Dodaj do świątecznego sernika. Będzie obłędnie kremowy i delikatny

Przygotowany w ten sposób sernik jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Jego kremowość to zasługa specjalnego składnika; takiego, którego brakuje w większości przepisów. Wypróbuj raz i ciesz się najlepszej jakości wielkanocnym ciastem.

Sernik wielkanocny jeszcze nigdy nie był bardziej kremowySernik wielkanocny jeszcze nigdy nie był bardziej kremowy
Źródło zdjęć: © Canva | Arx0nt

Sernik to ciasto, które co roku musi pojawić się na moim świątecznym stole. Taka tradycja — wolimy, jeśli trzeba, pominąć inne klasyczne wypieki (takie jak babka wielkanocna czy mazurek), byle mieć pewność, że sernika wystarczy dla wszystkich. Co stoi za takim uwielbieniem dla tego kremowego ciasta? Jego niezwykle delikatna konsystencja, którą ciasto zawdzięcza tajemniczemu składnikowi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Moim sposobem na wyjątkową kremowość sernika jest użycie mleka skondensowanego. Pełnotłuste mleko, z którego odparowano wodę, okazuje się doskonałym wsparciem dla konsystencji ciasta. Sernik świąteczny rozpływa się w ustach, a wszyscy goście chwalą go nieustannie. I to już od naprawdę wielu lat!

Sernik świąteczny z mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • 1 kg półtłustego, dwukrotnie mielonego sera białego,
  • 5 jajek,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 puszka mleka skondensowanego,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Sernik z mlekiem skondensowanym - wypróbuj, a na pewno się przekonasz!
Sernik z mlekiem skondensowanym - wypróbuj, a na pewno się przekonasz! © Canva
  1. Jajka rozbij. Oddziel białka od żółtek. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, zajrzyj jeszcze do innego naszego artykułu.
  2. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z serem białym i budyniami. Zacznij miksować, stopniowo dodawaj do masy mleko skondensowane. Składniki muszą być dobrze połączone.
  3. Kiedy masa stanie się jednolita, dodaj do niej ubite na pianę białka. Tym razem połącz składniki delikatnie, za pomocą łyżki. Użycie miksera jest tu już niewskazane.
  4. Gotowe ciasto przelej do formy
  5. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Tryb nastaw na górę-dół. Wstaw ciasto do urządzenia i piecz przez 35 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne 35-40 minut.
  6. Po tym czasie wyłącz piekarnik, a ciasto pozostaw w środku jeszcze na około 20 minut. Następnie wyjmij, ostudź, posyp cukrem pudrem i gotowe. Twoje rozpływające się w ustach ciasto świąteczne czeka już na pierwszego chętnego. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe