WAŻNE
TERAZ

Tusk po rozmowach z liderami Europy. "Wsparcie obrony powietrznej"

Mega zakręcone ciasto w dwóch kolorach. Jest tak dobre, że znika do ostatniego okruszka

Tym razem przychodzę z przepisem, który na pewno zawróci ci w głowie. Tak zakręconego ciasta jeszcze nie widziałeś. Do tego genialnie smakuje!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że w moim sercu jest specjalne miejsce dla domowych wypiekówdeserów. Po prostu kocham tę dziedzinę sztuki kulinarnej, a praca nad nową recepturą to dla mnie czysta przyjemnośćnajwiększa przygoda

Dziś również zabieram cię w podróż do świata pysznych wypieków domowej roboty. Dlatego przygotuj się już na starcie, że będzie się działo. Tak pysznego, ciekawie wyglądającego i mega oryginalnego ciasta nie możesz przegapić. Efekt końcowy wręcz zapiera dech w piersi i na pewno w twojej głowie pojawi się od razu pytanie — jak zrobić takie cudo? Już odpowiadam, z naszym przepisem zadanie to będzie proste jak bułka z masłem!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega zakręcone ciasto w dwóch kolorach. Jest tak dobre, że znika do ostatniego okruszka

Dwukolorowe i zakręcone na maksa ciasto wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • 200 ml oleju roślinnego,
  • 200 ml wody,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 750 g mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • mleko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu łączę ze sobą mleko, cukier, suche drożdże, wodę, olej roślinny, mąkę pszenną oraz jedno żółtko. 

Bazą dzisiejszego wypieku jest ciasto drożdżowe
Bazą dzisiejszego wypieku jest ciasto drożdżowe © Licencjodawca | Pyszności

Składniki wyrabiam w jednolite i gładkie ciasto przy pomocy robota kuchennego. 

Krok 2. Kiedy ciasto jest już gotowe, dzielę je na dwie części. Do pierwszej połówki dodaję dodatkowo 2 łyżki mąki, zaś do drugiej kakao. Oba ciasta przekładam następnie do miski i przykrywam folią spożywczą, po czym odstawiam je w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. 

Gotowe ciasta odstawiam do wyrośnięcia
Gotowe ciasta odstawiam do wyrośnięcia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po tym czasie dzielę każde ciasto na 4 mniejsze części. Najpierw rozwałkowuję na cienki placek jasne ciasto, a następnie robię to samo z ciemnym ciastem. 

Każdy kawałek ciasta należy rozwałkować
Każdy kawałek ciasta należy rozwałkować © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To jednak nie koniec pracy na dziś, bo rozwałkowane ciasto z dodatkiem kakao układam bezpośrednio na jasnym cieście. Następnie przy pomocy radełka do pizzy robię poziome nacięcia praktycznie przez całą długość. Zostawiam tylko cienki pionowy pas po lewej stronie, który ma być nienaruszony.

Czas na małą zabawę z wykrajaniem
Czas na małą zabawę z wykrajaniem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Powstałe odnogi skręcam w spiralki, po czym zaczynając od lewej strony i całego boku, składam ciasto w ciasny rulon

Na koniec ma powstać ciasny rulon
Na koniec ma powstać ciasny rulon © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowy kawałek przekładam następnie do formy do pieczenia i cały proces powtarzam kilka razy, do wypełnienia naczynia w 100 procentach. Na koniec zakręcone kawałki ciasta drożdżowego smaruję delikatnie mlekiem i odstawiam je do ponownego wyrośnięcia. Tym razem na 20 minut

Za pomocą pędzelka rozprowadzam na cieście odrobinę mleka
Za pomocą pędzelka rozprowadzam na cieście odrobinę mleka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Dopiero po tym czasie wkładam ciasto do rozgrzanego piekarnika na 50 minut. W tym czasie urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem i to wszystko, smacznego!

Prawda, że pięknie się prezentuje?
Prawda, że pięknie się prezentuje? © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło