Nie dodawaj mąki do biszkoptu. Zastąp ją innym składnikiem, a wyrośnie wysoki i równiutki

To najdelikatniejszy i najbardziej puszysty biszkopt, z jakim kiedykolwiek mieliście do czynienia. Sekret tkwi w jednym składniku. Koniecznie wypróbuj ten patent.

Poznaj patent na najlepszy biszkoptPoznaj patent na najlepszy biszkopt
Źródło zdjęć: © Freepik

Tworzenie ciasta na bazie biszkoptu może być nie lada wyzwaniem, szczególnie jeśli chcemy osiągnąć efekt miękkiego i puszystego wypieku. Często zdarza się, że pomimo naszych starań, biszkopt opada, tracąc swoją idealną strukturę. Istnieje prosty sposób, który sprawi, że twoje ciasto będzie zawsze idealne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryżowo-czekoladowe kulki. Słodka przekąska, którą zrobisz na ostatnią chwilę

Biszkopt na budyniach. Patent na delikatne i puszyste ciasto

W wielu przepisach i kulinarnych poradnikach można znaleźć różne sugestie dotyczące zapobiegania opadaniu biszkoptu. Niektórzy polecają rzucać ciasto z wysokości na blat, inni sugerują dodawanie nietypowych składników czy stosowanie specjalnych trików podczas pieczenia. Ale istnieje jeszcze prostsze rozwiązanie. Jeśli pragniesz, aby twój biszkopt zawsze był idealnie puszysty i nigdy nie opadał, wystarczy, że zamiast mąki pszennej użyjesz... budyniu, a konkretniej proszku budyniowego najlepiej bez cukru.

Ten prosty trik sprawi, że ciasto pięknie wyrośnie podczas pieczenia, a jego smak będzie nieziemski. Budyń nada ciastu delikatnego waniliowego posmaku, nie będzie się kruszyć ani opadać. Jednak dodanie budyniu w odpowiednich proporcjach to tylko połowa sukcesu. Kluczowe w tym przepisie są również pozostałe składniki oraz sposób przygotowania masy biszkoptowej i samego procesu pieczenia. Przygotowując wszystko krok po kroku, zgodnie z naszymi wskazówkami, na pewno osiągniesz sukces.

Biszkopt to doskonała baza ciast z lekkim kremem
Biszkopt to doskonała baza ciast z lekkim kremem © Pexels | Leonardo Lux

Biszkopt na budyniach. Przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 160 g budyniu waniliowego bez cukru w proszku (4 opakowania),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Budynie wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka ubij na puch, pod koniec ubijania dodaj cukier. Ubijaj, aż kryształki rozpuszczą się.
  3. Zmniejsz obroty miksera. Miksując dalej, do jajek zacznij dodawać stopniowo budynie z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość dokładnie.
  4. Gotową masę przelej formy (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) i wstaw do nagrzanego piekarnika 180 st. C na ok. 30 minut.
  5. Gotowy biszkopt ostudź. Będzie idealną bazą do lekkich kremów.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej