Steki z arbuza - przepis. Jak zrobić ten wegański przysmak?

Szukasz orzeźwienia i zastanawiasz się, jak możesz wykorzystać sezonowe owoce i warzywa? Sezon na arbuzy pozwoli ci wyczarować prawdziwe pyszności. I to niezależnie, czy jesteś na diecie wegańskiej, czy też nie. Poznaj przepis na steki z arbuza, które możesz smażyć lub grillować, niczym prawdziwe z kawałka mięsa.

ObrazekSteki z arbuza - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Każdy grill pozwala przygotować wiele smacznych dań i przekąsek. Najczęściej są to popularne dania mięsne na grilla, ale coraz częściej wybiera się również takie przekąski czy dania, które będą idealne również dla osób, które są na diecie wegetariańskiej bądź wegańskiej. Jeśli brakuje ci pomysłu, a w twoim gronie jest taka osoba, to lepiej zapisz sobie przepis na steki z arbuza. To rozwiązanie, które posmakuje każdemu z twoich gości, dlatego odpowiednio wykorzystaj sezon na arbuzy.

Steki z arbuza

Jest to przykład nietypowego dania, które można wrzucić na grilla. Rozmarynowe steki z arbuza to rozwiązanie, które przypadnie do gustu każdemu, kto lubi arbuzy oraz takie dodatki jak sałata, ser feta, miód czy cebula. Kluczowa jest tu odpowiednia marynata do steków. Podobnie, jak w przypadku tego prawdziwego mięsa, również i tu kluczowy jest odpowiedni czas smażenia. Jak przygotować takie steki z arbuza?

Obrazek
Pamiętaj, by odpowiednio pokroić arbuza - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na steki z arbuza

Przygotowanie steków z arbuza jest banalnie proste. Będzie ci potrzebny świeży arbuz, który najlepiej kupić, gdy trwa sezon na arbuzy. Cała reszta składników to uzupełnienie, dzięki któremu arbuz z grilla będzie jedyny w swoim rodzaju. Nie czekaj dłużej i już dziś podaj to danie podczas wielkiej grillowej biesiady.

Składniki:

  • średniej wielkości arbuz,
  • suszony rozmaryn,
  • oliwa z oliwek,
  • sos sojowy,
  • sól i pieprz,
  • feta,
  • sałata masłowa,
  • miód,
  • cebula.
Obrazek
Arbuzy grillujesz jak prawdziwe steki - Pyszności; Foto Canva.com

Steki z arbuza - przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie steków z arbuza jest niezwykle proste. Arbuz przyrządzony w taki sposób, swoją konsystencją przypomina nieco tuńczyka lub nawet stek wołowy. Poznaj jego smak podczas wielkiej uczty przy grillu.

  1. Pokrój arbuza w plastry o grubości 2 cm. Wytnij duże prostokąty lub kwadraty. Posyp solą i odłóż na 20 minut do lodówki. Pamiętaj, by osuszyć kawałki arbuza papierowym ręcznikiem.
  2. Przygotuj marynatę. W tym celu, wymieszaj sos sojowy z przyprawami i oliwą. Włóż w nią arbuza i wymieszaj. Schładzaj przez około 20 minut.
  3. Rozgrzej patelnię grillową lub grilla i podsmażaj przez 3 minuty z każdej strony.
  4. Po zdjęciu z grilla, podaj z sałatą, cebulą i fetą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło