Jabłka w szlafroczkach z drożdżowego ciasta. Gdy się je piecze, cały dom pachnie Świętami
Proste i pyszne ciasteczka jabłka w szlafroczkach obsypane cukrem pudrem błyskawicznie znikają z talerza. Przygotujesz je w mgnieniu oka.
08.12.2022 | aktual.: 10.01.2024 12:40
Ciasteczka z jabłkami
Nasz dzisiejszy deser to smak pysznej szarlotki zamknięty w jednym, małym ciasteczku. Kawałki słodkich jabłek otulone są przez delikatnie kruche ciasto, które pokrywa warstwa białego puchu w postaci cukru pudru. Te słodkości sprawdzają się w sam raz na szybki deser- nie musisz czekać aż wystygną, tylko od razu zabrać się za chrupanie. Ciastka nie są zbyt słodkie, a ich poziom słodyczy możesz regulować przez dodanie cukru pudru. Świetnym pomysłem jest też wymieszanie go z odrobiną cynamonu. Piękny zapach będzie unosił się w całym Twoim domu. Z podanych proporcji przygotujesz ok. 36 ciasteczek.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Jabłka w szlafroczkach
Składniki:
- 250 g mąki tortowej
- 120 g margaryny
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 10 g świeżych drożdży
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru - do posypania
Sposób przygotowania:
Na stolnicę lub kuchenny blat wysyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Do środka dodaj miękką margarynę, jajko oraz cukier puder. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i łyżką ciepłej wody i dodaj do wgłębienia. Posiekaj całość nożem, a następnie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Jabłka obierz ze skórki. Podziel na plasterki, usuwając gniazda nasienne. Przełóż kawałki owoców do miski, dodaj cukier oraz cynamon i wymieszaj.
Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 4 milimetrów. Przy pomocy szklanki wykrój kółka i ułóż na jednej połowie plasterek jabłka i złóż ciastko na pół.
Tak przygotowane ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20-25 minut.
Po tym czasie możesz od razu zabrać się za jedzenie jabłek lub chwilę poczekać aż wystygną i udekorować je cukrem pudrem. Smacznego!