Jabłka w szlafroczkach z drożdżowego ciasta. Gdy się je piecze, cały dom pachnie Świętami

Proste i pyszne ciasteczka jabłka w szlafroczkach obsypane cukrem pudrem błyskawicznie znikają z talerza. Przygotujesz je w mgnieniu oka.

Jabłka w szlafroczkach- PysznościJabłka w szlafroczkach- Pyszności
Ewa

Ciasteczka z jabłkami

Nasz dzisiejszy deser to smak pysznej szarlotki zamknięty w jednym, małym ciasteczku. Kawałki słodkich jabłek otulone są przez delikatnie kruche ciasto, które pokrywa warstwa białego puchu w postaci cukru pudru. Te słodkości sprawdzają się w sam raz na szybki deser- nie musisz czekać aż wystygną, tylko od razu zabrać się za chrupanie. Ciastka nie są zbyt słodkie, a ich poziom słodyczy możesz regulować przez dodanie cukru pudru. Świetnym pomysłem jest też wymieszanie go z odrobiną cynamonu. Piękny zapach będzie unosił się w całym Twoim domu. Z podanych proporcji przygotujesz ok. 36 ciasteczek.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Jabłka w szlafroczkach

Składniki:

           
  • 250 g mąki tortowej
  • 120 g margaryny
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru - do posypania

Sposób przygotowania:

Na stolnicę lub kuchenny blat wysyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Do środka dodaj miękką margarynę, jajko oraz cukier puder. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i łyżką ciepłej wody i dodaj do wgłębienia. Posiekaj całość nożem, a następnie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Obrazek
Jabłka w szlafroczkach- Pyszności

Jabłka obierz ze skórki. Podziel na plasterki, usuwając gniazda nasienne. Przełóż kawałki owoców do miski, dodaj cukier oraz cynamon i wymieszaj.

Jabłka w szlafroczkach- Pyszności
Jabłka w szlafroczkach- Pyszności

Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 4 milimetrów. Przy pomocy szklanki wykrój kółka i ułóż na jednej połowie plasterek jabłka i złóż ciastko na pół.

Jabłka w szlafroczkach- Pyszności
Jabłka w szlafroczkach- Pyszności

Tak przygotowane ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20-25 minut.

Obrazek
Jabłka w szlafroczkach- Pyszności

Po tym czasie możesz od razu zabrać się za jedzenie jabłek lub chwilę poczekać aż wystygną i udekorować je cukrem pudrem. Smacznego!

Jabłka w szlafroczkach- Pyszności
Jabłka w szlafroczkach- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło