Kosztują grosze, mają mnóstwo żelaza i mało kalorii. Polacy niesłusznie ich unikają
Podroby są owiane raczej kiepską sławą i wiele osób z niechęcią krzywi się na ich widok. Są jednak zdrowe, niskokaloryczne, niedrogie, a przygotowane w odpowiedni sposób również bardzo smaczne.
01.02.2024 16:01
Obok wątróbki, ozorków czy żołądków, znaleźć można również małe serca drobiowe. Warto przekonać się do ich spróbowania, bo przygotowany z nich gulasz jest po prostu przepyszny. Na dodatek kosztuje grosze i dostarcza organizmowi naprawdę solidnej porcji żelaza, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w diecie anemików. W sklepach leżą nieco zapomniane, ale warto wrócić do ich smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serca drobiowe
Dawniej obowiązkowo pojawiały się w stołówkowym menu, gościły również w restauracjach (także tych dobrych). Z biegiem lat podroby niesłusznie odeszły do lamusa, zamieniając się w mętne wspomnienie z przeszłości. Warto jednak wrócić do tych smaków i przekonać się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują.
W 100 g serc drobiowych są zaledwie 153 kalorie, dzięki czemu dania z nimi stają się lżejsze w porównaniu do klasycznych dań mięsnych. Wyróżniają się również bogatą zawartością składników odżywczych, przewyższając pod tym względem inne rodzaje mięs. Mają duże ilości wapnia, fosforu i żelaza, co czyni je cennym produktem w profilaktyce i leczeniu anemii, często rekomendowanym przez lekarzy.
Gulasz z serc drobiowych
Gulasz to świetnym pomysł na niedrogi i pożywny obiad. Można go serwować z ziemniakami, ryżem czy kaszą oraz ulubioną surówką.
Składniki:
- 400 g serc drobiowych,
- 1 średnia cebula,
- 1 marchewka,
- 250 ml bulionu drobiowego,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- garść listków natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie oczyść serca drobiowe z żył i tłuszczu, a następnie umyj je pod bieżącą wodą.
- Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a cebulkę posiekaj drobno. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulkę, a następnie dodaj serca i podsmażaj przez kilka minut.
- Całość zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz pokrojoną marchewkę.
- Przykryj garnek i duś na wolnym ogniu, aż serca zmiękną.
- Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- W osobnym naczyniu rozrób mąkę z zimną wodą na gładką papkę.
- Wlej ją do gulaszu, cały czas mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek. Gotuj jeszcze przez minutę, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem.