Babciny dodatek do obiadu. Z sekretnym składnikiem marchewka z groszkiem nie będzie mdła
Marchewka z groszkiem to jedno z tych dań, które się kocha albo nienawidzi. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, dodaj do niej składnik, który całkowicie odmieni smak warzywnej przekąski. Tak odczarujesz babciną potrawę.
11.02.2024 | aktual.: 12.02.2024 02:24
Słodka, miękka marchewka wymieszana z delikatnym groszkiem. Brzmi smacznie, czyż nie? Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Nie każdy potrafi ją dobrze przygotować. Niekiedy przypomina breję, a do tego jest zwyczajnie mdła. Można temu zapobiec. Wystarczy, że dodasz do niej pewien składnik, a marchewka z groszkiem zyska całkowicie inny smak. Poznaj sekretny przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marchewka z groszkiem — nostalgiczne danie z dzieciństwa
Marchewka z groszkiem to jedno z tych dań, które mamy i babcie serwowały nam w dzieciństwie. Jest proste, zdrowe, pożywne, a do tego naturalnie słodkie. W końcu dzieci uwielbiają słodycze. Niestety, to danie również można zepsuć. Wystarczy, że przygotujemy je w nieumiejętny sposób, a potrawa staje się brejowata i zwyczajnie niesmaczna.
Jak przygotować dobrą marchewkę z groszkiem? Najważniejsze są świeże składniki. Marchewka powinna być chrupka, jędrna i naturalnie słodka. W sezonie warto sięgnąć po młodą marchewkę. Jeśli chodzi o groszek, sprawa nieco się komplikuje. Groszek z puszki nie należy do najsmaczniejszych. Najlepszym wyborem będzie ten z mrożonki, bowiem jego smak jest najbardziej zbliżony do świeżego, słodkiego groszku.
Warzywa gotuje się do miękkości. Następnie zagęszcza się zasmażką z mąki i masła, a także doprawia się solą i pieprzem. Na końcu dodaje się składnik, który sprawia, że danie zyskuje wyrazistości. Tym składnikiem jest... cytryna. Poznaj prosty przepis.
Zobacz także
Marchewka z groszkiem — przepis
Składniki:
- 8 jędrnych marchewek,
- 200 g mrożonego groszku,
- łyżka mąki,
- łyżka masła,
- szklanka wody,
- płaska łyżeczka soli,
- płaska łyżeczka cukru,
- pieprz,
- pół łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż ją do garnka, zasyp solą, cukrem i zalej wodą. Włącz grzanie i gotuj ją aż do miękkości.
- Pod koniec gotowania dorzuć groszek. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Po 5 minutach dorzuć masło, mąkę pszenną, sól, drobinę pieprzu oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj jeszcze ciepłe.