Nie każdy powinien jeść arbuza. Niektórzy nie są nawet świadomi, że nie mogą

Arbuz świetnie smakuje, gasi pragnienie i ma szerokie kulinarne zastosowanie. Posiada też wiele właściwości prozdrowotnych: jest źródłem witamin, przeciwutleniaczy, związków mineralnych czy błonnika. Warto włączyć go do jadłospisu, jest jednak jedno "ale". To owoc nie dla każdego. Zobacz, kto powinien wyeliminować arbuzy z diety.

ObrazekArbuz to bardzo zdrowy owoc, ale nie każdy może go spożywać - Pyszności; Fot. Pixabay

Słodki, soczysty i intensywnie czerwony arbuz to jeden z symboli lata. Zajadamy się nim zwłaszcza w upalne dni, często nie poprzestając na jednym czy dwóch plasterkach. Są jednak pewne grupy osób, które po spożyciu arbuza borykają się z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Komu zaleca się ograniczenie lub wyeliminowanie tego owocu z diety?

Arbuz - przeciwskazania. Kto nie powinien jeść tych owoców?

Arbuz nie powinien często gościć w diecie osób borykających się z niewydolnością nerek. To ze względu na to, że w takich przypadkach należy przestrzegać diety ubogiej w potas, a arbuz jest źródłem tego składnika mineralnego. Natomiast całkowite unikanie arbuza jest wskazane w przypadku alergii na ten owoc (alergia na arbuza zdarza się rzadko, ale jest możliwa).

Arbuz jest też źródłem fruktozy i nie powinien być spożywany przez osoby, będące na diecie eliminacyjnej FODMAP. Wiele osób uważa też, że arbuz ma dużo cukru, więc osoby z cukrzycą powinny wyeliminować go ze swojej diety. W rzeczywistości jednak diabetycy dobrze tolerują arbuzy (pod warunkiem zachowania umiaru), ponieważ owoce te tak naprawdę zawierają małe ilości cukru - ok. 7 gramów na 100 gramów produktu.

Obrazek
Arbuz to bardzo zdrowy owoc, ale nie każdy może go spożywać - Pyszności; Fot. Pixabay

Co warto wiedzieć o arbuzach?

Arbuz charakteryzuje bardzo wysoka zawartość likopenu, czyli fitoskładnika naturalnie występującego w owocach i warzywach. Związek ten słynie z tego, że odpiera atak bakterii, grzybów lub wirusów. Likopen jest również czerwonym pigmentem, który nadaje kolor arbuzom, pomidorom czy czerwonym grejpfrutom. Co ciekawe, półtora kubka arbuza zawiera około 9 do 13 miligramów likopenu. To 40 proc. więcej niż w przypadku surowych pomidorów.

Arbuzy pomagają w ogólnym nawodnieniu, a ich sok jest pełen dobrych elektrolitów. Jak się okazuje, picie soku z arbuza przed intensywnym treningiem pomaga zmniejszyć bolesność mięśni i częstość akcji serca. Ponadto, jak wykazało badanie z 2015 roku opublikowane w "Journal of Applied Physiology", cytrulina z arbuza może pomóc poprawić wyniki sportowe. Uczestnicy badania, którzy przyjmowali suplementy cytruliny, zauważyli zwiększoną wydajność i większą produkcję energii podczas ćwiczeń o wysokiej intensywności, takich jak jazda na rowerze i sprint.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat