Przed laty wszystkie panie domu znały ten przepis. Słodki hit PRL

W czasach PRL-u, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, a zdobycie niektórych składników graniczyło z cudem, królowały proste, ale pyszne ciasta. Jednym z nich jest ciasto zebra - dwukolorowy przysmak, który zachwyca smakiem i wyglądem do dziś.

Przed laty wszytkie panie domu znały ten przepis. Słodki hit PRLPrzed laty wszytkie panie domu znały ten przepis. Słodki hit PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Przed laty wszystkie gospodynie domowe opanowały ten sekretny przepis na wyjątkowe wypieki. Fantastyczne w smaku ciasto zebra, które królowało na stołach w czasach PRL, jest niezapomnianym hitem słodkiego świata. Zapraszamy do podróży kulinarnej w przeszłość i odkrycia tajemnic tego niezwykłego deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialna sałatka à la pomidor. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Sekrety przygotowania tradycyjnego ciasta zebra

W czasach PRL, gdy brakowało wielu produktów w sklepach, a kolejki były normą, kreatywność gospodyń domowych osiągnęła szczytowy poziom. Ciasto zebra, znane również jako dwukolorowy przysmak, było jednym z rezultatów tego wysiłku. Pomimo ograniczonych zasobów, przygotowanie tego wypieku było możliwe dzięki prostocie składników i łatwości wykonania.

Ciasto zebra - przepis na słodki hit PRL-u

Sekretem ciasta zebra jest jego prostota. Do jego przygotowania wystarczą łatwo dostępne składniki, takie jak mąka, jajka, cukier, olej, woda gazowana, kakao i proszek do pieczenia. Nie potrzeba wymyślnych dodatków ani skomplikowanych technik, aby stworzyć ten efektowny deser.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 1 i 1/2 szklanki oleju,
  • 7 jajek,
  • 4 łyżki kakao,
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie ciasta zebra nie jest skomplikowane. Wystarczy ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wodę i olej. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a następnie na przemian wykładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut.

To niezwykłe ciasto zawsze było obecne na świątecznych stołach oraz podczas rodzinnych uroczystości. Dziś, tak jak wtedy, pasuje doskonale na każdą okazję. Możesz podać je jako deser po obiedzie lub jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Możliwości są nieograniczone, a smak zawsze zachwyci.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej