Nie ma lepszego śniadania, gdy chcesz schudnąć. Przepis zdradziła mi moja dietetyczka

Nadszedł nowy rok, a wraz z nim realizacja postanowień noworocznych. Siłownie już pękają w szwach, co oznacza, że wielu z nas chce stracić nieco na wadze. Dieta to już 70 proc. sukcesu, zaś ćwiczenia stanowią pozostałe 30. Poznaj przepis na sycące śniadanie, które przyśpiesza proces chudnięcia.

Komosanka — przepis na sycące śniadanie.Komosanka — przepis na sycące śniadanie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To właśnie ono dodaje nam energii i napędza nas do działania. W trakcie śniadania możemy pozwolić sobie na małą rozpustę. W końcu i tak spalimy wszystkie te kalorie w ciągu dnia. Poznaj przepis na pyszne i sycące śniadanie, które nasyci cię na wiele godzin. To przepis doświadczonej dietetyczki, która wykorzystuje go, układając jadłospis swoim pacjentom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Komosanka — pomysł na zdrowie i pyszne śniadanie

Quinoa, czyli komosa ryżowa, znana także jako ryż peruwiański to wartościowy i niskokaloryczny składnik. W konsystencji przypomina coś pomiędzy ryżem a delikatną kaszą perłową. W quinoa znajduje się mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk, miedz, magnez, czy witamina A, C i E. (m.in. A, C i E).

Komosę można wykorzystać do przygotowania słodkich, a także wytrawnych dań. Komosanka to ulubione śniadanie gwiazd Hollywood, bowiem ugotowane ziarna są bardzo sycące, a przy tym, niskokaloryczne. Po zjedzeniu komosanki nie odczujesz głodu nawet przez pięć godzin. Mieszankę kupisz w większości sklepów spożywczych (szukaj na dziale "bio"), a także w sklepach z żywnością ekologiczną. Poniższy przepis możesz dopasować do swoich potrzeb. Ogranicza cię jedynie wyobraźnia. Polecamy spróbować wersji z kakao czy gorącymi malinami.

Komosanka — śniadanie mistrzów

Składniki:

  • 50 g komosy,
  • szklanka dowolnego mleka lub napoju roślinnego,
  • opcjonalnie: masło orzechowe, kakao, gorzka czekolada, banan, maliny.

Przygotowanie:

  1. Komosę zalej szklanką wodę i pozostaw ją tak na 20 minut. W tym czasie woda zredukuje ilość saponin.
  2. Po 20 minutach wylej wodę i ponownie wypłucz komosę.
  3. Gotową komosę wrzuć do garnka i zalej ją mlekiem lub napojem.
  4. Gotuj ją przez 10 minut, nieustannie mieszając w garnku.
  5. Podawaj na ciepło wraz z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej