WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Sąsiadka zdradziła mi genialny sposób. Teraz tylko tak kroję arbuza

Arbuz to jeden z najpopularniejszych i łatwo dostępnych egzotycznych owoców. Cieszy się ogromnym zainteresowaniem szczególnie latem, kiedy za oknem panują upały. Składa się głównie z wody, więc doskonale nawadnia organizm. Wiele osób ma jednak problem z jego pokrojeniem. Moja sąsiadka zdradziła mi jednak genialny sposób na to, jak sobie z tym poradzić.

Jak pokroić arbuza? Fot. AdobeStockJak pokroić arbuza? Fot. AdobeStock

Arbuz pozytywnie wpływa na serce i mięśnie, a także poprawia kondycję skóry i włosów oraz co ciekawe - wspomaga erekcję. Duża zawartość błonnika oraz wody pozwala utrzymać prawidłową masę ciała. Reguluje również pracę jelit i świetnie radzi sobie z problemami z wypróżnianiem.

Jak kroić arbuza? Sposób mojej sąsiadki jest najlepszy z najlepszych

Pokrojenie arbuza potrafi sprawić nie lada problem. Wszystko dlatego, że to dość spory, ciężki i nieporęczny owoc. Moja sąsiadka zdradziła mi jednak patent na to, jak pokroić go łatwo i szybko. Potrzebujemy do tego dużego i ostrego noża oraz deski do krojenia. Arbuza przekrajamy na pół w poprzek, a następnie obracamy całość tak, by miąższ znalazł się na desce. Po wykonaniu tej czynności zabieramy się do krojenia na około 2 centymetrowe plastry. Później wykonujemy poprzeczne cięcia, by pokroić owoc w kratkę. Powstaną słupki, które ułatwią spożywanie arbuza bez cieknącego po rękach soku i brudnych ubrań oraz twarzy.

Jak wybrać idealnego arbuza? Zwróć na to uwagę już w sklepie

Jeśli chcemy, by kupiony przez nas arbuz był pyszny i soczysty, musimy wybrać odpowiedni owoc. Dojrzały będzie bardzo zielony i będzie miał żółtą plamkę w miejscu łodygi. Jeśli chcemy mieć pewność, że ten arbuz jest najlepszy, powinniśmy również postukać pięścią w arbuza. Jeśli odpowie nam głuchy odgłos - możemy spakować go do koszyka. Taki owoc na pewno będzie słodki i soczysty!

Obrazek
Jak pokroić arbuza? Fot. Pexels

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser