Nie dodawaj mąki do biszkoptu. Zastąp ją innym składnikiem, a wyrośnie wysoki i równiutki
To najdelikatniejszy i najbardziej puszysty biszkopt, z jakim kiedykolwiek mieliście do czynienia. Sekret tkwi w jednym składniku. Koniecznie wypróbuj ten patent.
18.03.2024 | aktual.: 19.03.2024 10:49
Tworzenie ciasta na bazie biszkoptu może być nie lada wyzwaniem, szczególnie jeśli chcemy osiągnąć efekt miękkiego i puszystego wypieku. Często zdarza się, że pomimo naszych starań, biszkopt opada, tracąc swoją idealną strukturę. Istnieje prosty sposób, który sprawi, że twoje ciasto będzie zawsze idealne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biszkopt na budyniach. Patent na delikatne i puszyste ciasto
W wielu przepisach i kulinarnych poradnikach można znaleźć różne sugestie dotyczące zapobiegania opadaniu biszkoptu. Niektórzy polecają rzucać ciasto z wysokości na blat, inni sugerują dodawanie nietypowych składników czy stosowanie specjalnych trików podczas pieczenia. Ale istnieje jeszcze prostsze rozwiązanie. Jeśli pragniesz, aby twój biszkopt zawsze był idealnie puszysty i nigdy nie opadał, wystarczy, że zamiast mąki pszennej użyjesz... budyniu, a konkretniej proszku budyniowego najlepiej bez cukru.
Ten prosty trik sprawi, że ciasto pięknie wyrośnie podczas pieczenia, a jego smak będzie nieziemski.target="_blank"> Budyń nada ciastu delikatnego waniliowego posmaku, nie będzie się kruszyć ani opadać. Jednak dodanie budyniu w odpowiednich proporcjach to tylko połowa sukcesu. Kluczowe w tym przepisie są również pozostałe składniki oraz sposób przygotowania masy biszkoptowej i samego procesu pieczenia. Przygotowując wszystko krok po kroku, zgodnie z naszymi wskazówkami, na pewno osiągniesz sukces.
Zobacz także
Biszkopt na budyniach. Przepis
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 160 g budyniu waniliowego bez cukru w proszku (4 opakowania),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Budynie wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubij na puch, pod koniec ubijania dodaj cukier. Ubijaj, aż kryształki rozpuszczą się.
- Zmniejsz obroty miksera. Miksując dalej, do jajek zacznij dodawać stopniowo budynie z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość dokładnie.
- Gotową masę przelej formy (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) i wstaw do nagrzanego piekarnika 180 st. C na ok. 30 minut.
- Gotowy biszkopt ostudź. Będzie idealną bazą do lekkich kremów.