Zrób kluski śląskie tą metodą. Nawet babcia zrobi wielkie oczy z zachwytu

Kluski śląskie to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Idealnie komponują się z roladą wołową, gulaszem, a nawet sosem grzybowym. Choć wielu uwielbia je jeść, niektórzy zniechęcają się do ich samodzielnego przygotowania. A szkoda! Kluski śląskie wcale nie są trudne do zrobienia, zwłaszcza jeśli zastosuje się sprawdzoną "metodę czwórki".

Zrób kluski śląskie tą metodą. Nawet babcia zrobi wielkie oczy z zachwytuZrób kluski śląskie tą metodą. Nawet babcia zrobi wielkie oczy z zachwytu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HENRYK_NIESTROJ
Marcin Michałowski

Kluski śląskie to niezastąpiony dodatek do wielu potraw, a nie tylko do tradycyjnej rolady wołowej. Jednak często unikamy ich przygotowania w domu, obawiając się niepowodzenia. Dzięki naszej metodzie czwórki nawet najbardziej wymagające babcie będą zachwycone rezultatem. Kluski śląskie, choć związane z regionem śląskim, cieszą się popularnością w całej Polsce. Nic dziwnego - ich miękkość i delikatny smak sprawiają, że trudno im się oprzeć, zwłaszcza w towarzystwie soczystego mięsa i aromatycznego sosu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Metoda czwórki - sekret idealnych klusek śląskich

Przepis na kluski śląskie metodą czwórki jest niezwykle prosty i niezawodny. Wystarczy podzielić ciasto na cztery części, a potem z każdej uformować wałeczek i pokroić go na równe kawałki. Z każdego kawałka powstanie idealna kluska śląska z charakterystyczną dziurką.

Jajko - kontrowersyjny składnik

W przepisie na kluski śląskie metodą czwórki używa się jajka. Niektórzy twierdzą, że powoduje ono gumowatość klusek. Inni z kolei uważają, że dzięki jajku ciasto jest bardziej plastyczne i łatwiej się z niego lepi kluski. Magda Gessler sama stosuję tę metodę i ją bardzo poleca.

My zdecydowanie opowiadamy się za jajkiem! Dobrze wyrobione ciasto z jajkiem nie będzie gumowate, a kluski będą miękkie i puszyste.

Przepis na najlepsze kluski śląskie metodą czwórki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu C (mają dużo skrobi),
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Odcedź ziemniaki i odstaw do ostygnięcia.
  3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
  4. Dodaj do nich jajko, mąkę ziemniaczaną i sól.
  5. Wyrób ciasto na gładką masę.
  6. Ciasto podziel na cztery równe części.
  7. Z każdej części uformuj wałeczek, a następnie pokrój go na kawałki.
  8. Z każdego kawałka uformuj kluskę śląską - najpierw zrób kulkę wielkości orzecha włoskiego, a potem wgnieć w niej palcem dziurkę.
  9. Kluski wrzucaj partiami do gotującej się osolonej wody.
  10. Gotuj je przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  11. Wyławiaj łyżką cedzakową i podawaj z ulubionym sosem i mięsem.

Kilka dodatkowych wskazówek:

  • Do ciasta na kluski śląskie możesz dodać łyżkę oleju rzepakowego. Zapobiegnie to przyklejaniu się klusek do siebie.
  • Uważaj na ilość mąki. Zbyt duża ilość mąki może sprawić, że kluski będą twarde.
  • Nie gotuj klusek na zbyt dużym ogniu. Mogą się wtedy rozpaść.
  • Kluski śląskie możesz podawać z różnymi sosami: mięsnym, grzybowym, koperkowym, a nawet owocowym.

Kluski śląskie metodą czwórki to prosty i niezawodny sposób na perfekcyjne kluski. Wypróbuj ten przepis, a na pewno zachwycisz wszystkich domowników swoimi kulinarnymi umiejętnościami!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej