Jabłka w szlafroczkach z drożdżowego ciasta. Gdy się je piecze, cały dom pachnie Świętami

Proste i pyszne ciasteczka jabłka w szlafroczkach obsypane cukrem pudrem błyskawicznie znikają z talerza. Przygotujesz je w mgnieniu oka.

Jabłka w szlafroczkach- PysznościJabłka w szlafroczkach- Pyszności
Ewa

Ciasteczka z jabłkami

Nasz dzisiejszy deser to smak pysznej szarlotki zamknięty w jednym, małym ciasteczku. Kawałki słodkich jabłek otulone są przez delikatnie kruche ciasto, które pokrywa warstwa białego puchu w postaci cukru pudru. Te słodkości sprawdzają się w sam raz na szybki deser- nie musisz czekać aż wystygną, tylko od razu zabrać się za chrupanie. Ciastka nie są zbyt słodkie, a ich poziom słodyczy możesz regulować przez dodanie cukru pudru. Świetnym pomysłem jest też wymieszanie go z odrobiną cynamonu. Piękny zapach będzie unosił się w całym Twoim domu. Z podanych proporcji przygotujesz ok. 36 ciasteczek.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Jabłka w szlafroczkach

Składniki:

           
  • 250 g mąki tortowej
  • 120 g margaryny
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru - do posypania

Sposób przygotowania:

Na stolnicę lub kuchenny blat wysyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Do środka dodaj miękką margarynę, jajko oraz cukier puder. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i łyżką ciepłej wody i dodaj do wgłębienia. Posiekaj całość nożem, a następnie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Obrazek
Jabłka w szlafroczkach- Pyszności

Jabłka obierz ze skórki. Podziel na plasterki, usuwając gniazda nasienne. Przełóż kawałki owoców do miski, dodaj cukier oraz cynamon i wymieszaj.

Jabłka w szlafroczkach- Pyszności
Jabłka w szlafroczkach- Pyszności

Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 4 milimetrów. Przy pomocy szklanki wykrój kółka i ułóż na jednej połowie plasterek jabłka i złóż ciastko na pół.

Jabłka w szlafroczkach- Pyszności
Jabłka w szlafroczkach- Pyszności

Tak przygotowane ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20-25 minut.

Obrazek
Jabłka w szlafroczkach- Pyszności

Po tym czasie możesz od razu zabrać się za jedzenie jabłek lub chwilę poczekać aż wystygną i udekorować je cukrem pudrem. Smacznego!

Jabłka w szlafroczkach- Pyszności
Jabłka w szlafroczkach- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem