Nikt nie poczuje różnicy. Morskie smaki w wersji wege

Sznycel z kalafiora, kabab z tofu czy burger z buraka – do roślinnych zamienników mięsa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Znacznie trudniejszym zadaniem wydaje się przygotowanie wegańskich alternatyw dla ryb czy owoców morza. Trudniejszym, ale nie niemożliwym. Oto kilka przykładów…

Morskie smaki w wersji wegeMorskie smaki w wersji wege
Źródło zdjęć: © Getty Images | Lauri Patterson

Seleryba

Jeden z wegańskich hitów ostatnich lat, często pojawiający się w menu restauracji serwujących kuchnię roślinną. "Cała magia tego dania polega na dodaniu do selera rybnego smaku dzięki owinięciu go w wodorosty nori" – tłumaczy Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia.

Jak przyrządzić selerybę? Dużego selera obieramy i kroimy na plastry o grubości około centymetra. Zagotowujemy bulion warzywny (2 litry), razem z wodorostami nori (2 arkusze), liśćmi laurowymi (4), zielem angielskim (2), ziarnami kolendry (łyżeczka) oraz sosem sojowym (2 łyżki). Dodajemy selera i gotujemy 15-20 minut, aż zmięknie. Następnie plastry wyjmujemy, studzimy, po czym oprószamy solą i pieprzem, owijamy pociętymi na wąskie paski wodorostami, chwilę moczymy w mleku, a później obtaczamy w mące. Obsmażamy selera na gorącym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. Seleryba świetnie pasuje z ziemniakami oraz surówką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bieszczadzki zawyłec to najlepszy gołąbek w moim życiu. Lepszego nie jadłam

Bakłażanowy "węgorz" w sosie unagi

Węgorz w sosie unagi to bardzo popularna potrawa w Japonii, zazwyczaj podawana w formie sushi. Jak przygotować ją w wersji wegańskiej?

Potrzebujemy bakłażana, którego kroimy na pół i gotujemy na parze przez około kwadrans, po czym kroimy w plastry. Następnie smażymy go na rozgrzanym oleju, najlepiej sezamowym, po kilka minut z każdej strony, aż do zezłocenia. Dolewamy sos unagi, który możemy kupić w sklepach z żywnością orientalną (2 łyżki). Smażymy jeszcze 2-3 minuty, dokładnie obtaczając bakłażana w sosie. Podajemy z ugotowanym ryżem (dobrze sprawdzi się jaśminowy), świeżym ogórkiem, szczypiorkiem oraz ziarenkami sezamu.

Tuńczyk z marynowanego arbuza

Marynowany i wędzony arbuz to pomysł szefa kuchni w nowojorskiej restauracji Duck Eatery, gdzie od kilku lat można skosztować m.in. smoked watermelon ham, czyli plastrów "szynki" z marynowanego, a następnie wędzonego i podsmażanego owocu, który po takiej obróbce jest też świetnym zamiennikiem steku z tuńczyka.

Arbuza kroimy w kostkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskujemy olejem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st., na 20 minut. Po ostygnięciu owoc przekładamy do marynaty z sosu sojowego (4 łyżki), oleju sezamowego (łyżeczka) oraz startego imbiru (pół łyżeczki). Zostawiamy na 4-5 godzin, a najlepiej całą noc. Na koniec obtaczamy w ziarenkach sezamu.

Marchewkowy łosoś

Wędzony łosoś to nie tylko bogate źródło cennych składników odżywczych, ale również smaczny i uniwersalny produkt spożywczy, który świetnie sprawdzi się w rozmaitych potrawach. Jak przyrządzić jego roślinną alternatywę?

2-3 duże marchewki obieramy, po czym za pomocą obieraczki tniemy je na wstążki. Dodajemy do garnka, w którym wcześniej zagotowaliśmy wodę (pół szklanki), ocet ryżowy (7-8 łyżek), sosem sojowym (3 łyżeczki), sokiem z cytryny (łyżeczka), papryką wędzoną (łyżeczka) i szczyptą soli. Gotujemy przez 3 minuty. Wszystko przelewamy do wyparzonego słoika, dodajemy porwany arkusz wodorostów nori i gałązkę koperku. Zakręcamy, a po ostygnięciu umieszczamy w lodówce, na 1-2 doby.

Wybrane dla Ciebie
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć