Jabłka w szlafroczkach z drożdżowego ciasta. Gdy się je piecze, cały dom pachnie Świętami

Proste i pyszne ciasteczka jabłka w szlafroczkach obsypane cukrem pudrem błyskawicznie znikają z talerza. Przygotujesz je w mgnieniu oka.

Jabłka w szlafroczkach- PysznościJabłka w szlafroczkach- Pyszności
Ewa

Ciasteczka z jabłkami

Nasz dzisiejszy deser to smak pysznej szarlotki zamknięty w jednym, małym ciasteczku. Kawałki słodkich jabłek otulone są przez delikatnie kruche ciasto, które pokrywa warstwa białego puchu w postaci cukru pudru. Te słodkości sprawdzają się w sam raz na szybki deser- nie musisz czekać aż wystygną, tylko od razu zabrać się za chrupanie. Ciastka nie są zbyt słodkie, a ich poziom słodyczy możesz regulować przez dodanie cukru pudru. Świetnym pomysłem jest też wymieszanie go z odrobiną cynamonu. Piękny zapach będzie unosił się w całym Twoim domu. Z podanych proporcji przygotujesz ok. 36 ciasteczek.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Jabłka w szlafroczkach

Składniki:

           
  • 250 g mąki tortowej
  • 120 g margaryny
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru - do posypania

Sposób przygotowania:

Na stolnicę lub kuchenny blat wysyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Do środka dodaj miękką margarynę, jajko oraz cukier puder. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i łyżką ciepłej wody i dodaj do wgłębienia. Posiekaj całość nożem, a następnie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Obrazek
Jabłka w szlafroczkach- Pyszności

Jabłka obierz ze skórki. Podziel na plasterki, usuwając gniazda nasienne. Przełóż kawałki owoców do miski, dodaj cukier oraz cynamon i wymieszaj.

Jabłka w szlafroczkach- Pyszności
Jabłka w szlafroczkach- Pyszności

Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 4 milimetrów. Przy pomocy szklanki wykrój kółka i ułóż na jednej połowie plasterek jabłka i złóż ciastko na pół.

Jabłka w szlafroczkach- Pyszności
Jabłka w szlafroczkach- Pyszności

Tak przygotowane ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20-25 minut.

Obrazek
Jabłka w szlafroczkach- Pyszności

Po tym czasie możesz od razu zabrać się za jedzenie jabłek lub chwilę poczekać aż wystygną i udekorować je cukrem pudrem. Smacznego!

Jabłka w szlafroczkach- Pyszności
Jabłka w szlafroczkach- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥