PrzepisPrzekąskiZa komuny babcia gotowała co tydzień. Młode gospodynie nawet nie znają tego dania

Za komuny babcia gotowała co tydzień. Młode gospodynie nawet nie znają tego dania

Jajka w sosie chrzanowym
Jajka w sosie chrzanowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
02.01.2024 14:44

Jajka w sosie chrzanowym to danie, które obecnie jest zapomniane, ale w czasach PRL-u było niezwykle popularne. Można je było zjeść w niemal każdej stołówce, a jego prostota, niska cena, pożywność i smak sprawiały, że cieszyło się ogromnym uznaniem. To danie obiadowe, które warto przypomnieć i przywrócić do łask. Moja babcia często je przygotowywała.

Jajka w sosie chrzanowym to doskonała propozycja na obiad, nie tylko podczas świąt Wielkanocnych. W dobie, gdy ceny wszystkiego idą w górę, przepisy na tanie i pożywne potrawy są niezwykle cenne. Takie właśnie są jajka w sosie chrzanowym, które za czasów PRL-u były stałym punktem menu w stołówkach i barach mlecznych.

Obecnie rzadko decydujemy się na przygotowanie tego dania, co jest dużym błędem. Jajka w sosie chrzanowym są nie tylko pożywne i smaczne, ale także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością zyskają one uznanie całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na jajka w sosie chrzanowym, jak za czasów PRL-u

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • szklanka bulionu,
  • cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki tartego chrzanu,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • pęczek koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie dania rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Następnie, w garnku z grubym dnem, rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę.
  2. Do masła i cebuli dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż utworzy się tzw. zasmażka. Powoli dolewamy zimny bulion, stale mieszając. Dodajemy chrzan i zagotowujemy sos.
  3. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia. Ugotowane jajka polewamy sosem i posypujemy drobno posiekanym koprem.
  4. Jajka w sosie chrzanowym doskonale smakują w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub purée i surówki. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także