PrzepisŚniadanieNie ma lepszego śniadania, gdy chcesz schudnąć. Przepis zdradziła mi moja dietetyczka

Nie ma lepszego śniadania, gdy chcesz schudnąć. Przepis zdradziła mi moja dietetyczka

Nadszedł nowy rok, a wraz z nim realizacja postanowień noworocznych. Siłownie już pękają w szwach, co oznacza, że wielu z nas chce stracić nieco na wadze. Dieta to już 70 proc. sukcesu, zaś ćwiczenia stanowią pozostałe 30. Poznaj przepis na sycące śniadanie, które przyśpiesza proces chudnięcia.

Komosanka — przepis na sycące śniadanie.
Komosanka — przepis na sycące śniadanie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.01.2024 19:02

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To właśnie ono dodaje nam energii i napędza nas do działania. W trakcie śniadania możemy pozwolić sobie na małą rozpustę. W końcu i tak spalimy wszystkie te kalorie w ciągu dnia. Poznaj przepis na pyszne i sycące śniadanie, które nasyci cię na wiele godzin. To przepis doświadczonej dietetyczki, która wykorzystuje go, układając jadłospis swoim pacjentom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Komosanka — pomysł na zdrowie i pyszne śniadanie

Quinoa, czyli komosa ryżowa, znana także jako ryż peruwiański to wartościowy i niskokaloryczny składnik. W konsystencji przypomina coś pomiędzy ryżem a delikatną kaszą perłową. W quinoa znajduje się mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk, miedz, magnez, czy witamina A, C i E. (m.in. A, C i E).

Komosę można wykorzystać do przygotowania słodkich, a także wytrawnych dań. Komosanka to ulubione śniadanie gwiazd Hollywood, bowiem ugotowane ziarna są bardzo sycące, a przy tym, niskokaloryczne. Po zjedzeniu komosanki nie odczujesz głodu nawet przez pięć godzin. Mieszankę kupisz w większości sklepów spożywczych (szukaj na dziale "bio"), a także w sklepach z żywnością ekologiczną. Poniższy przepis możesz dopasować do swoich potrzeb. Ogranicza cię jedynie wyobraźnia. Polecamy spróbować wersji z kakao czy gorącymi malinami.

Komosanka — śniadanie mistrzów

Składniki:

  • 50 g komosy,
  • szklanka dowolnego mleka lub napoju roślinnego,
  • opcjonalnie: masło orzechowe, kakao, gorzka czekolada, banan, maliny.

Przygotowanie:

  1. Komosę zalej szklanką wodę i pozostaw ją tak na 20 minut. W tym czasie woda zredukuje ilość saponin.
  2. Po 20 minutach wylej wodę i ponownie wypłucz komosę.
  3. Gotową komosę wrzuć do garnka i zalej ją mlekiem lub napojem.
  4. Gotuj ją przez 10 minut, nieustannie mieszając w garnku.
  5. Podawaj na ciepło wraz z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie