Soczyste podudzia z kurczaka w sosie własnym. Super przepis. Lepsze niż z restauracji!
Podudzia z kurczaka w sosie własnym na bazie srirachy i jogurtu naturalnego to fantastyczny przepis na smaczną kolację i przekąskę na ciepło. Zobacz, jak zrobić ciekawe danie na bazie kurczaka.
26.01.2022 | aktual.: 26.01.2022 22:50
Podudzia z kurczaka w sosie własnym – jak zrobić?
Kluczem do sukcesu w przygotowywaniu mięsa z kurczaka jest marynata. To ona nadaje smak i charakter każdemu daniu. Mamy sprawdzony przepis, który zamieni zwykłe podudzia z kurczaka w niesamowite danie rodem z amerykańskich restauracji.
Do przygotowania naszej marynaty będziesz potrzebować jogurtu naturalnego oraz kilku przypraw, które na pewno masz w domu – słodką i ostrą paprykę, kurkumę, garam masala oraz sól. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki i połączysz z kawałkami kurczaka. To będzie prawdziwa uczta!
Nasze podudzia z kurczaka w sosie własnym o ostrej nucie. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie 5 składników. Co najważniejsze, jego ostrość możesz sam regulować i dostosować do swoich upodobań.
Przepis na podudzia z kurczaka w sosie własnym, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej.
Podudzia z kurczaka do tego przepisu upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Składniki
Podudzia z kurczaka – składniki
- 9 podudzi z kurczaka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 cytryny (sok)
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Sos własny – składniki
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1/2 cytryny (sok)
- 1 łyżka sosu sriracha
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Podudzia z kurczaka w sosie własnym – marynata
Pracę nad przepisem na podudzia z kurczaka w sosie własnym rozpocznij od przygotowania podudzi z kurczaka.
Najpierw umyj i osusz mięso z kurczaka przy pomocy ręcznika kuchennego. Następnie ułóż kawałki kurczaka na desce do krojenia i odetnij górną końcówkę ok. 2-3 cm. Usuń górną część mięsa, aby kość była dobrze widoczna.
Marynata do kurczaka. Jak zrobić? Tak przygotowane podudzia z kurczaka przełóż do miski. Dodaj do nich jogurt, olej, słodką i ostrą paprykę, kurkumę, garam masalę i sól. Oczywiście, możesz też dodać swoje ulubione przyprawy lub dowolnie wymieniać składniki. Pamiętaj jednak o jogurcie i oleju, bo grają one tutaj naprawdę ważną rolę.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i marynata z kurczakiem jest już gotowa. Przykryj miskę folią spożywczą lub większym talerzem, po czym wstaw ją do lodówki minimum na 2 godziny. Oczywiście im podudzia z kurczaka będą dłużej marynowane, tym lepiej. Spokojnie możesz przygotować je dzień wcześniej.
Sos własny do kurczaka
Kiedy zamarynowane mięso będzie w lodówce, w międzyczasie możesz przygotować domowej roboty sos.
W tym przypadku będziesz potrzebować zaledwie 5 składników, a mianowicie: jogurtu naturalnego, soku z cytryny, sosu sriracha, posiekanej drobno natki pietruszki oraz kurkumy.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Ostrość sosu możesz regulować poprzez dodawanie ostrej srirachy. Jogurt świetnie będzie równoważył jej smak.
Pieczenie i podanie podudzia z kurczaka w sosie własnym
Wracamy do pracy nad kawałkami z kurczaka.
Podudzia z kurczaka w sosie własnym – czas pieczenia. Umieść je w Ovi Smart i piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Dzięki temu urządzeniu nie będziesz czekać na jego nagrzanie, Ovi Smart od razu zaczyna pracować. Co więcej, proces pieczenia jest 1,5 raza krótszy niż w piekarniku.
Po upieczeniu przełóż kurczaki na jeden talerz i serwuj z wcześniej przygotowanym sosem. Przed podaniem posyp podudzia drobno posiekaną pietruszką.
Oczywiście pieczone kawałki z kurczaka możesz serwować również z dodatkami w formie obiadu. Świetnie sprawdzi się tu jednakowo sałatka, ziemniaczane łódeczki, talarki, ryż oraz kasza. Jak sama widzisz, możliwości jest naprawdę wiele, dlatego nie zwlekaj i jeszcze dziś przygotuj pyszny posiłek dla swoich bliskich.
Jak oceniasz nasz przepis na podudzia z kurczaka w sosie własnym?