Dawniej była przysmakiem, dziś wiele osób krzywi się na jej widok. Ten obiad zrobisz w 20 minut
Chociaż dla niektórych jest reliktem przeszłości, to na jej widok niejednej osobie pocieknie ślinka. Mortadela w panierce to danie nie tylko tanie, ale również szybkie w przygotowaniu.
08.02.2024 07:52
Dla wielu Polaków czasy PRL-u to okres nostalgii za beztroskim dzieciństwem i smakami kuchni, która królowała na polskich stołach. Dziś trendy z tamtych lat wracają w modzie, a na talerzach coraz częściej pojawiają się dania, które pamiętamy z tamtych czasów. Za smażoną mortadelą w panierce tęsknie wzdycha wielu Polaków, chociaż nie da się ukryć, że nie zawsze jest to najlepszej jakości mięso.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety z mortadeli
Dlaczego kotlety z mortadeli cieszyły się tak dużą popularnością? Być może dlatego, że ich przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, a smak - niepowtarzalny. Zaradne gospodynie w czasach PRLu nie miały za wiele produktów, więc musiały się popisać nie lada kreatywnością.
Jeśli chcesz spróbować smaku PRL-u i poczuć nostalgię za dawnymi czasami, koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na kotlety z mortadeli. Zachwycą one nie tylko smakiem, ale również prostotą wykonania. Co ciekawe, we Włoszech mortadela to prawdziwy przysmak, podczas gdy w Polsce kojarzy się raczej ze słabej jakości wędliną. Wybierając mortadelę na obiad, sprawdź skład. Nic się nie stanie jednak, jeśli raz na jakiś czas sięgniesz po produkt o gorszej jakości.
Przepis na kotlety z mortadeli
Do tego dania możesz użyć dowolnego rodzaju mortadeli - klasycznej, z dodatkiem warzyw, pistacji, czy innej. Pamiętaj tylko, aby przed krojeniem usunąć foliową osłonkę. W wersji "na bogato" w plastrach mortadeli zrób kieszonki i wypełnij je żółtym serem.
Składniki:
- 350 - 400 gramów mortadeli (4 dość grube plastry),
- 1 jajko,
- pół szklanki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mortadelę pokrój w grubsze plastry.
- Jajko roztrzep w misce wraz z solą oraz pieprzem, bułkę tartą wsyp do płaskiego talerza.
- Kawałki mortadeli mocz w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.
Kotlety z mortadeli serwuj w towarzystwie ziemniaków i swojej ulubionej sałatki lub surówki. Smażona mortadela w panierce sprawdzi się również na zimno, jako dodatek do kanapki. Kotlety z mortadeli to pyszny powrót do przeszłości. Smacznego!