Z powodzeniem zastąpi wędlinę do kanapek. Genialne smarowidło do chleba

Dzień Ziemi, który przypada 22 kwietnia,  skłania nasze myśli ku zdrowiu oraz – nieodłącznemu elementowi naszego życia – diecie. Im więcej wiosny i słonecznych dni, tym częściej na naszych stołach goszczą warzywa – zarówno te świeże, jak i w formie półproduktów. Dla wielu ważnym punktem warzywnego menu jest dziś hummus. W czym tkwi jego fenomen? Sprawdźmy!

ObrazekPyszności - Fot. Getty creative
Katarzyna Gileta

Za co pokochaliśmy hummus?

Choć dla wielu z nas hummus jest ciągle nowością w diecie, to coraz chętniej przekonują się do niego nie tylko weganie czy wegetarianie, ale też osoby regularnie jedzące mięso. Smaczny, pożywny, lekki, doskonały jako baza do różnych posiłków, a do tego wyprodukowany z roślin, o których tak dużo mówimy w okolicy 22 kwietnia, czyli Dnia Ziemi. W hummusie każdy znajdzie coś dla siebie: osoby uprawiające sport – białko, dbający o linię – niski indeks glikemiczny i mnóstwo błonnika, a z kwasów omega-3 z pewnością ucieszą się pracownicy umysłowi.

- Polacy pokochali hummus, zajadając się nim w domu, w szkole, w pracy, a nawet na wakacjach. Myślę, że za fenomenem hummusu stoi jego różnorodność. Dziś dostępny jest w wielu wariantach smakowych, także w wersji z apetycznymi, a niekiedy pikantnymi toppingami

– komentuje Dawid Zielkowski, marketing manager Perla Polska.

Jak jemy hummus?

Jak podkreśla Dawid Zielkowski, Polacy mają swoje sposoby na konsumpcję hummusu. Dla wielu z powodzeniem zastępuje on masło, będąc solidną bazą do kanapek. Smarowany grubo lub cienko – względem preferencji – i uzupełniony porcją warzyw, sera lub wędliny jest dobrym pomysłem na pożywne śniadanie, zdrowy podwieczorek czy lekką kolację. Każdy z tych posiłków przyrządzimy z hummusem już w kilka chwil.

Hummus sprawdza się również jako pasta do słupków warzywnych – marchewki, selera czy ogórka. Nieco bardziej ekstrawaganckie są tosty z awokado z dodatkiem hummusu, a także sałatki z hummusowym dipem, warzywne wrapy smarowane hummusem czy jajka po turecku skąpane w kremowym jogurcie greckim z porcją hummusu i grillowanego pieczywa.

- Uniwersalność w połączeniu z dodatkami warzywnymi, czy też mięsnymi – bo takie gusta również pojawiają się w polskich domach – to kolejny czynnik, który z pewnością wpłynął na popularność hummusu. Do przygotowania pysznej przekąski z hummusem wystarczy już kilka składników, które często mamy w swoich zapasach

– dodaje ekspert.

Wrap z warzywami i hummusem

Garść świeżych, wiosennych warzyw i delikatny hummus zamknięty w tortilli – to właśnie hummus wrap z warzywami. Sprawdzi się zarówno jako propozycja na szybki lunch czy drugie śniadanie do pracy. Przypadnie do gustu z pewnością tym, którzy nie lubią w kuchni spędzać długich godzin. Jak go przyrządzić?

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 opakowanie hummusu
  • 2 placki tortilla,
  • 1 ogórek,
  • ½ papryki żółtej,
  • ½ awokado,
  • 2 rzodkiewki,
  • ulubione kiełki,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie umyj. Paprykę pokrój w paski, ogórka i rzodkiewkę w plastry, a awokado – wedle uznania – w kostkę lub plastry.
  2. Na rozgrzanej patelni natłuszczonej oliwą umieść tortille i podgrzewaj przez max. 1 minutę z każdej strony. Powtórz czynność także z drugą tortillą.
  3. Placek tortilli posmaruj ulubionym hummusem, dodaj porcję warzyw, kiełki oraz przyprawy według uznania. Powtórz czynność także z drugą tortillą.
  4. Zawiń wrapa i przekrój na dwie części lub pozostaw w całości.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce