Soczyste skrzydełka w sosie BBQ. Jak zrobić? Amerykanie je kochają
Skrzydełka z kurczaka często goszczą u nas na obiad. Dzięki marynacie i dodatku sosu BBQ na pewno nie są nudne! Oto nasz przepis na soczyste skrzydełka w sosie BBQ.
09.02.2022 | aktual.: 20.03.2024 11:19
Soczyste skrzydełka w sosie BBQ. Jak zrobić? Przepis
Mięso najlepiej wybierać u lokalnego rzeźnika lub w sprawdzonym sklepie. Jeśli masz taką możliwość, to poproś o skrzydełka o mniej więcej tej samej wielkości. Dzięki temu równomiernie się upieką. Możesz przygotować je nie tylko w piekarniku, ale również na grillu.
Jak zrobić domowy sos BBQ? Sos BBQ szczególnie popularny jest w USA, ale zaczął podbijać już Polskę. Nic w tym dziwnego, bo smakuje naprawdę pysznie. Pierwotnie był rodzajem marynaty do grilla, jak wskazuje nazwa (BBQ – barbecue, czyli grill). Sprawdzi się idealnie nie tylko do skrzydełek: pasuje dobrze również do żeberek, wieprzowiny i innych części kurczaka. Możesz nim również posmarować kalafiora, kukurydzę czy cukinię i zgrillować.
Chociaż podaje się, że sos BBQ korzeniamy sięga XVII wieku, to w tamtejszych książkach kucharskich próżno szukać o nim wzmianki. Na rynek trafił w 1926, ale dopiero 22 lata później, kiedy wzięła się za niego kultowa marka Heinz.
Jak smakuje sos BBQ? Łączy w sobie kwaśne i słodkie smaki z dodatkiem aromatu wędzonki. Składniki sosu mogą ulegać zmianie, do najpopularniejszych jednak należą: przecier pomidorowy, ocet, przyprawy oraz cukier.
Przepis na soczyste skrzydełka w sosie BBQ poniżej. Sprawdź składniki i przygotowanie krok po kroku.
Składniki
Soczyste skrzydełka – składniki
- 18 skrzydełek z kurczaka
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka suszonego imbiru
- szczypta soli i pieprzu
Sos BBQ – składniki
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1 łyżka suszonego imbiru
- 1 łyżka cebuli granulowanej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1-2 łyżki wody
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki musztardy
Sos do podania – składniki
- 150 g sera lazur
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli i pieprzu
Jak zrobić domowy sos BBQ?
To właśnie sos BBQ jest kluczowym składnikiem tego dania, który nadaje wyjątkowy smak skrzydełkom. Przygotowanie go jest banalnie proste, a sam sos możesz wykorzystać do marynowania również innych mięs. To taka baza, z której możesz wyczarować smakołyki z piekarnika lub grilla.
Jak zrobić domowy sos BBQ? Na małym ogniu postaw garnek i wrzuć do niego ketchup, imbir, cebulę granulowaną oraz słodką paprykę. Dorzuć jeszcze wodę, cukier trzcinowy oraz musztardę i dokładnie wszystko wymieszaj. Podgrzewaj i mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą.
Domowy sos barbecue jest o wiele lepszym wyborem niż kupno gotowego sosu w sklepie. Sklepowe sosy mają często zbędne dodatki, takie jak skrobia modyfikowana kukurydziana, czy też aromaty dymu wędzarniczego i liczne konserwanty.
Przepis na soczyste skrzydełka w sosie BBQ
Skrzydełka z kurczaka dokładnie oczyść i umyj. Zdarza się, że mogą być na nich pozostałości piór- koniecznie je usuń.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół)
Ostrym nożem pozbądź się najkrótszej i najcieńszej części skrzydełek. Przyłóż nóż w miejsce chrząstki- wyczujesz ją bez problemu i z łatwością oddzielisz zbędną część skrzydełek. Nie ma w nich praktycznie ani grama mięsa, więc bez wyrzutów sumienia możemy się ich pozbyć.
Oczyszczone skrzydełka możesz również podzielić na dwie części, ale nie jest to konieczne.
Włóż je do dużej miski i dodaj przyprawy: chilli, imbir, sól oraz pieprz. Możesz dodać również odrobinę oleju, żeby przyprawy dobrze się przykleiły, ale nie jest to konieczne.
Soczyste skrzydełka w sosie BBQ – czas pieczenia. Tak przygotowane skrzydełka ułóż na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem lub folią aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.
Domowy sos BBQ
Świetnym dodatkiem do upieczonych skrzydełek będzie sos na bazie sera lazur. Możesz w nim zanurzać warzywa, pieczone ziemniaki lub frytki, które będą smacznym dodatkiem do upieczonych skrzydełek w sosie BBQ.
Ten sos jest bardzo prosty i składa się z kilku składników. Ser lazur pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj śmietanę, majonez, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Ser rozdrobnij widelcem, żeby sos miał odpowiednią konsystencję. Gotowy sos możesz posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Zamiast sera lazur możesz dodać również gorgonzolę. Charakterystyczny, słony i lekko ostry smak tych serów sprawi, że ten sos będzie naprawdę wyjątkowy.
Podawanie soczystych skrzydełek w sosie BBQ
Kiedy Twoje skrzydełka już się upieką – zanurz je w sosie BBQ. Możesz to robić pojedynczo, wkładając za pomocą szczypiec kawałki mięsa do sosu. Możesz również przełożyć upieczone skrzydełka do miski, zalać gotowym sosem i wymieszać.
Soczyste skrzydełka w sosie BBQ (przepis Pyszności) podawaj na ciepło z dodatkami. Sprawdzą się tutaj frytki, pieczone ziemniaki, kukurydza w kolbie i inne warzywa.