Ciasto kierowniczki jest po prostu niesamowite. Nie bez powodu ma taką nazwę

Miękkie, słodkie, przełożone kajmakiem. Znika ze stołu w przeciągu pięciu minut, a wszyscy i tak domagają się o dokładkę. Jest proste i pyszne, a większość potrzebnych składników z pewnością masz już w domu. Poznaj przepis na ciasto kierowniczki.

Ciasto kierowniczki.Ciasto kierowniczki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kreatorex

Miękkie, kremowe, wypełnione śmietankowym kremem, który przełamany jest słodkim kajmakiem. Jest naprawdę proste w przygotowaniu i znika ze stołu w przeciągu 5 minut. Nazwa nie jest tu przypadkowa — to ciasto po prostu rządzi na stole. Wyjaśniamy, jak przygotować ciasto kierowniczki. Większość potrzebnych składników z pewnością masz już w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Ciasto kierowniczki robi zrobi furorę

"Taste Atlas" to popularna strona internetowa, na której zamieszczane są tradycyjne potrawy z całego świata. Redaktorzy portalu co roku przygotowują listę najlepszych deserów i ciast. W ubiegłym roku polski sernik znalazł się w czołówce najlepszych deserów świata, a tuż za nim regionalny sękacz i karpatka. To ciasta, które cieszą się u nas szczególną popularnością i nie można odmówić im wyjątkowego smaku.

Jeśli masz ochotę nieco poeksperymentować w kuchni, przygotuj ciasto kierowniczki, które znika ze stołu w ekspresowym tempie. To kompromis pomiędzy tradycyjnym przekładańcem a karpatką. Lekki, budyniowy krem przekłada się słodkim kajmakiem, a całość wieńczy się masą śmietankową z dodatkiem startej czekolady. Nie sposób się od niego oderwać. Jeśli masz dość tradycyjnych ciast, a jednocześnie przepadasz za dobrze znanymi smakami, ciasto kierowniczki wciągnie cię od pierwszego kęsa.

Ciasto kierowniczki — przepis

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa budyniowa:

  • 3 opakowania budyniu waniliowego,
  • 6 łyżek cukru,
  • litr mleka,
  • kostka masła.

Masa śmietankowa:

  • 600 ml kremówki,
  • 0,5 szklanki drobnego cukru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 0,5 szklanki wody.

Dodatkowo:

  • puszka kajmaku,
  • 3 opakowania herbatników,
  • płatki migdałów lub starta czekolada.

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Do białej dodaj szczyptę soli i zacznij je ubijać. Kiedy staną się puszyste, zacznij dodawać do nich cukru, aż masa stanie się sztywna. Dodaj do nich żółtka, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz przesianą mąkę. Całość wymieszaj szpatułką aż do połączenia się wszystkich składników.
  2. Gotową masę wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stp.C.
  3. W międzyczasie zajmij się masą budyniową. Wlej mleko do garnka i dodaj do niego trzy opakowania budyniu. Kiedy zgęstnieje, zdejmij go z palnika i pozostaw do wystudzenia. Na końcu połącz go z ubitym, zmiksowanym masłem.
  4. Żelatynę rozpuść w połowie szklanki gorącej wody. Zimną śmietanę ubij z cukrem. Pod koniec ubijania dodaj żelatynę i włóż masę do lodówki.
  5. Czas na składanie ciasta. Na wystudzony biszkopt wyłóż masę budyniową. Przykryj ją herbatnikami. Herbatniki pokryj maską kajmakową, a na nie wylej masę śmietanową. Całość zwieńcz płatkami migdałów lub startą czekoladą.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej