Przepis na domowy budyń robi furorę. Zrobisz go nawet bez mleka

Masz ochotę na coś słodkiego i zarazem lekkiego? Budyń to doskonałe rozwiązanie. Nie jesteś fanem błyskawicznego budyniu z torebki? Wypróbuj domowej wersji tego deseru, a szybko zmienisz zdanie. Ostrzegam — to nie skończy się na jednej miseczce.

Jak zrobić domowy budyń?Jak zrobić domowy budyń?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MarcoBagnoli Elflaco

Budyń to nostalgiczne wspomnienie dzieciństwa. Jadaliśmy go w domu, przedszkolu czy szkole. Na naszych talerzach zwykle lądował ten z torebki i trzeba uczciwie przyznać, że nie należał on do najsmaczniejszych. Domowy budyń to zupełnie inna bajka. Jest gęsty, słodki i przyjemnie kremowy. Przygotujesz go w kilka chwil. Wyjaśniam, jak go zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak przygotować domowy budyń?

Kto raz spróbował domowego budyniu, ten nigdy nie sięgnie po budyń w proszku. To mleczny, słodki i niezwykle kremowy deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Większość potrzebnych składników z pewnością masz już w domu. Potrzebujesz żółtka, mąki ziemniaczanej, mleka, odrobiny cukru i kakao lub laski wanilii.

Budyń doskonale komponuje się zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami. Odpowiednio udekorowany może stanowić podstawę dla dekadenckiego deseru, który zachwyci wszystkich gości. Można posypać go pokruszoną bezą, czekoladą, owocami czy orzeszkami. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Jeśli chcesz, żeby twój budyń smakował niczym luksusowy deser, zwróć szczególną uwagę na dodawane składniki. Jajka powinny pochodzić z chowu ekologicznego, bowiem nadadzą one pożądanej konsystencji. Cukier wanilinowy podmień na laskę prawdziwej wanilii. Wierz na słowo, ten składnik robi ogromną różnicę. Jesteś uczulony na mleko? Możesz zastąpić je napojem roślinnym lub wodą z dodatkiem odrobiny miodu. Taki budyń wyjdzie równie kremowy, co ten oryginalny.

Domowy budyń — przepis

Składniki:

  • 500 mleka (można zastąpić je napojem roślinnym lub wodą z dodatkiem miodu),
  • łyżka masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • opcjonalnie: 2 łyżki kakao, laska wanilii.

Przygotowanie:

  1. Wlej go garnka szklankę mleka i dodaj do niej masło. Doprowadź je do wrzenia.
  2. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną, żółtkiem oraz cukrem. Możesz dodać łyżkę kakao lub ziarna z laski wanilii. Całość mieszaj tak długo, aż pozbędziesz się wszystkich grudek.
  3. Tak przygotowaną masę wlej do gotującego się mleka, cały czas je mieszając. Budyń gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Po tym czasie rozlej go do miseczek. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, z dodatkiem owoców jagodowych.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów