Za komuny królowały w najlepszych restauracjach. Dziś większość uważa je za produkt drugiej kategorii

W czasach PRL-u jadano je ze smakiem i szanowano; dzisiaj mało kto po nie sięga, a kojarzą się raczej z czymś nieapetycznym i kontrowersyjnym. My jednak uważamy, że ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym da się lubić. Trzeba je po prostu dobrze zrobić...

Ozorki wieprzowe mogą być pyszne! Wystarczy wiedzieć, jak je podaćOzorki wieprzowe mogą być pyszne! Wystarczy wiedzieć, jak je podać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym to jedna z klasycznych potraw PRL-u, którą niegdyś jadano ze smakiem w najlepszych restauracjach. Dzisiaj ten wyrób mięsny jest już niemal całkiem zapomniany, a sięgają po niego jedynie zaprawieni w kulinarnych bojach koneserzy, którzy to zupełnie nie rozumieją przyczyn złej sławy ciągnącej się za podrobami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki a'la Kinder Bueno. Rozkosz dla oczu i podniebienia

My wychodzimy z założenia, że ozorki wieprzowe mogą być naprawdę smaczną potrawą. Trzeba po prostu wiedzieć, jak je prawidłowo przygotować. To właściwie ten sam przypadek, który dotknął wątróbki. Wielu z nas — o tak, naprawdę wielu — zjadło w dzieciństwie potrawę z podrobów, która smakowała... bardzo źle. Dopiero po latach przekonaliśmy się, że wątróbka może stanowić pyszny obiad. Na taką samą szansę zasługują ozorki.

Jeśli w tej kwestii się z nami zgadzasz, to na pewno przyda ci się poniższy przepis. Jest sprawdzony, a przy okazji bardzo prosty. Dzięki niemu ozorki smakują doskonale i kto wie? Może niedługo zaczną pojawiać się w twoim menu znacznie częściej, niż dotychczas?

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 4 sztuki ozorków wieprzowych (oczyszczonych),
  • 1,5 l bulionu,
  • kilka łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
  • 4 łyżki chrzanu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • szczypta soli ziołowej,
  • pieprz biały,
  • gałka muszkatołowa,
  • natka pietruszki.
Przygotuj ozorki w ten sposób, a polubisz tę potrawę
Przygotuj ozorki w ten sposób, a polubisz tę potrawę © Canva | Julialine

Sposób przygotowania:

  1. Ozorki zalej bulionem i gotuj przez 90 minut na małym ogniu.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na maśle i oleju. Dodaj musztardę, podlej bulionem. Do duszących się składników wlej następnie śmietankę, dopraw chrzanem, białym pieprzem, gałką muszkatołową i ziołową solą. Na koniec wsyp jeszcze posiekaną natkę pietruszki.
  3. Ozorki odcedź i obierz ze skórki. Pokrój w plastry i ułóż na talerzu. Zalej danie przygotowanym sosem. Podawaj na przykład z tartymi buraczkami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo