Zapomniana zupa naszych przodków. Na przednówku gotowano na okrągło, a dziś mało kto kojarzy nazwę
Ta zupa, w której pierwsze skrzypce grają ziemniaki, to sztandarowa potrawa tradycyjnej kuchni podkarpackiej, która jednak powinna się spodobać mieszkańcom całej Polski. Zobacz przepis i wciel go w życie, a na pewno nie pożałujesz!
06.02.2024 | aktual.: 06.02.2024 11:03
Kuchnia podkarpacka to prawdziwe bogactwo kulinarnego folkloru, o którym uwielbiamy zarówno czytać, jak i wcielać poszczególne przepisy w życie. Hreczanyki, stolniki, gomółki czy fuczki to zaledwie początek wielkiej listy podkarpackich specjałów, o których warto wiedzieć. Dzisiaj chcemy ci zaprezentować coś jeszcze bardziej tradycyjnego. Łewesz, czyli zupa kartoflana, to potrawa, w której zakochaliśmy się od pierwszego wejrzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ponieważ Łemkowszczyzna i Podkarpacie to rejony, w których ziemniaki zawsze odgrywały ważną rolę, tamtejsza kuchnia nie mogłaby istnieć bez ich istotnego w niej udziału. Łewesz, gęsta zupa z kartofli, grochu i fasoli to sztandarowa propozycja Łemków, gotowana i spożywana głównie w okresie zimowym. Nic dziwnego - jej rozgrzewające "moce" są imponujące.
Zapomniana receptura (ponieważ łewesz nie jest już zbyt często przyrządzany nawet na Podkarpaciu) wymaga przypomnienia, a dla tych, którzy nigdy o tej potrawie nie słyszeli — również poznania. Poniżej zamieszczamy prosty przepis na podkarpacką zupę kartoflaną. Powodzenia!
Łewesz — podkarpacka zupa kartoflana
Składniki:
- 5 ziemniaków,
- 1/2 szklanki suchego grochu,
- 1/2 szklanki fasoli,
- 1 marchewka,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 5 ziaren pieprzu,
- 1/2 łyżki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Przed rozpoczęciem gotowania namocz groch i fasolę. Powinny przebywać w wodzie przynajmniej kilka godzin. Następnie ugotuj je do miękkości.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę w plastry. Przełóż warzywa do garnka, zalej wodą, dodaj pieprz w ziarnach i ugotuj do miękkości. Następnie posól.
- Teraz dorzuć do zupy namoczone i ugotowane groch i fasolę. Gotuj dalej.
- Na koniec z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Wymieszaj ją z niewielkiej ilością zupy, a następnie wlej całą do łewesza. Zagęszczoną zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!