Panierujesz rybę w bułce tartej? Dietetyczka ma znacznie lepsze rozwiązanie

Ryba jest jednym z kluczowych elementów tradycyjnej kolacji wigilijnej. Możemy ją przygotować na wiele różnych sposobów - wędzoną, pieczoną, gotowaną czy smażoną. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że nie tylko smak jest istotny - zdrowie również.

PanierkaPanierka
Źródło zdjęć: © via Getty Images
Paulina Hermann

Dlatego warto dowiedzieć się, jak przygotować panierkę do ryby, która będzie nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Jaką panierkę do ryby wybrać? Jak zrobić odpowiednią panierkę do ryby? Jak ją smażyć, żeby nie nasiąkała tłuszczem? Nasze wątpliwości rozwieje dietetyczka Karolina Topolska.

Co warto na początku wiedzieć o najczęściej wybieranych rybach? 100 g surowego dorsza zawiera 82 kcal, 17,8 g białka i około 1 g tłuszczu. W dorszu można znaleźć śladowe ilości witamin z grupy B, witaminę A i D, a także składniki mineralne takie jak fosfor, selen czy potas. Natomiast 100 g świeżego morszczuka zawiera 89 kcal, 17,2 g białka i 2,2 g tłuszczu. Dorsz i morszczuk mają podobne składy odżywcze, jeśli chodzi o zawartość witamin i minerałów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem

Jaka panierka do ryby będzie najlepsza? Dietetyczka odpowiada

Ważne jest, aby pamiętać, że smażenie ryb nie jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Podczas procesu smażenia mogą powstawać szkodliwe substancje, które nie są korzystne ani dla składu ryby, ani dla naszego zdrowia. Jeśli jednak wybierzemy smażenie, wykorzystajmy niewielką ilość tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, na przykład oliwy. Najlepszym wyborem będzie jednak pieczenie (do około 180 st. C) lub gotowanie na parze z dodatkiem ulubionych przypraw.

Panierka
Panierka © pxhere

Na szczęście jest kilka alternatyw dla tradycyjnej bułki tartej i spokojnie można je wykorzystać jako panierkę do ryby. Najczęściej spotykanymi zamiennikami są rozdrobnione płatki kukurydziane, płatki owsiane, zmielone migdały czy inne ulubione orzechy. Dobrym wyborem będą też mąki pełnoziarniste, razowe czy gryczane. Panierka z nich przygotowana ma mniejszą wartość kaloryczną niż ta z bułki tartej. Jeżeli zdecydujemy się na przygotowanie bułki tartej, to warto wybrać bułki pełnoziarniste lub razowe i samemu je zmielić lub zetrzeć, gdyż sklepowe wyroby są pełne sztucznych składników.

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy