PoradyNie każdy powinien jeść arbuza. Niektórzy nie są nawet świadomi, że nie mogą

Nie każdy powinien jeść arbuza. Niektórzy nie są nawet świadomi, że nie mogą

Arbuz świetnie smakuje, gasi pragnienie i ma szerokie kulinarne zastosowanie. Posiada też wiele właściwości prozdrowotnych: jest źródłem witamin, przeciwutleniaczy, związków mineralnych czy błonnika. Warto włączyć go do jadłospisu, jest jednak jedno "ale". To owoc nie dla każdego. Zobacz, kto powinien wyeliminować arbuzy z diety.

Arbuz to bardzo zdrowy owoc, ale nie każdy może go spożywać - Pyszności; Fot. Pixabay
Arbuz to bardzo zdrowy owoc, ale nie każdy może go spożywać - Pyszności; Fot. Pixabay

03.08.2023 13:37

Słodki, soczysty i intensywnie czerwony arbuz to jeden z symboli lata. Zajadamy się nim zwłaszcza w upalne dni, często nie poprzestając na jednym czy dwóch plasterkach. Są jednak pewne grupy osób, które po spożyciu arbuza borykają się z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Komu zaleca się ograniczenie lub wyeliminowanie tego owocu z diety?

Arbuz - przeciwskazania. Kto nie powinien jeść tych owoców?

Arbuz nie powinien często gościć w diecie osób borykających się z niewydolnością nerek. To ze względu na to, że w takich przypadkach należy przestrzegać diety ubogiej w potas, a arbuz jest źródłem tego składnika mineralnego. Natomiast całkowite unikanie arbuza jest wskazane w przypadku alergii na ten owoc (alergia na arbuza zdarza się rzadko, ale jest możliwa).

Arbuz jest też źródłem fruktozy i nie powinien być spożywany przez osoby, będące na diecie eliminacyjnej FODMAP. Wiele osób uważa też, że arbuz ma dużo cukru, więc osoby z cukrzycą powinny wyeliminować go ze swojej diety. W rzeczywistości jednak diabetycy dobrze tolerują arbuzy (pod warunkiem zachowania umiaru), ponieważ owoce te tak naprawdę zawierają małe ilości cukru - ok. 7 gramów na 100 gramów produktu.

Arbuz to bardzo zdrowy owoc, ale nie każdy może go spożywać - Pyszności; Fot. Pixabay
Arbuz to bardzo zdrowy owoc, ale nie każdy może go spożywać - Pyszności; Fot. Pixabay

Co warto wiedzieć o arbuzach?

Arbuz charakteryzuje bardzo wysoka zawartość likopenu, czyli fitoskładnika naturalnie występującego w owocach i warzywach. Związek ten słynie z tego, że odpiera atak bakterii, grzybów lub wirusów. Likopen jest również czerwonym pigmentem, który nadaje kolor arbuzom, pomidorom czy czerwonym grejpfrutom. Co ciekawe, półtora kubka arbuza zawiera około 9 do 13 miligramów likopenu. To 40 proc. więcej niż w przypadku surowych pomidorów.

Arbuzy pomagają w ogólnym nawodnieniu, a ich sok jest pełen dobrych elektrolitów. Jak się okazuje, picie soku z arbuza przed intensywnym treningiem pomaga zmniejszyć bolesność mięśni i częstość akcji serca. Ponadto, jak wykazało badanie z 2015 roku opublikowane w "Journal of Applied Physiology", cytrulina z arbuza może pomóc poprawić wyniki sportowe. Uczestnicy badania, którzy przyjmowali suplementy cytruliny, zauważyli zwiększoną wydajność i większą produkcję energii podczas ćwiczeń o wysokiej intensywności, takich jak jazda na rowerze i sprint.

Wybrane dla Ciebie