Dodaj do świątecznego sernika. Będzie obłędnie kremowy i delikatny
Przygotowany w ten sposób sernik jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Jego kremowość to zasługa specjalnego składnika; takiego, którego brakuje w większości przepisów. Wypróbuj raz i ciesz się najlepszej jakości wielkanocnym ciastem.
15.03.2024 09:34
Sernik to ciasto, które co roku musi pojawić się na moim świątecznym stole. Taka tradycja — wolimy, jeśli trzeba, pominąć inne klasyczne wypieki (takie jak babka wielkanocna czy mazurek), byle mieć pewność, że sernika wystarczy dla wszystkich. Co stoi za takim uwielbieniem dla tego kremowego ciasta? Jego niezwykle delikatna konsystencja, którą ciasto zawdzięcza tajemniczemu składnikowi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moim sposobem na wyjątkową kremowość sernika jest użycie mleka skondensowanego. Pełnotłuste mleko, z którego odparowano wodę, okazuje się doskonałym wsparciem dla konsystencji ciasta. Sernik świąteczny rozpływa się w ustach, a wszyscy goście chwalą go nieustannie. I to już od naprawdę wielu lat!
Sernik świąteczny z mlekiem skondensowanym
Składniki:
- 1 kg półtłustego, dwukrotnie mielonego sera białego,
- 5 jajek,
- 2 budynie waniliowe,
- 1 puszka mleka skondensowanego,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Jajka rozbij. Oddziel białka od żółtek. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, zajrzyj jeszcze do innego naszego artykułu.
- Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z serem białym i budyniami. Zacznij miksować, stopniowo dodawaj do masy mleko skondensowane. Składniki muszą być dobrze połączone.
- Kiedy masa stanie się jednolita, dodaj do niej ubite na pianę białka. Tym razem połącz składniki delikatnie, za pomocą łyżki. Użycie miksera jest tu już niewskazane.
- Gotowe ciasto przelej do formy
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Tryb nastaw na górę-dół. Wstaw ciasto do urządzenia i piecz przez 35 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne 35-40 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, a ciasto pozostaw w środku jeszcze na około 20 minut. Następnie wyjmij, ostudź, posyp cukrem pudrem i gotowe. Twoje rozpływające się w ustach ciasto świąteczne czeka już na pierwszego chętnego. Smacznego!