na proste i sprawdzone przepisy. Dzięki nim nawet największy laik kulinarny przygotuje bez problemu słodką niespodziankę dla najbliższych. Szczególnie polecam recepturę na warstwowe ciasto z truskawkami i delikatnym kremem. Będzie radością dla oka oraz podniebienia.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto z truskawkami i śmietankowym kremem — przepis

Smaczne ciasto na biszkopcie z soczystymi owocami i delikatnym kremem jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole. Poznaj prosty przepis.

Składniki:

Biszkopt: 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Krem:

  • 250 g mascarpone,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 200 g truskawek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad deserem rozpoczynam od przygotowania biszkoptu. W tym celu najpierw oddzielam żółtka od białek. Następnie w czystej i suchej misce ubijam na sztywną pianę białka z dodatkiem cukru. 

Najpierw ubijam białka z cukrem
Najpierw ubijam białka z cukrem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają żółtka, które dodaję pojedynczo. Następnie wsypuję proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Dzięki temu jest dodatkowo napowietrzona, więc biszkopt wyjdzie bardziej puszysty. 

Jako ostatnia w misce ląduje mąka
Jako ostatnia w misce ląduje mąka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotowe ciasto przekładam do prostokątnej blachy i wkładam ją do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie przygotowuję domowy krem. Aby go zrobić, ubijam dobrze schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Do powstałej masy dodaję również mascarpone

W przepisie nie może zabraknąć smacznego kremu śmietankowego
W przepisie nie może zabraknąć smacznego kremu śmietankowego© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Część gotowego kremu rozprowadzam na upieczonym i ostudzonym biszkopcie. Zaś kolejną warstwę tworzę z drobno pokrojonych truskawek. 

Truskawki będą stanowić idealnie uzupełnienie
Truskawki będą stanowić idealnie uzupełnienie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Cały biszkopt dzielę na 4 poziome pasy. Następnie nakładam jeden pas na drugi. I warstwowe ciasto jest już prawie gotowe. Wystarczy tylko je udekorować pozostałym kremem. 

Przy dekorowaniu przyda się rękaw cukierniczy
Przy dekorowaniu przyda się rękaw cukierniczy© Licencjodawca | Pyszności

Gotowe ciasto chłodzę w lodówce przez całą noc.

Krok 7. Kolejnego dnia wyjmuję ciasto z lodówki i kroję na mniejsze kawałki, po czym serwuję bliskim. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także