Kurczak pieczony z marchewką i groszkiem

Kurczak pieczony z marchewką i groszkiem to jedno z naszych ulubionych dań. Wystarczy raz je skosztować, aby docenić drzemiącą tu mieszankę smaków!

Obrazek
Pyszności

Marchewki do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki:

  1. 4 szt. filety z kurczaka
  2. 1 łyżka słodka papryka
  3. 1 łyżka sól
  4. 1/2 łyżeczki pieprz
  5. 3-4 łyżki mąka
  6. 1 łyżka suszony czosnek
  7. 1 łyżeczka sól
  8. 1/2 łyżeczki pieprz
  9. 1 szt. cebula
  10. 2-3 szt. marchewki
  11. 200 g groszek mrożony
  12. 150 ml bulion drobiowy/warzywny
  13. 150 ml śmietanka 18%

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania piersi z kurczaka. W tym celu dopraw je przy pomocy: soli, pieprzu, suszonego czosnku i słodkiej papryki.

Obrazek

2. Następnie podsmaż filety z kurczaka na rozgrzanej patelni.

Obrazek

3. W międzyczasie zzoodluj marchewkki.

Obrazek

4. I przygotuj mieszankę z: bulionu drobiowego, śmietanki i mąki.

Obrazek

5. Przełóż podsmażone piersi z kurczaka na bok. Na tej samej patelni połącz: cebulę, marchewki, groszek i wcześniej przygotowaną mieszankę.

Obrazek

6. Przełóż powstały miks do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż piersi z kurczaka i wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej