Kosztują grosze, mają mnóstwo żelaza i mało kalorii. Polacy niesłusznie ich unikają

Podroby są owiane raczej kiepską sławą i wiele osób z niechęcią krzywi się na ich widok. Są jednak zdrowe, niskokaloryczne, niedrogie, a przygotowane w odpowiedni sposób również bardzo smaczne.

Serca drobiowe w sosie - PysznościSerca drobiowe w sosie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | JackF
Ewa Malinowska

Obok wątróbki, ozorków czy żołądków, znaleźć można również małe serca drobiowe. Warto przekonać się do ich spróbowania, bo przygotowany z nich gulasz jest po prostu przepyszny. Na dodatek kosztuje grosze i dostarcza organizmowi naprawdę solidnej porcji żelaza, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w diecie anemików. W sklepach leżą nieco zapomniane, ale warto wrócić do ich smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, prosty, oryginalny i przede wszystkim smaczny pomysł na kolację już czeka

Serca drobiowe

Dawniej obowiązkowo pojawiały się w stołówkowym menu, gościły również w restauracjach (także tych dobrych). Z biegiem lat podroby niesłusznie odeszły do lamusa, zamieniając się w mętne wspomnienie z przeszłości. Warto jednak wrócić do tych smaków i przekonać się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują.

Serca drobiowe to tani i zdrowy przysmak - Pyszności
Serca drobiowe to tani i zdrowy przysmak - Pyszności © Canva | matrosskaxxx

W 100 g serc drobiowych są zaledwie 153 kalorie, dzięki czemu dania z nimi stają się lżejsze w porównaniu do klasycznych dań mięsnych. Wyróżniają się również bogatą zawartością składników odżywczych, przewyższając pod tym względem inne rodzaje mięs. Mają duże ilości wapnia, fosforu i żelaza, co czyni je cennym produktem w profilaktyce i leczeniu anemii, często rekomendowanym przez lekarzy.

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz to świetnym pomysł na niedrogi i pożywny obiad. Można go serwować z ziemniakami, ryżem czy kaszą oraz ulubioną surówką.

Składniki:

  • 400 g serc drobiowych,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 marchewka,
  • 250 ml bulionu drobiowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • garść listków natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść serca drobiowe z żył i tłuszczu, a następnie umyj je pod bieżącą wodą.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a cebulkę posiekaj drobno. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulkę, a następnie dodaj serca i podsmażaj przez kilka minut.
  3. Całość zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz pokrojoną marchewkę.
  4. Przykryj garnek i duś na wolnym ogniu, aż serca zmiękną.
  5. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  6. W osobnym naczyniu rozrób mąkę z zimną wodą na gładką papkę.
  7. Wlej ją do gulaszu, cały czas mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek. Gotuj jeszcze przez minutę, aż sos zgęstnieje.
  8. Dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej