Soczyste podudzia z kurczaka w sosie własnym. Super przepis. Lepsze niż z restauracji!

Podudzia z kurczaka w sosie własnym na bazie srirachy i jogurtu naturalnego to fantastyczny przepis na smaczną kolację i przekąskę na ciepło. Zobacz, jak zrobić ciekawe danie na bazie kurczaka.

Obrazek
Pyszności

Podudzia z kurczaka w sosie własnym – jak zrobić?

Kluczem do sukcesu w przygotowywaniu mięsa z kurczaka jest marynata. To ona nadaje smak i charakter każdemu daniu. Mamy sprawdzony przepis, który zamieni zwykłe podudzia z kurczaka w niesamowite danie rodem z amerykańskich restauracji.

Do przygotowania naszej marynaty będziesz potrzebować jogurtu naturalnego oraz kilku przypraw, które na pewno masz w domu – słodką i ostrą paprykę, kurkumę, garam masala oraz sól. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki i połączysz z kawałkami kurczaka. To będzie prawdziwa uczta!

Nasze podudzia z kurczaka w sosie własnym o ostrej nucie. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie 5 składników. Co najważniejsze, jego ostrość możesz sam regulować i dostosować do swoich upodobań.

Przepis na podudzia z kurczaka w sosie własnym, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej.

Podudzia z kurczaka do tego przepisu upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

Podudzia z kurczaka – składniki

  1. 9 podudzi z kurczaka
  2. 2 łyżki jogurtu naturalnego
  3. 1/2 cytryny (sok)
  4. 3 łyżki oleju roślinnego
  5. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  6. 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  7. 1 łyżeczka kurkumy
  8. 1 łyżeczka garam masala
  9. 1,5 łyżeczki soli
  10. 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Sos własny – składniki

  1. 150 g jogurtu naturalnego
  2. 1/2 cytryny (sok)
  3. 1 łyżka sosu sriracha
  4. 1 łyżeczka kurkumy
  5. 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Podudzia z kurczaka w sosie własnym – marynata

Pracę nad przepisem na podudzia z kurczaka w sosie własnym rozpocznij od przygotowania podudzi z kurczaka.

Najpierw umyj i osusz mięso z kurczaka przy pomocy ręcznika kuchennego. Następnie ułóż kawałki kurczaka na desce do krojenia i odetnij górną końcówkę ok. 2-3 cm. Usuń górną część mięsa, aby kość była dobrze widoczna.

soczyste podudzia z kurczaka

Marynata do kurczaka. Jak zrobić? Tak przygotowane podudzia z kurczaka przełóż do miski. Dodaj do nich jogurt, olej, słodką i ostrą paprykę, kurkumę, garam masalę i sól. Oczywiście, możesz też dodać swoje ulubione przyprawy lub dowolnie wymieniać składniki. Pamiętaj jednak o jogurcie i oleju, bo grają one tutaj naprawdę ważną rolę.

soczyste podudzia z kurczaka

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i marynata z kurczakiem jest już gotowa. Przykryj miskę folią spożywczą lub większym talerzem, po czym wstaw ją do lodówki minimum na 2 godziny. Oczywiście im podudzia z kurczaka będą dłużej marynowane, tym lepiej. Spokojnie możesz przygotować je dzień wcześniej.

Sos własny do kurczaka

Kiedy zamarynowane mięso będzie w lodówce, w międzyczasie możesz przygotować domowej roboty sos.

W tym przypadku będziesz potrzebować zaledwie 5 składników, a mianowicie: jogurtu naturalnego, soku z cytryny, sosu sriracha, posiekanej drobno natki pietruszki oraz kurkumy.

soczyste podudzia z kurczaka

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Ostrość sosu możesz regulować poprzez dodawanie ostrej srirachy. Jogurt świetnie będzie równoważył jej smak.

Pieczenie i podanie podudzia z kurczaka w sosie własnym

Wracamy do pracy nad kawałkami z kurczaka.

Podudzia z kurczaka w sosie własnym – czas pieczenia. Umieść je w Ovi Smart i piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Dzięki temu urządzeniu nie będziesz czekać na jego nagrzanie, Ovi Smart od razu zaczyna pracować. Co więcej, proces pieczenia jest 1,5 raza krótszy niż w piekarniku.

soczyste podudzia z kurczaka

Po upieczeniu przełóż kurczaki na jeden talerz i serwuj z wcześniej przygotowanym sosem. Przed podaniem posyp podudzia drobno posiekaną pietruszką.

soczyste podudzia z kurczaka

Oczywiście pieczone kawałki z kurczaka możesz serwować również z dodatkami w formie obiadu. Świetnie sprawdzi się tu jednakowo sałatka, ziemniaczane łódeczki, talarki, ryż oraz kasza. Jak sama widzisz, możliwości jest naprawdę wiele, dlatego nie zwlekaj i jeszcze dziś przygotuj pyszny posiłek dla swoich bliskich.

Jak oceniasz nasz przepis na podudzia z kurczaka w sosie własnym?

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia