Dodaj odrobinę do bułki tartej. Nuggetsy wyjdą dużo lepsze niż z McDonalda

Nuggetsy to popularna przekąska, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Można je kupić w wielu restauracjach typu fast food, ale równie dobrze można zrobić je samodzielnie. Domowe nuggetsy są zdrowsze i znacznie smaczniejsze.

Dodaj odrobinę do bułki tartej. Nuggetsy wyjdą dużo lepsze niż z McDonaldaDodaj odrobinę do bułki tartej. Nuggetsy wyjdą dużo lepsze niż z McDonalda
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Złociste kawałki kurczaka, które uwielbiamy zamawiać w ulubionych fast foodach, mogą być równie smaczne, a nawet lepsze, gdy zdecydujemy się na ich przygotowanie w domu. Tajemnicą ich wyjątkowego smaku jest doskonała panierka. Wystarczy dodać odrobinę nietypowego składnika do bułki tartej i kilka dodatków, by stworzyć kulinarne arcydzieło. Zapomnij o kolejce do McDrive'a, teraz nuggetsy będą gościły częściej na twoim stole!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bagietka z dodatkami w pieczonej wersji. Od samego patrzenia zrobisz się głodny

Domowa panierka — sekret smaku nuggetsów

Aby uzyskać naprawdę smaczne nuggetsy, warto postawić na wyjątkową panierkę. Jej główne składniki to jajko, mąka i bułka tarta. To do tego ostatniego dodajemy ulubione przyprawy i odrobinę sezamu, co nadaje kawałkom kurczaka niepowtarzalnego aromatu. Ta prosta, a zarazem genialna mieszanka sprawi, że domowe nuggetsy będą smakować równie wyjątkowo, jak te z ulubionego fast foodu.

Przepis na domowe nuggetsy

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka sezamu,
  • jajko,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz, oczyść i pokrój na niewielkie kawałki o grubości około 1 cm.
  2. Posól, popieprz i posyp obiema paprykami każdy kawałek kurczaka.
  3. W jednej misce roztrzep jajko. W dwóch kolejnych miskach umieść mąkę i bułkę tartą. Do tej z bułką dodaj sezam oraz pozostałe przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Kawałki kurczaka obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce z przyprawami.
  5. Smaż z obu stron około 2 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład sosem czosnkowym.

Domowe nuggetsy są prostsze do przygotowania, niż mogłoby się wydawać. Sekret kryje się w wyjątkowej panierce, która nadaje im niezapomniany smak. Odkryj kulinarne możliwości kurczaka i spraw, by twoje nuggetsy były lepsze niż te z najpopularniejszych fast foodów.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"