Za komuny babcia gotowała co tydzień. Młode gospodynie nawet nie znają tego dania
Jajka w sosie chrzanowym to danie, które obecnie jest zapomniane, ale w czasach PRL-u było niezwykle popularne. Można je było zjeść w niemal każdej stołówce, a jego prostota, niska cena, pożywność i smak sprawiały, że cieszyło się ogromnym uznaniem. To danie obiadowe, które warto przypomnieć i przywrócić do łask. Moja babcia często je przygotowywała.
02.01.2024 14:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jajka w sosie chrzanowym to doskonała propozycja na obiad, nie tylko podczas świąt Wielkanocnych. W dobie, gdy ceny wszystkiego idą w górę, przepisy na tanie i pożywne potrawy są niezwykle cenne. Takie właśnie są jajka w sosie chrzanowym, które za czasów PRL-u były stałym punktem menu w stołówkach i barach mlecznych.
Obecnie rzadko decydujemy się na przygotowanie tego dania, co jest dużym błędem. Jajka w sosie chrzanowym są nie tylko pożywne i smaczne, ale także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością zyskają one uznanie całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na jajka w sosie chrzanowym, jak za czasów PRL-u
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- szklanka bulionu,
- cebula,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki tartego chrzanu,
- 3 łyżki śmietany 18 proc.,
- 3 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie dania rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Następnie, w garnku z grubym dnem, rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę.
- Do masła i cebuli dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż utworzy się tzw. zasmażka. Powoli dolewamy zimny bulion, stale mieszając. Dodajemy chrzan i zagotowujemy sos.
- Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia. Ugotowane jajka polewamy sosem i posypujemy drobno posiekanym koprem.
- Jajka w sosie chrzanowym doskonale smakują w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub purée i surówki. Smacznego!