PrzepisSzybki obiadDodaj odrobinę do bułki tartej. Nuggetsy wyjdą dużo lepsze niż z McDonalda

Dodaj odrobinę do bułki tartej. Nuggetsy wyjdą dużo lepsze niż z McDonalda

Dodaj odrobinę do bułki tartej. Nuggetsy wyjdą dużo lepsze niż z McDonalda
Dodaj odrobinę do bułki tartej. Nuggetsy wyjdą dużo lepsze niż z McDonalda
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
08.01.2024 08:11, aktualizacja: 08.01.2024 08:22

Nuggetsy to popularna przekąska, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Można je kupić w wielu restauracjach typu fast food, ale równie dobrze można zrobić je samodzielnie. Domowe nuggetsy są zdrowsze i znacznie smaczniejsze.

Złociste kawałki kurczaka, które uwielbiamy zamawiać w ulubionych fast foodach, mogą być równie smaczne, a nawet lepsze, gdy zdecydujemy się na ich przygotowanie w domu. Tajemnicą ich wyjątkowego smaku jest doskonała panierka. Wystarczy dodać odrobinę nietypowego składnika do bułki tartej i kilka dodatków, by stworzyć kulinarne arcydzieło. Zapomnij o kolejce do McDrive'a, teraz nuggetsy będą gościły częściej na twoim stole!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa panierka — sekret smaku nuggetsów

Aby uzyskać naprawdę smaczne nuggetsy, warto postawić na wyjątkową panierkę. Jej główne składniki to jajko, mąka i bułka tarta. To do tego ostatniego dodajemy ulubione przyprawy i odrobinę sezamu, co nadaje kawałkom kurczaka niepowtarzalnego aromatu. Ta prosta, a zarazem genialna mieszanka sprawi, że domowe nuggetsy będą smakować równie wyjątkowo, jak te z ulubionego fast foodu.

Przepis na domowe nuggetsy

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka sezamu,
  • jajko,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz, oczyść i pokrój na niewielkie kawałki o grubości około 1 cm.
  2. Posól, popieprz i posyp obiema paprykami każdy kawałek kurczaka.
  3. W jednej misce roztrzep jajko. W dwóch kolejnych miskach umieść mąkę i bułkę tartą. Do tej z bułką dodaj sezam oraz pozostałe przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Kawałki kurczaka obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce z przyprawami.
  5. Smaż z obu stron około 2 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład sosem czosnkowym.

Domowe nuggetsy są prostsze do przygotowania, niż mogłoby się wydawać. Sekret kryje się w wyjątkowej panierce, która nadaje im niezapomniany smak. Odkryj kulinarne możliwości kurczaka i spraw, by twoje nuggetsy były lepsze niż te z najpopularniejszych fast foodów.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także