Steki z arbuza - przepis. Jak zrobić ten wegański przysmak?
Szukasz orzeźwienia i zastanawiasz się, jak możesz wykorzystać sezonowe owoce i warzywa? Sezon na arbuzy pozwoli ci wyczarować prawdziwe pyszności. I to niezależnie, czy jesteś na diecie wegańskiej, czy też nie. Poznaj przepis na steki z arbuza, które możesz smażyć lub grillować, niczym prawdziwe z kawałka mięsa.
01.08.2023 16:00
Każdy grill pozwala przygotować wiele smacznych dań i przekąsek. Najczęściej są to popularne dania mięsne na grilla, ale coraz częściej wybiera się również takie przekąski czy dania, które będą idealne również dla osób, które są na diecie wegetariańskiej bądź wegańskiej. Jeśli brakuje ci pomysłu, a w twoim gronie jest taka osoba, to lepiej zapisz sobie przepis na steki z arbuza. To rozwiązanie, które posmakuje każdemu z twoich gości, dlatego odpowiednio wykorzystaj sezon na arbuzy.
Steki z arbuza
Jest to przykład nietypowego dania, które można wrzucić na grilla. Rozmarynowe steki z arbuza to rozwiązanie, które przypadnie do gustu każdemu, kto lubi arbuzy oraz takie dodatki jak sałata, ser feta, miód czy cebula. Kluczowa jest tu odpowiednia marynata do steków. Podobnie, jak w przypadku tego prawdziwego mięsa, również i tu kluczowy jest odpowiedni czas smażenia. Jak przygotować takie steki z arbuza?
Sprawdź też:Nigdy nie łącz z arbuzem, bo uszkodzisz wątrobę. Wielu tak robi, nie wiedząc, jak to niebezpieczne
Przepis na steki z arbuza
Przygotowanie steków z arbuza jest banalnie proste. Będzie ci potrzebny świeży arbuz, który najlepiej kupić, gdy trwa sezon na arbuzy. Cała reszta składników to uzupełnienie, dzięki któremu arbuz z grilla będzie jedyny w swoim rodzaju. Nie czekaj dłużej i już dziś podaj to danie podczas wielkiej grillowej biesiady.
Składniki:
- średniej wielkości arbuz,
- suszony rozmaryn,
- oliwa z oliwek,
- sos sojowy,
- sól i pieprz,
- feta,
- sałata masłowa,
- miód,
- cebula.
Steki z arbuza - przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie steków z arbuza jest niezwykle proste. Arbuz przyrządzony w taki sposób, swoją konsystencją przypomina nieco tuńczyka lub nawet stek wołowy. Poznaj jego smak podczas wielkiej uczty przy grillu.
- Pokrój arbuza w plastry o grubości 2 cm. Wytnij duże prostokąty lub kwadraty. Posyp solą i odłóż na 20 minut do lodówki. Pamiętaj, by osuszyć kawałki arbuza papierowym ręcznikiem.
- Przygotuj marynatę. W tym celu, wymieszaj sos sojowy z przyprawami i oliwą. Włóż w nią arbuza i wymieszaj. Schładzaj przez około 20 minut.
- Rozgrzej patelnię grillową lub grilla i podsmażaj przez 3 minuty z każdej strony.
- Po zdjęciu z grilla, podaj z sałatą, cebulą i fetą. Smacznego!