Zrób kluski śląskie tą metodą. Nawet babcia zrobi wielkie oczy z zachwytu

Kluski śląskie to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Idealnie komponują się z roladą wołową, gulaszem, a nawet sosem grzybowym. Choć wielu uwielbia je jeść, niektórzy zniechęcają się do ich samodzielnego przygotowania. A szkoda! Kluski śląskie wcale nie są trudne do zrobienia, zwłaszcza jeśli zastosuje się sprawdzoną "metodę czwórki".

Zrób kluski śląskie tą metodą. Nawet babcia zrobi wielkie oczy z zachwytuZrób kluski śląskie tą metodą. Nawet babcia zrobi wielkie oczy z zachwytu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HENRYK_NIESTROJ
Marcin Michałowski

Kluski śląskie to niezastąpiony dodatek do wielu potraw, a nie tylko do tradycyjnej rolady wołowej. Jednak często unikamy ich przygotowania w domu, obawiając się niepowodzenia. Dzięki naszej metodzie czwórki nawet najbardziej wymagające babcie będą zachwycone rezultatem. Kluski śląskie, choć związane z regionem śląskim, cieszą się popularnością w całej Polsce. Nic dziwnego - ich miękkość i delikatny smak sprawiają, że trudno im się oprzeć, zwłaszcza w towarzystwie soczystego mięsa i aromatycznego sosu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Metoda czwórki - sekret idealnych klusek śląskich

Przepis na kluski śląskie metodą czwórki jest niezwykle prosty i niezawodny. Wystarczy podzielić ciasto na cztery części, a potem z każdej uformować wałeczek i pokroić go na równe kawałki. Z każdego kawałka powstanie idealna kluska śląska z charakterystyczną dziurką.

Jajko - kontrowersyjny składnik

W przepisie na kluski śląskie metodą czwórki używa się jajka. Niektórzy twierdzą, że powoduje ono gumowatość klusek. Inni z kolei uważają, że dzięki jajku ciasto jest bardziej plastyczne i łatwiej się z niego lepi kluski. Magda Gessler sama stosuję tę metodę i ją bardzo poleca.

My zdecydowanie opowiadamy się za jajkiem! Dobrze wyrobione ciasto z jajkiem nie będzie gumowate, a kluski będą miękkie i puszyste.

Przepis na najlepsze kluski śląskie metodą czwórki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu C (mają dużo skrobi),
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Odcedź ziemniaki i odstaw do ostygnięcia.
  3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
  4. Dodaj do nich jajko, mąkę ziemniaczaną i sól.
  5. Wyrób ciasto na gładką masę.
  6. Ciasto podziel na cztery równe części.
  7. Z każdej części uformuj wałeczek, a następnie pokrój go na kawałki.
  8. Z każdego kawałka uformuj kluskę śląską - najpierw zrób kulkę wielkości orzecha włoskiego, a potem wgnieć w niej palcem dziurkę.
  9. Kluski wrzucaj partiami do gotującej się osolonej wody.
  10. Gotuj je przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  11. Wyławiaj łyżką cedzakową i podawaj z ulubionym sosem i mięsem.

Kilka dodatkowych wskazówek:

  • Do ciasta na kluski śląskie możesz dodać łyżkę oleju rzepakowego. Zapobiegnie to przyklejaniu się klusek do siebie.
  • Uważaj na ilość mąki. Zbyt duża ilość mąki może sprawić, że kluski będą twarde.
  • Nie gotuj klusek na zbyt dużym ogniu. Mogą się wtedy rozpaść.
  • Kluski śląskie możesz podawać z różnymi sosami: mięsnym, grzybowym, koperkowym, a nawet owocowym.

Kluski śląskie metodą czwórki to prosty i niezawodny sposób na perfekcyjne kluski. Wypróbuj ten przepis, a na pewno zachwycisz wszystkich domowników swoimi kulinarnymi umiejętnościami!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło