PrzepisDla DzieciBabciny dodatek do obiadu. Z sekretnym składnikiem marchewka z groszkiem nie będzie mdła

Babciny dodatek do obiadu. Z sekretnym składnikiem marchewka z groszkiem nie będzie mdła

Patent na pyszny groszek z marchewką
Patent na pyszny groszek z marchewką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DarSzach
11.02.2024 08:48, aktualizacja: 12.02.2024 02:24

Marchewka z groszkiem to jedno z tych dań, które się kocha albo nienawidzi. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, dodaj do niej składnik, który całkowicie odmieni smak warzywnej przekąski. Tak odczarujesz babciną potrawę.

Słodka, miękka marchewka wymieszana z delikatnym groszkiem. Brzmi smacznie, czyż nie? Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Nie każdy potrafi ją dobrze przygotować. Niekiedy przypomina breję, a do tego jest zwyczajnie mdła. Można temu zapobiec. Wystarczy, że dodasz do niej pewien składnik, a marchewka z groszkiem zyska całkowicie inny smak. Poznaj sekretny przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marchewka z groszkiem — nostalgiczne danie z dzieciństwa

Marchewka z groszkiem to jedno z tych dań, które mamy i babcie serwowały nam w dzieciństwie. Jest proste, zdrowe, pożywne, a do tego naturalnie słodkie. W końcu dzieci uwielbiają słodycze. Niestety, to danie również można zepsuć. Wystarczy, że przygotujemy je w nieumiejętny sposób, a potrawa staje się brejowata i zwyczajnie niesmaczna.

Jak przygotować dobrą marchewkę z groszkiem? Najważniejsze są świeże składniki. Marchewka powinna być chrupka, jędrna i naturalnie słodka. W sezonie warto sięgnąć po młodą marchewkę. Jeśli chodzi o groszek, sprawa nieco się komplikuje. Groszek z puszki nie należy do najsmaczniejszych. Najlepszym wyborem będzie ten z mrożonki, bowiem jego smak jest najbardziej zbliżony do świeżego, słodkiego groszku.

Warzywa gotuje się do miękkości. Następnie zagęszcza się zasmażką z mąki i masła, a także doprawia się solą i pieprzem. Na końcu dodaje się składnik, który sprawia, że danie zyskuje wyrazistości. Tym składnikiem jest... cytryna. Poznaj prosty przepis.

Marchewka z groszkiem — przepis

Składniki:

  • 8 jędrnych marchewek,
  • 200 g mrożonego groszku,
  • łyżka mąki,
  • łyżka masła,
  • szklanka wody,
  • płaska łyżeczka soli,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • pieprz,
  • pół łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż ją do garnka, zasyp solą, cukrem i zalej wodą. Włącz grzanie i gotuj ją aż do miękkości.
  2. Pod koniec gotowania dorzuć groszek. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.
  3. Po 5 minutach dorzuć masło, mąkę pszenną, sól, drobinę pieprzu oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj jeszcze ciepłe.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także