Zapomniana zupa naszych przodków. Na przednówku gotowano na okrągło, a dziś mało kto kojarzy nazwę

Ta zupa, w której pierwsze skrzypce grają ziemniaki, to sztandarowa potrawa tradycyjnej kuchni podkarpackiej, która jednak powinna się spodobać mieszkańcom całej Polski. Zobacz przepis i wciel go w życie, a na pewno nie pożałujesz!

Łewesz - zupa ziemniaczana naszych przodkówŁewesz - zupa ziemniaczana naszych przodków
Źródło zdjęć: © Canva

Kuchnia podkarpacka to prawdziwe bogactwo kulinarnego folkloru, o którym uwielbiamy zarówno czytać, jak i wcielać poszczególne przepisy w życie. Hreczanyki, stolniki, gomółki czy fuczki to zaledwie początek wielkiej listy podkarpackich specjałów, o których warto wiedzieć. Dzisiaj chcemy ci zaprezentować coś jeszcze bardziej tradycyjnego. Łewesz, czyli zupa kartoflana, to potrawa, w której zakochaliśmy się od pierwszego wejrzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti i lasagne w jednym. Z tym przepisem dwa kultowe dania podasz jednocześnie

Ponieważ Łemkowszczyzna i Podkarpacie to rejony, w których ziemniaki zawsze odgrywały ważną rolę, tamtejsza kuchnia nie mogłaby istnieć bez ich istotnego w niej udziału. Łewesz, gęsta zupa z kartofli, grochu i fasoli to sztandarowa propozycja Łemków, gotowana i spożywana głównie w okresie zimowym. Nic dziwnego - jej rozgrzewające "moce" są imponujące.

Zapomniana receptura (ponieważ łewesz nie jest już zbyt często przyrządzany nawet na Podkarpaciu) wymaga przypomnienia, a dla tych, którzy nigdy o tej potrawie nie słyszeli — również poznania. Poniżej zamieszczamy prosty przepis na podkarpacką zupę kartoflaną. Powodzenia!

Łewesz — podkarpacka zupa kartoflana

Składniki:

  • 5 ziemniaków,
  • 1/2 szklanki suchego grochu,
  • 1/2 szklanki fasoli,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Łewesz - smaczna i sycąca zupa z Podkarpacia
Łewesz - smaczna i sycąca zupa z Podkarpacia © Canva | EzumelImages
  1. Przed rozpoczęciem gotowania namocz groch i fasolę. Powinny przebywać w wodzie przynajmniej kilka godzin. Następnie ugotuj je do miękkości.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę w plastry. Przełóż warzywa do garnka, zalej wodą, dodaj pieprz w ziarnach i ugotuj do miękkości. Następnie posól.
  3. Teraz dorzuć do zupy namoczone i ugotowane groch i fasolę. Gotuj dalej.
  4. Na koniec z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Wymieszaj ją z niewielkiej ilością zupy, a następnie wlej całą do łewesza. Zagęszczoną zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"