Smakowity antrykot z grilla. Przepis i triki kulinarnych mistrzów

Jeśli jesteś fanem bardziej wykwintnych dań z grilla, to antrykot z grilla będzie tą najlepszą opcją. Można go przygotować na kilka ciekawych sposobów, ale bez wątpienia najlepsza będzie klasyka. Stosując pewną technikę kulinarną, wysmażysz stek z grilla tak, jak najbardziej lubisz. Zobacz, jakie to proste.

ObrazekAntrykot z grilla - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że antrykot to coraz częściej spotykany rodzaj mięsa podczas wielkiego grillowania. Przygotowuje się go na różne okazje, ale podczas wizyty gości i znajomych, zaskakuje najbardziej. Niezależnie od stopnia wysmażenia, podstawą są tu przyprawy do dań z grilla, a także odpowiednia marynata. Warto jest zastosować również pewną technikę grillowania, dzięki której mięso będzie wysmażone tak, jak chcesz, a nie tak, jak ci wyjdzie.

Antrykot z grilla - jak przygotować i smażyć mięso?

Jeśli podczas zbliżającej się majówki zamierzasz przygotować antrykot wołowy z grilla, to pamiętaj, że niezwykle istotne jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Nie wystarczy wrzucić stek na ruszt i czekać, aż idealnie się podpiecze. Jak dobrze wiesz, antrykot może mieć różne stopnie wysmażenia. W przypadku grillowania idealnie sprawdzi się technika reverse sear, czyli odwrócone grillowanie. Ta metoda to dobre rozwiązanie dla grubych steków z antrykotu z grilla. Na czym polega i dlaczego jest to aż tak ważne?

Obrazek
Stek - Pyszności

Możesz być pewny, że stek antrykot z grilla będzie rozpływał się w ustach, gdy umieścisz mięso bezpośrednio nad źródłem ciepła. Grill należy rozpalić w ten sposób, by uzyskać dwie strefy ciepła - jedna bezpośrednio nad żarem i druga w miejscu, w którym nie ma węgla. Ta technika pozwoli perfekcyjnie usmażyć antrykot z grilla. Mięso będzie soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Szczegóły tej techniki zostały omówione w przepisie na stek z antrykotu z grilla.

Najlepszy przepis na antrykot z grilla

Antrykot wołowy z grilla to rodzaj mięsa, który coraz częściej ląduje na ruszcie. To wykwintne danie z grilla. Warto jest go przygotować, stosując technikę reverse sear, dzięki której mięso wyjdzie idealne. Zaskocz swoich gości i przygotuj antrykot z grilla przy pierwszej możliwej okazji.

Składniki:

  • około 1 kg antrykotu wołowego
  • czarny pieprz
  • sól gruba do smaku
  • 2 łyżki masła lub oliwy do wykończenia steka.
Obrazek
Antrykot z grilla - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przed grillowaniem, należy wyciągnąć antrykot wołowy z lodówki, by wyrównać jego temperaturę z otoczeniem.
  2. Rozpal grilla tak, by uzyskać dwie strefy grillowania - ciepłą i zimną
  3. Ustabilizuj temperaturę na poziomie około 110 stopni i zamknij dopływ powietrza.
  4. Dopraw antrykot solą i pieprzem.
  5. Połóż dębowy klocek bez kory, tuż nad źródłem ciepła. Wbij sondę w środek antrykotu, równolegle do kości, połóż w strefie zimna i zamknij pokrywę grilla.
  6. Kilkukrotnie obróć mięso, zmieniając jego położenie względem strefy gorącej. Poczekaj do momentu, aż wewnętrzna temperatura osiągnie wartość 42 stopni. Ten patent sprawi, że mięso nabierze pięknego koloru i przejdzie aromatem drewna.
  7. Zdejmij mięso z grilla, odłóż na deskę i w międzyczasie zwiększ moc na grillu. Posmaruj antrykot z grilla masłem klarowanym lub oliwą. Nie wyciągaj sondy ze steku.
  8. W chwili, gdy grill się nagrzeje, podsmażaj mięso z obu stron przez około 2 minuty.
  9. Zdejmij antrykot wołowy z grilla i daj mu odpocząć przez około 10 minut. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

A może sałatka ogórkowa do grilla? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇