Mini zapiekanki z bagietki na imprezę. Chrupiąca przekąska "kominki" na ciepło

Zapiekanki z bagietki w formie kominków to nasz sprawdzony przepis na imprezę. Każdy pyta nas o przepis, a dziś postanowiliśmy zdradzić, jak zrobić zapiekanki w innej formie.

Obrazek
Pyszności

Mini zapiekanki z bagietki na imprezę – przepis, składniki, wykonanie

Co zrobić z pieczywem, które zaczyna robić się już nieco czerstwe? Jak zamienić zwykłe kanapki w coś niezwykłego? Odpowiedź jest prosta: zrób mini zapiekanki z bagietki na imprezę! Żeby nie było nudno, to dziś stworzyliśmy je w formie "kominków", których wnętrze skrywa zielone pesto, mozzarellę i szynkę parmeńską.

Przystawka z bagietki na imprezę. Tak podane kominki – mini zapiekanki z bagietki prezentują się znakomicie, a ich nadzienie przypomina nieco wakacje we Włoszech. Dzięki temu świetnie sprawdzą się jako chrupiąca przystawka na ciepło na imprezę. Co najważniejsze, ich przygotowanie jest banalnie proste!

Przepis na mini zapiekanki z bagietki na imprezę poniżej.

Dzisiejsze kominki z bagietki upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

Mini zapiekanki z bagietki na imprezę – składniki

  1. 1 długa bagietka
  2. 150 g mozzarelli
  3. 6 łyżeczek zielonego pesto
  4. 6 plastrów szynki parmeńskiej
  5. 1/4 szklanki startego parmezanu

Jak zrobić mini zapiekanki z bagietki na imprezę?

Pracę nad przepisem na mini zapiekanki z bagietki na imprezę rozpocznij od przygotowania sera.

Do przepisu wykorzystaliśmy ser w jednym, dużym kawałku, dlatego musisz podzielić go teraz na 12 mniejszych części. Wykorzystasz je potem do nafaszerowania bagietek.

Świetnie sprawdzi się tutaj mozzarella, ale możesz również sięgnąć po goudę czy edamski.

chrupiące kominki z bagietki

Następnie zajmij się przygotowaniem bagietki, która jest bazą dzisiejszego przepisu. I w tym przypadku możesz użyć zarówno świeżego pieczywa, jak i takiego, które ma już 2-3 dni. W prosty sposób nadasz mu nowe, pyszne życie.

Długą bagietkę ułóż na blacie, po czym podziel ją na kilka kawałków. Pamiętaj, aby usunąć również końcówki pieczywa, ponieważ nie będą nam potrzebne na mini zapiekanki z bagietki na imprezę.

chrupiące kominki z bagietki

Do pokrojenia pieczywa użyj najlepiej noża, który jest do tego przeznaczony, po czym przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Faszerowanie mini zapiekanek z bagietki na imprezę

Kawałki bagietki ustaw pionowo na blacie kuchennym.

Następnie zrób w każdym elemencie głęboki otwór. Na spodzie ułóż kawałek mozzarelli, po czym przykryj ser zielonym pesto.

chrupiące kominki z bagietki

Przydatne na tym etapie będą zwykłe małe łyżeczki, dzięki którym bez problemu nafaszerujesz pieczywo. Ale to jeszcze nie koniec. Na wierzchu każdego kawałka umieść plaster szynki parmeńskiej.

chrupiące kominki z bagietki

Dopiero teraz możesz przejść do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Mini zapiekanki z bagietki na imprezę – pieczenie i podanie

Tak przygotowane kawałki bagietki wstaw do Ovi Smart na 10 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Zaraz po wyjęciu pieczywa z urządzenia, posyp je delikatnie parmezanem, po czym przetnij na pół. Chrupiące kominki z bagietki możesz serwować oczywiście również w całości. Smacznego!

chrupiące kominki z bagietki

Jeśli szukasz więcej pomysłów na ciekawe i jednocześnie ciepłe przekąski, zapraszamy do naszej bogatej bazy z kulinarnymi inspiracjami. Gwarantujemy, że na pewno zakochasz się w nich bez pamięci. Tak jak było to w naszym przypadku!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy