Panierujesz rybę w bułce tartej? Dietetyczka ma znacznie lepsze rozwiązanie

Ryba jest jednym z kluczowych elementów tradycyjnej kolacji wigilijnej. Możemy ją przygotować na wiele różnych sposobów - wędzoną, pieczoną, gotowaną czy smażoną. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że nie tylko smak jest istotny - zdrowie również.

PanierkaPanierka
Źródło zdjęć: © via Getty Images
Paulina Hermann

Dlatego warto dowiedzieć się, jak przygotować panierkę do ryby, która będzie nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Jaką panierkę do ryby wybrać? Jak zrobić odpowiednią panierkę do ryby? Jak ją smażyć, żeby nie nasiąkała tłuszczem? Nasze wątpliwości rozwieje dietetyczka Karolina Topolska.

Co warto na początku wiedzieć o najczęściej wybieranych rybach? 100 g surowego dorsza zawiera 82 kcal, 17,8 g białka i około 1 g tłuszczu. W dorszu można znaleźć śladowe ilości witamin z grupy B, witaminę A i D, a także składniki mineralne takie jak fosfor, selen czy potas. Natomiast 100 g świeżego morszczuka zawiera 89 kcal, 17,2 g białka i 2,2 g tłuszczu. Dorsz i morszczuk mają podobne składy odżywcze, jeśli chodzi o zawartość witamin i minerałów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem

Jaka panierka do ryby będzie najlepsza? Dietetyczka odpowiada

Ważne jest, aby pamiętać, że smażenie ryb nie jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Podczas procesu smażenia mogą powstawać szkodliwe substancje, które nie są korzystne ani dla składu ryby, ani dla naszego zdrowia. Jeśli jednak wybierzemy smażenie, wykorzystajmy niewielką ilość tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, na przykład oliwy. Najlepszym wyborem będzie jednak pieczenie (do około 180 st. C) lub gotowanie na parze z dodatkiem ulubionych przypraw.

Panierka
Panierka © pxhere

Na szczęście jest kilka alternatyw dla tradycyjnej bułki tartej i spokojnie można je wykorzystać jako panierkę do ryby. Najczęściej spotykanymi zamiennikami są rozdrobnione płatki kukurydziane, płatki owsiane, zmielone migdały czy inne ulubione orzechy. Dobrym wyborem będą też mąki pełnoziarniste, razowe czy gryczane. Panierka z nich przygotowana ma mniejszą wartość kaloryczną niż ta z bułki tartej. Jeżeli zdecydujemy się na przygotowanie bułki tartej, to warto wybrać bułki pełnoziarniste lub razowe i samemu je zmielić lub zetrzeć, gdyż sklepowe wyroby są pełne sztucznych składników.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione