Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców. Nie będą chcieli jeść innego
Wegetariańskie potrawy potrafią zaskoczyć wyjątkowym smakiem, który zachwyci nie tylko miłośników roślin. Tak jest w przypadku tego burgera z fasolowym kotletem, którego każdy kęs sprawia, że chce się go jeść więcej i więcej. Sekretem tego przepisu są idealnie dobrane proporcje składników i obłędnie smaczne kotlety z fasoli.
29.07.2024 08:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Każdy, kto twierdzi, że wegetariańskie burgery są nudne i niesmaczne, nie próbował jeszcze tych kotletów. Kiedy tylko pojawiają się na stole, ręce zacierają nawet najbardziej zagorzali mięsożercy, którzy na co dzień rozkochali się raczej w wołowinie. Sercem tego przepisu jest obłędnie smaczny kotlet fasolowy. Ten przepis warto mieć w zanadrzu nie tylko wtedy, gdy w gości wpaść mają wegetarianie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlet z fasoli
Czerwona fasola to świetny zamiennik mięsa w domowych burgerach. Jest świetnym źródłem białka roślinnego, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ciekawe, białka ma więcej niż mięso. Nie zawiera również nasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za rozwój chorób serca czy też miażdżycę.
Ma niski indeks glikemiczny i sporo witamin oraz składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk, witaminy z grupy B, kwas foliowy. Z fasoli można zrobić wiele pysznych potraw, nie tylko kotlety. Idealnie sprawdza się w zupach, gulaszach, sałatkach, pasztetach i hummusie, a fasolowy kotlet świetnie zastąpi wołowego burgera.
Wegetariański burger z fasolą
W tej kanapce dzieje się sporo - jest pyszny kotlet, są smaczne dodatki i sosy. Zajadają się nim wszyscy, a długo po imprezie spływały do mnie prośby o przepis na kotlet z fasoli.
Składniki:
Burgery:
- 440 g czerwonej fasoli z puszki,
- 60 g płatków górskich,
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka musztardy.
Reszta składników
- 2 małe cukinie,
- 2 czerwone cebule,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki miodu.
Dodatki na 1 porcję:
- 1 bułka maślana,
- 1 łyżka ajvaru,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 plastry pomidora.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Czerwoną fasolę odsącz, przełóż do miski. Dodaj płatki owsiane, słodką paprykę, kmin rzymski, sos sojowy oraz musztardę i połącz składniki, rozgniatając tłuczkiem do ziemniaków. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
Krok 2. Z powstałej masy formuję 4 spore kotlety.
Krok 3. Czerwoną cebulę oraz cukinię zetrzyj na mandolinie na cienkie plastry. W przypadku cukinii zrób to wzdłuż, aby powstały długie kawałki. Wrzuć na grilla, polej oliwą z oliwek oraz miodem.
Krok 4. Na grillu umieść kotlety z fasoli, spłaszczając je nieco i zgrilluj. Bułkę przekrój na dwie połówki i podpiecz na ruszcie.
Krok 5. Dół bułki posmaruj ajvarem, połóż kotlet z fasoli i grillowane warzywa. Dodaj plaster pomidora, majonez i przykryj drugą częścią bułki. Wegetariański burger z fasoli jest już gotowy. Smacznego!