Babciny dodatek do obiadu. Z sekretnym składnikiem marchewka z groszkiem nie będzie mdła

Marchewka z groszkiem to jedno z tych dań, które się kocha albo nienawidzi. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, dodaj do niej składnik, który całkowicie odmieni smak warzywnej przekąski. Tak odczarujesz babciną potrawę.

Patent na pyszny groszek z marchewkąPatent na pyszny groszek z marchewką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DarSzach

Słodka, miękka marchewka wymieszana z delikatnym groszkiem. Brzmi smacznie, czyż nie? Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Nie każdy potrafi ją dobrze przygotować. Niekiedy przypomina breję, a do tego jest zwyczajnie mdła. Można temu zapobiec. Wystarczy, że dodasz do niej pewien składnik, a marchewka z groszkiem zyska całkowicie inny smak. Poznaj sekretny przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Marchewka z groszkiem — nostalgiczne danie z dzieciństwa

Marchewka z groszkiem to jedno z tych dań, które mamy i babcie serwowały nam w dzieciństwie. Jest proste, zdrowe, pożywne, a do tego naturalnie słodkie. W końcu dzieci uwielbiają słodycze. Niestety, to danie również można zepsuć. Wystarczy, że przygotujemy je w nieumiejętny sposób, a potrawa staje się brejowata i zwyczajnie niesmaczna.

Jak przygotować dobrą marchewkę z groszkiem? Najważniejsze są świeże składniki. Marchewka powinna być chrupka, jędrna i naturalnie słodka. W sezonie warto sięgnąć po młodą marchewkę. Jeśli chodzi o groszek, sprawa nieco się komplikuje. Groszek z puszki nie należy do najsmaczniejszych. Najlepszym wyborem będzie ten z mrożonki, bowiem jego smak jest najbardziej zbliżony do świeżego, słodkiego groszku.

Warzywa gotuje się do miękkości. Następnie zagęszcza się zasmażką z mąki i masła, a także doprawia się solą i pieprzem. Na końcu dodaje się składnik, który sprawia, że danie zyskuje wyrazistości. Tym składnikiem jest... cytryna. Poznaj prosty przepis.

Marchewka z groszkiem — przepis

Składniki:

  • 8 jędrnych marchewek,
  • 200 g mrożonego groszku,
  • łyżka mąki,
  • łyżka masła,
  • szklanka wody,
  • płaska łyżeczka soli,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • pieprz,
  • pół łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż ją do garnka, zasyp solą, cukrem i zalej wodą. Włącz grzanie i gotuj ją aż do miękkości.
  2. Pod koniec gotowania dorzuć groszek. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.
  3. Po 5 minutach dorzuć masło, mąkę pszenną, sól, drobinę pieprzu oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj jeszcze ciepłe.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa