Za komuny królowały w najlepszych restauracjach. Dziś większość uważa je za produkt drugiej kategorii
W czasach PRL-u jadano je ze smakiem i szanowano; dzisiaj mało kto po nie sięga, a kojarzą się raczej z czymś nieapetycznym i kontrowersyjnym. My jednak uważamy, że ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym da się lubić. Trzeba je po prostu dobrze zrobić...
01.02.2024 12:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym to jedna z klasycznych potraw PRL-u, którą niegdyś jadano ze smakiem w najlepszych restauracjach. Dzisiaj ten wyrób mięsny jest już niemal całkiem zapomniany, a sięgają po niego jedynie zaprawieni w kulinarnych bojach koneserzy, którzy to zupełnie nie rozumieją przyczyn złej sławy ciągnącej się za podrobami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
My wychodzimy z założenia, że ozorki wieprzowe mogą być naprawdę smaczną potrawą. Trzeba po prostu wiedzieć, jak je prawidłowo przygotować. To właściwie ten sam przypadek, który dotknął wątróbki. Wielu z nas — o tak, naprawdę wielu — zjadło w dzieciństwie potrawę z podrobów, która smakowała... bardzo źle. Dopiero po latach przekonaliśmy się, że wątróbka może stanowić pyszny obiad. Na taką samą szansę zasługują ozorki.
Jeśli w tej kwestii się z nami zgadzasz, to na pewno przyda ci się poniższy przepis. Jest sprawdzony, a przy okazji bardzo prosty. Dzięki niemu ozorki smakują doskonale i kto wie? Może niedługo zaczną pojawiać się w twoim menu znacznie częściej, niż dotychczas?
Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym
Składniki:
- 4 sztuki ozorków wieprzowych (oczyszczonych),
- 1,5 l bulionu,
- kilka łyżek oleju rzepakowego,
- 1 łyżka masła,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- 4 łyżki chrzanu,
- 1 łyżka musztardy,
- szczypta soli ziołowej,
- pieprz biały,
- gałka muszkatołowa,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Ozorki zalej bulionem i gotuj przez 90 minut na małym ogniu.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na maśle i oleju. Dodaj musztardę, podlej bulionem. Do duszących się składników wlej następnie śmietankę, dopraw chrzanem, białym pieprzem, gałką muszkatołową i ziołową solą. Na koniec wsyp jeszcze posiekaną natkę pietruszki.
- Ozorki odcedź i obierz ze skórki. Pokrój w plastry i ułóż na talerzu. Zalej danie przygotowanym sosem. Podawaj na przykład z tartymi buraczkami. Smacznego!