Zrób kluski śląskie tą metodą. Nawet babcia zrobi wielkie oczy z zachwytu
Kluski śląskie to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Idealnie komponują się z roladą wołową, gulaszem, a nawet sosem grzybowym. Choć wielu uwielbia je jeść, niektórzy zniechęcają się do ich samodzielnego przygotowania. A szkoda! Kluski śląskie wcale nie są trudne do zrobienia, zwłaszcza jeśli zastosuje się sprawdzoną "metodę czwórki".
03.04.2024 18:11
Kluski śląskie to niezastąpiony dodatek do wielu potraw, a nie tylko do tradycyjnej rolady wołowej. Jednak często unikamy ich przygotowania w domu, obawiając się niepowodzenia. Dzięki naszej metodzie czwórki nawet najbardziej wymagające babcie będą zachwycone rezultatem. Kluski śląskie, choć związane z regionem śląskim, cieszą się popularnością w całej Polsce. Nic dziwnego - ich miękkość i delikatny smak sprawiają, że trudno im się oprzeć, zwłaszcza w towarzystwie soczystego mięsa i aromatycznego sosu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Metoda czwórki - sekret idealnych klusek śląskich
Przepis na kluski śląskie metodą czwórki jest niezwykle prosty i niezawodny. Wystarczy podzielić ciasto na cztery części, a potem z każdej uformować wałeczek i pokroić go na równe kawałki. Z każdego kawałka powstanie idealna kluska śląska z charakterystyczną dziurką.
Jajko - kontrowersyjny składnik
W przepisie na kluski śląskie metodą czwórki używa się jajka. Niektórzy twierdzą, że powoduje ono gumowatość klusek. Inni z kolei uważają, że dzięki jajku ciasto jest bardziej plastyczne i łatwiej się z niego lepi kluski. Magda Gessler sama stosuję tę metodę i ją bardzo poleca.
My zdecydowanie opowiadamy się za jajkiem! Dobrze wyrobione ciasto z jajkiem nie będzie gumowate, a kluski będą miękkie i puszyste.
Przepis na najlepsze kluski śląskie metodą czwórki
Składniki:
- 1 kg ziemniaków typu C (mają dużo skrobi),
- 250 g mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Odcedź ziemniaki i odstaw do ostygnięcia.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodaj do nich jajko, mąkę ziemniaczaną i sól.
- Wyrób ciasto na gładką masę.
- Ciasto podziel na cztery równe części.
- Z każdej części uformuj wałeczek, a następnie pokrój go na kawałki.
- Z każdego kawałka uformuj kluskę śląską - najpierw zrób kulkę wielkości orzecha włoskiego, a potem wgnieć w niej palcem dziurkę.
- Kluski wrzucaj partiami do gotującej się osolonej wody.
- Gotuj je przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyławiaj łyżką cedzakową i podawaj z ulubionym sosem i mięsem.
Kilka dodatkowych wskazówek:
- Do ciasta na kluski śląskie możesz dodać łyżkę oleju rzepakowego. Zapobiegnie to przyklejaniu się klusek do siebie.
- Uważaj na ilość mąki. Zbyt duża ilość mąki może sprawić, że kluski będą twarde.
- Nie gotuj klusek na zbyt dużym ogniu. Mogą się wtedy rozpaść.
- Kluski śląskie możesz podawać z różnymi sosami: mięsnym, grzybowym, koperkowym, a nawet owocowym.
Kluski śląskie metodą czwórki to prosty i niezawodny sposób na perfekcyjne kluski. Wypróbuj ten przepis, a na pewno zachwycisz wszystkich domowników swoimi kulinarnymi umiejętnościami!