Dodaj do świątecznego sernika. Będzie obłędnie kremowy i delikatny

Przygotowany w ten sposób sernik jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Jego kremowość to zasługa specjalnego składnika; takiego, którego brakuje w większości przepisów. Wypróbuj raz i ciesz się najlepszej jakości wielkanocnym ciastem.

Sernik wielkanocny jeszcze nigdy nie był bardziej kremowySernik wielkanocny jeszcze nigdy nie był bardziej kremowy
Źródło zdjęć: © Canva | Arx0nt

Sernik to ciasto, które co roku musi pojawić się na moim świątecznym stole. Taka tradycja — wolimy, jeśli trzeba, pominąć inne klasyczne wypieki (takie jak babka wielkanocna czy mazurek), byle mieć pewność, że sernika wystarczy dla wszystkich. Co stoi za takim uwielbieniem dla tego kremowego ciasta? Jego niezwykle delikatna konsystencja, którą ciasto zawdzięcza tajemniczemu składnikowi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Moim sposobem na wyjątkową kremowość sernika jest użycie mleka skondensowanego. Pełnotłuste mleko, z którego odparowano wodę, okazuje się doskonałym wsparciem dla konsystencji ciasta. Sernik świąteczny rozpływa się w ustach, a wszyscy goście chwalą go nieustannie. I to już od naprawdę wielu lat!

Sernik świąteczny z mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • 1 kg półtłustego, dwukrotnie mielonego sera białego,
  • 5 jajek,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 puszka mleka skondensowanego,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Sernik z mlekiem skondensowanym - wypróbuj, a na pewno się przekonasz!
Sernik z mlekiem skondensowanym - wypróbuj, a na pewno się przekonasz! © Canva
  1. Jajka rozbij. Oddziel białka od żółtek. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, zajrzyj jeszcze do innego naszego artykułu.
  2. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z serem białym i budyniami. Zacznij miksować, stopniowo dodawaj do masy mleko skondensowane. Składniki muszą być dobrze połączone.
  3. Kiedy masa stanie się jednolita, dodaj do niej ubite na pianę białka. Tym razem połącz składniki delikatnie, za pomocą łyżki. Użycie miksera jest tu już niewskazane.
  4. Gotowe ciasto przelej do formy
  5. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Tryb nastaw na górę-dół. Wstaw ciasto do urządzenia i piecz przez 35 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne 35-40 minut.
  6. Po tym czasie wyłącz piekarnik, a ciasto pozostaw w środku jeszcze na około 20 minut. Następnie wyjmij, ostudź, posyp cukrem pudrem i gotowe. Twoje rozpływające się w ustach ciasto świąteczne czeka już na pierwszego chętnego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy