PrzepisPrzekąskiKiedy zrobię te nuggetsy, przy stole słychać tylko chrupanie. Przepis nie ma sobie równych

Kiedy zrobię te nuggetsy, przy stole słychać tylko chrupanie. Przepis nie ma sobie równych

Kiedy nie wiem, co przygotować na obiad, chętnie sięgam po przepis na te nuggetsy. Chrupią aż miło, a na kurczakowe kąski skuszą się zarówno dzieci, jak i dorośli.

Chrupiące nuggetsy - Pyszności
Chrupiące nuggetsy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Yuliya Furman

10.01.2024 | aktual.: 10.01.2024 10:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nuggetsy to ulubiony przysmak wszystkie dzieci - w wielu restauracjach to obowiązkowa pozycja w menu dla najmłodszych. Na chrupiące kąski skuszą się również dorośli. Idealna, chrupiąca panierka i soczyste mięso sprawdzą się na obiad, błyskawicznie znikną na imprezie, a w czasie kolacji słychać będzie tylko chrupanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące nuggetsy z kurczaka

Chociaż uważa się, że pochodzą ze Stanów, to podbiły serca ludzi na niemal całym świecie. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia panierka - złocista, dość gruba i przede wszystkim przyjemnie chrupiąca. To właśnie w niej tkwi cały urok tej pysznej przekąski. Nuggetsy można zaserwować z różnymi dipami i sosami jako doskonałą przekąskę na imprezy lub szybki, smaczny posiłek.

nuggets, nuggetsy, obiad, kurczak, filet, kotlet, usmażony, pieczone, grilla, fast food, gril, jedzenie, danie, knajpa, bar, gotowanie
nuggets, nuggetsy, obiad, kurczak, filet, kotlet, usmażony, pieczone, grilla, fast food, gril, jedzenie, danie, knajpa, bar, gotowanie© Adobe Stock

Najczęściej panierka do kotletów składa się z bułki tartej. Jest ona jednak zbyt drobna do nuggetsów, przez co panierka jest za mało chrupiąca. Znacznie lepiej sprawi się japońska panko lub pokruszone płatki kukurydziane. W przypadku tych drugich zwróć uwagę, aby były bez dodatku cukru, miodu czy orzeszków.

Składniki:

  • 500 g filetów z piersi kurczaka,
  • 250 ml maślanki,
  • 200 g panierki panko (japońska bułka tarta) lub pokruszonych płatków kukurydzianych,
  • 100 g mąki pszennej,
  • sól, pieprz, papryka słodka (lub inne przyprawy według uznania),
  • olej rzepakowy.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyszczam i kroję w cieńsze, ok 2-3 cm, paski.
  2. Do miski wlewam maślankę i zanurzam w niej kawałki kurczaka. Odstawiam na 30 minut.
  3. W drugiej misce mieszam panierkę panko z przyprawami. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dorzucić trochę ostrej papryki.
  4. W osobnym talerzu umieszczam mąkę pszenną.
  5. Z maślanki wyciągam kurczaka i obtaczam po kolei w mące, maślance i panko.
  6. Kąski układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam olejem.
  7. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez ok. 15-20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.

Nuggetsy można usmażyć również na patelni w rozgrzanym oleju. Gotowe kąski podaję z ulubionym dipem i frytkami. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
popularne potrawyprzepisnuggetsy z kurczaka