Dawniej była przysmakiem, dziś wiele osób krzywi się na jej widok. Ten obiad zrobisz w 20 minut

Chociaż dla niektórych jest reliktem przeszłości, to na jej widok niejednej osobie pocieknie ślinka. Mortadela w panierce to danie nie tylko tanie, ale również szybkie w przygotowaniu.

Kotlety z mortadeli - PysznościKotlety z mortadeli - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Ewa Malinowska

Dla wielu Polaków czasy PRL-u to okres nostalgii za beztroskim dzieciństwem i smakami kuchni, która królowała na polskich stołach. Dziś trendy z tamtych lat wracają w modzie, a na talerzach coraz częściej pojawiają się dania, które pamiętamy z tamtych czasów. Za smażoną mortadelą w panierce tęsknie wzdycha wielu Polaków, chociaż nie da się ukryć, że nie zawsze jest to najlepszej jakości mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa przekąska w słodkim wydaniu. Praktycznie robi się sama

Kotlety z mortadeli

Dlaczego kotlety z mortadeli cieszyły się tak dużą popularnością? Być może dlatego, że ich przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, a smak - niepowtarzalny. Zaradne gospodynie w czasach PRLu nie miały za wiele produktów, więc musiały się popisać nie lada kreatywnością.

Kotlety z mortadeli
Kotlety z mortadeli © Adobe Stock

Jeśli chcesz spróbować smaku PRL-u i poczuć nostalgię za dawnymi czasami, koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na kotlety z mortadeli. Zachwycą one nie tylko smakiem, ale również prostotą wykonania. Co ciekawe, we Włoszech mortadela to prawdziwy przysmak, podczas gdy w Polsce kojarzy się raczej ze słabej jakości wędliną. Wybierając mortadelę na obiad, sprawdź skład. Nic się nie stanie jednak, jeśli raz na jakiś czas sięgniesz po produkt o gorszej jakości.

Przepis na kotlety z mortadeli

Do tego dania możesz użyć dowolnego rodzaju mortadeli - klasycznej, z dodatkiem warzyw, pistacji, czy innej. Pamiętaj tylko, aby przed krojeniem usunąć foliową osłonkę. W wersji "na bogato" w plastrach mortadeli zrób kieszonki i wypełnij je żółtym serem.

Składniki:

  • 350 - 400 gramów mortadeli (4 dość grube plastry),
  • 1 jajko,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mortadelę pokrój w grubsze plastry.
  2. Jajko roztrzep w misce wraz z solą oraz pieprzem, bułkę tartą wsyp do płaskiego talerza.
  3. Kawałki mortadeli mocz w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.

Kotlety z mortadeli serwuj w towarzystwie ziemniaków i swojej ulubionej sałatki lub surówki. Smażona mortadela w panierce sprawdzi się również na zimno, jako dodatek do kanapki. Kotlety z mortadeli to pyszny powrót do przeszłości. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej