Mini zapiekanki z bagietki na imprezę. Chrupiąca przekąska "kominki" na ciepło

Zapiekanki z bagietki w formie kominków to nasz sprawdzony przepis na imprezę. Każdy pyta nas o przepis, a dziś postanowiliśmy zdradzić, jak zrobić zapiekanki w innej formie.

Obrazek
Pyszności

Mini zapiekanki z bagietki na imprezę – przepis, składniki, wykonanie

Co zrobić z pieczywem, które zaczyna robić się już nieco czerstwe? Jak zamienić zwykłe kanapki w coś niezwykłego? Odpowiedź jest prosta: zrób mini zapiekanki z bagietki na imprezę! Żeby nie było nudno, to dziś stworzyliśmy je w formie "kominków", których wnętrze skrywa zielone pesto, mozzarellę i szynkę parmeńską.

Przystawka z bagietki na imprezę. Tak podane kominki – mini zapiekanki z bagietki prezentują się znakomicie, a ich nadzienie przypomina nieco wakacje we Włoszech. Dzięki temu świetnie sprawdzą się jako chrupiąca przystawka na ciepło na imprezę. Co najważniejsze, ich przygotowanie jest banalnie proste!

Przepis na mini zapiekanki z bagietki na imprezę poniżej.

Dzisiejsze kominki z bagietki upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

Mini zapiekanki z bagietki na imprezę – składniki

  1. 1 długa bagietka
  2. 150 g mozzarelli
  3. 6 łyżeczek zielonego pesto
  4. 6 plastrów szynki parmeńskiej
  5. 1/4 szklanki startego parmezanu

Jak zrobić mini zapiekanki z bagietki na imprezę?

Pracę nad przepisem na mini zapiekanki z bagietki na imprezę rozpocznij od przygotowania sera.

Do przepisu wykorzystaliśmy ser w jednym, dużym kawałku, dlatego musisz podzielić go teraz na 12 mniejszych części. Wykorzystasz je potem do nafaszerowania bagietek.

Świetnie sprawdzi się tutaj mozzarella, ale możesz również sięgnąć po goudę czy edamski.

chrupiące kominki z bagietki

Następnie zajmij się przygotowaniem bagietki, która jest bazą dzisiejszego przepisu. I w tym przypadku możesz użyć zarówno świeżego pieczywa, jak i takiego, które ma już 2-3 dni. W prosty sposób nadasz mu nowe, pyszne życie.

Długą bagietkę ułóż na blacie, po czym podziel ją na kilka kawałków. Pamiętaj, aby usunąć również końcówki pieczywa, ponieważ nie będą nam potrzebne na mini zapiekanki z bagietki na imprezę.

chrupiące kominki z bagietki

Do pokrojenia pieczywa użyj najlepiej noża, który jest do tego przeznaczony, po czym przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Faszerowanie mini zapiekanek z bagietki na imprezę

Kawałki bagietki ustaw pionowo na blacie kuchennym.

Następnie zrób w każdym elemencie głęboki otwór. Na spodzie ułóż kawałek mozzarelli, po czym przykryj ser zielonym pesto.

chrupiące kominki z bagietki

Przydatne na tym etapie będą zwykłe małe łyżeczki, dzięki którym bez problemu nafaszerujesz pieczywo. Ale to jeszcze nie koniec. Na wierzchu każdego kawałka umieść plaster szynki parmeńskiej.

chrupiące kominki z bagietki

Dopiero teraz możesz przejść do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Mini zapiekanki z bagietki na imprezę – pieczenie i podanie

Tak przygotowane kawałki bagietki wstaw do Ovi Smart na 10 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Zaraz po wyjęciu pieczywa z urządzenia, posyp je delikatnie parmezanem, po czym przetnij na pół. Chrupiące kominki z bagietki możesz serwować oczywiście również w całości. Smacznego!

chrupiące kominki z bagietki

Jeśli szukasz więcej pomysłów na ciekawe i jednocześnie ciepłe przekąski, zapraszamy do naszej bogatej bazy z kulinarnymi inspiracjami. Gwarantujemy, że na pewno zakochasz się w nich bez pamięci. Tak jak było to w naszym przypadku!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji