Steki z arbuza - przepis. Jak zrobić ten wegański przysmak?

Szukasz orzeźwienia i zastanawiasz się, jak możesz wykorzystać sezonowe owoce i warzywa? Sezon na arbuzy pozwoli ci wyczarować prawdziwe pyszności. I to niezależnie, czy jesteś na diecie wegańskiej, czy też nie. Poznaj przepis na steki z arbuza, które możesz smażyć lub grillować, niczym prawdziwe z kawałka mięsa.

ObrazekSteki z arbuza - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Każdy grill pozwala przygotować wiele smacznych dań i przekąsek. Najczęściej są to popularne dania mięsne na grilla, ale coraz częściej wybiera się również takie przekąski czy dania, które będą idealne również dla osób, które są na diecie wegetariańskiej bądź wegańskiej. Jeśli brakuje ci pomysłu, a w twoim gronie jest taka osoba, to lepiej zapisz sobie przepis na steki z arbuza. To rozwiązanie, które posmakuje każdemu z twoich gości, dlatego odpowiednio wykorzystaj sezon na arbuzy.

Steki z arbuza

Jest to przykład nietypowego dania, które można wrzucić na grilla. Rozmarynowe steki z arbuza to rozwiązanie, które przypadnie do gustu każdemu, kto lubi arbuzy oraz takie dodatki jak sałata, ser feta, miód czy cebula. Kluczowa jest tu odpowiednia marynata do steków. Podobnie, jak w przypadku tego prawdziwego mięsa, również i tu kluczowy jest odpowiedni czas smażenia. Jak przygotować takie steki z arbuza?

Obrazek
Pamiętaj, by odpowiednio pokroić arbuza - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na steki z arbuza

Przygotowanie steków z arbuza jest banalnie proste. Będzie ci potrzebny świeży arbuz, który najlepiej kupić, gdy trwa sezon na arbuzy. Cała reszta składników to uzupełnienie, dzięki któremu arbuz z grilla będzie jedyny w swoim rodzaju. Nie czekaj dłużej i już dziś podaj to danie podczas wielkiej grillowej biesiady.

Składniki:

  • średniej wielkości arbuz,
  • suszony rozmaryn,
  • oliwa z oliwek,
  • sos sojowy,
  • sól i pieprz,
  • feta,
  • sałata masłowa,
  • miód,
  • cebula.
Obrazek
Arbuzy grillujesz jak prawdziwe steki - Pyszności; Foto Canva.com

Steki z arbuza - przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie steków z arbuza jest niezwykle proste. Arbuz przyrządzony w taki sposób, swoją konsystencją przypomina nieco tuńczyka lub nawet stek wołowy. Poznaj jego smak podczas wielkiej uczty przy grillu.

  1. Pokrój arbuza w plastry o grubości 2 cm. Wytnij duże prostokąty lub kwadraty. Posyp solą i odłóż na 20 minut do lodówki. Pamiętaj, by osuszyć kawałki arbuza papierowym ręcznikiem.
  2. Przygotuj marynatę. W tym celu, wymieszaj sos sojowy z przyprawami i oliwą. Włóż w nią arbuza i wymieszaj. Schładzaj przez około 20 minut.
  3. Rozgrzej patelnię grillową lub grilla i podsmażaj przez 3 minuty z każdej strony.
  4. Po zdjęciu z grilla, podaj z sałatą, cebulą i fetą. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy