Dawniej była przysmakiem, dziś wiele osób krzywi się na jej widok. Ten obiad zrobisz w 20 minut

Chociaż dla niektórych jest reliktem przeszłości, to na jej widok niejednej osobie pocieknie ślinka. Mortadela w panierce to danie nie tylko tanie, ale również szybkie w przygotowaniu.

Kotlety z mortadeli - PysznościKotlety z mortadeli - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Dla wielu Polaków czasy PRL-u to okres nostalgii za beztroskim dzieciństwem i smakami kuchni, która królowała na polskich stołach. Dziś trendy z tamtych lat wracają w modzie, a na talerzach coraz częściej pojawiają się dania, które pamiętamy z tamtych czasów. Za smażoną mortadelą w panierce tęsknie wzdycha wielu Polaków, chociaż nie da się ukryć, że nie zawsze jest to najlepszej jakości mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Kotlety z mortadeli

Dlaczego kotlety z mortadeli cieszyły się tak dużą popularnością? Być może dlatego, że ich przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, a smak - niepowtarzalny. Zaradne gospodynie w czasach PRLu nie miały za wiele produktów, więc musiały się popisać nie lada kreatywnością.

Kotlety z mortadeli
Kotlety z mortadeli © Adobe Stock

Jeśli chcesz spróbować smaku PRL-u i poczuć nostalgię za dawnymi czasami, koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na kotlety z mortadeli. Zachwycą one nie tylko smakiem, ale również prostotą wykonania. Co ciekawe, we Włoszech mortadela to prawdziwy przysmak, podczas gdy w Polsce kojarzy się raczej ze słabej jakości wędliną. Wybierając mortadelę na obiad, sprawdź skład. Nic się nie stanie jednak, jeśli raz na jakiś czas sięgniesz po produkt o gorszej jakości.

Przepis na kotlety z mortadeli

Do tego dania możesz użyć dowolnego rodzaju mortadeli - klasycznej, z dodatkiem warzyw, pistacji, czy innej. Pamiętaj tylko, aby przed krojeniem usunąć foliową osłonkę. W wersji "na bogato" w plastrach mortadeli zrób kieszonki i wypełnij je żółtym serem.

Składniki:

  • 350 - 400 gramów mortadeli (4 dość grube plastry),
  • 1 jajko,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mortadelę pokrój w grubsze plastry.
  2. Jajko roztrzep w misce wraz z solą oraz pieprzem, bułkę tartą wsyp do płaskiego talerza.
  3. Kawałki mortadeli mocz w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.

Kotlety z mortadeli serwuj w towarzystwie ziemniaków i swojej ulubionej sałatki lub surówki. Smażona mortadela w panierce sprawdzi się również na zimno, jako dodatek do kanapki. Kotlety z mortadeli to pyszny powrót do przeszłości. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze