Nigella Lawson zdradziła przepis na walentynkowy deser. Rozkosz dla podniebienia

Szukasz idealnego deseru na walentynki? Chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę czymś wyjątkowym, rozpływającym się w ustach i kuszącym aromatem? Postaw na gorącą czekoladę według przepisu Nigelli Lawson.

Nigella Lawson zdradziła przepis na walentynkowy deser. Rozkosz dla podniebienia Nigella Lawson zdradziła przepis na walentynkowy deser. Rozkosz dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Marcin Michałowski

Gorąca czekolada ma długą historię sięgającą czasów Azteków, którzy spożywali ją podczas specjalnych ceremonii. Dopiero po pewnym czasie trafiła do królewskich dworów, a następnie rozpowszechniła się w całej Europie. Dziś jest to symbol luksusu i wyrafinowanego smaku, szczególnie ceniony podczas romantycznych okazji, takich jak walentynki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serduszkowe lizaki to ekspresowy przepis na walentykowy deser. Idealny na ostatnią chwilę

Walentynkowy deser z bajki – gorąca czekolada według Nigelli Lawson

Kluczowym elementem jest wybór prawdziwej gorzkiej czekolady o odpowiedniej zawartości kakao. Nigella Lawson zaleca użycie czekolady o 64% kakao, która powoli roztapiając się w mleku lub śmietance, tworzy kremową i gładką konsystencję.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka (lub śmietanki kremówki),
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 1 laska cynamonu,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wlej mleko (lub śmietankę) do rondla.
  2. Dodaj połamane na kawałki czekoladę i laskę cynamonu.
  3. Podgrzewaj delikatnie, stale mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  4. Dodaj miód, cukier trzcinowy i ekstrakt z wanilii.
  5. Wlej rum (opcjonalnie) i dosłodź do smaku.
  6. Na sam koniec wyjmij laskę cynamonu i rozlej czekoladę do ozdobnych filiżanek.

Gorąca czekolada według Nigelli Lawson to nie tylko wyśmienity deser, ale również idealny sposób na stworzenie romantycznej atmosfery. Podana w ozdobnych filiżankach, z nutą rumu i aromatem cynamonu, z pewnością rozgrzeje serca i umili walentynkowy wieczór.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba