Przepis na domowy budyń robi furorę. Zrobisz go nawet bez mleka

Masz ochotę na coś słodkiego i zarazem lekkiego? Budyń to doskonałe rozwiązanie. Nie jesteś fanem błyskawicznego budyniu z torebki? Wypróbuj domowej wersji tego deseru, a szybko zmienisz zdanie. Ostrzegam — to nie skończy się na jednej miseczce.

Jak zrobić domowy budyń?Jak zrobić domowy budyń?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MarcoBagnoli Elflaco

Budyń to nostalgiczne wspomnienie dzieciństwa. Jadaliśmy go w domu, przedszkolu czy szkole. Na naszych talerzach zwykle lądował ten z torebki i trzeba uczciwie przyznać, że nie należał on do najsmaczniejszych. Domowy budyń to zupełnie inna bajka. Jest gęsty, słodki i przyjemnie kremowy. Przygotujesz go w kilka chwil. Wyjaśniam, jak go zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak przygotować domowy budyń?

Kto raz spróbował domowego budyniu, ten nigdy nie sięgnie po budyń w proszku. To mleczny, słodki i niezwykle kremowy deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Większość potrzebnych składników z pewnością masz już w domu. Potrzebujesz żółtka, mąki ziemniaczanej, mleka, odrobiny cukru i kakao lub laski wanilii.

Budyń doskonale komponuje się zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami. Odpowiednio udekorowany może stanowić podstawę dla dekadenckiego deseru, który zachwyci wszystkich gości. Można posypać go pokruszoną bezą, czekoladą, owocami czy orzeszkami. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Jeśli chcesz, żeby twój budyń smakował niczym luksusowy deser, zwróć szczególną uwagę na dodawane składniki. Jajka powinny pochodzić z chowu ekologicznego, bowiem nadadzą one pożądanej konsystencji. Cukier wanilinowy podmień na laskę prawdziwej wanilii. Wierz na słowo, ten składnik robi ogromną różnicę. Jesteś uczulony na mleko? Możesz zastąpić je napojem roślinnym lub wodą z dodatkiem odrobiny miodu. Taki budyń wyjdzie równie kremowy, co ten oryginalny.

Domowy budyń — przepis

Składniki:

  • 500 mleka (można zastąpić je napojem roślinnym lub wodą z dodatkiem miodu),
  • łyżka masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • opcjonalnie: 2 łyżki kakao, laska wanilii.

Przygotowanie:

  1. Wlej go garnka szklankę mleka i dodaj do niej masło. Doprowadź je do wrzenia.
  2. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną, żółtkiem oraz cukrem. Możesz dodać łyżkę kakao lub ziarna z laski wanilii. Całość mieszaj tak długo, aż pozbędziesz się wszystkich grudek.
  3. Tak przygotowaną masę wlej do gotującego się mleka, cały czas je mieszając. Budyń gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Po tym czasie rozlej go do miseczek. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, z dodatkiem owoców jagodowych.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby