Z powodzeniem zastąpi wędlinę do kanapek. Genialne smarowidło do chleba
Dzień Ziemi, który przypada 22 kwietnia, skłania nasze myśli ku zdrowiu oraz – nieodłącznemu elementowi naszego życia – diecie. Im więcej wiosny i słonecznych dni, tym częściej na naszych stołach goszczą warzywa – zarówno te świeże, jak i w formie półproduktów. Dla wielu ważnym punktem warzywnego menu jest dziś hummus. W czym tkwi jego fenomen? Sprawdźmy!
22.04.2023 | aktual.: 23.04.2023 17:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Za co pokochaliśmy hummus?
Choć dla wielu z nas hummus jest ciągle nowością w diecie, to coraz chętniej przekonują się do niego nie tylko weganie czy wegetarianie, ale też osoby regularnie jedzące mięso. Smaczny, pożywny, lekki, doskonały jako baza do różnych posiłków, a do tego wyprodukowany z roślin, o których tak dużo mówimy w okolicy 22 kwietnia, czyli Dnia Ziemi. W hummusie każdy znajdzie coś dla siebie: osoby uprawiające sport – białko, dbający o linię – niski indeks glikemiczny i mnóstwo błonnika, a z kwasów omega-3 z pewnością ucieszą się pracownicy umysłowi.
– komentuje Dawid Zielkowski, marketing manager Perla Polska.
Jak jemy hummus?
Jak podkreśla Dawid Zielkowski, Polacy mają swoje sposoby na konsumpcję hummusu. Dla wielu z powodzeniem zastępuje on masło, będąc solidną bazą do kanapek. Smarowany grubo lub cienko – względem preferencji – i uzupełniony porcją warzyw, sera lub wędliny jest dobrym pomysłem na pożywne śniadanie, zdrowy podwieczorek czy lekką kolację. Każdy z tych posiłków przyrządzimy z hummusem już w kilka chwil.
Hummus sprawdza się również jako pasta do słupków warzywnych – marchewki, selera czy ogórka. Nieco bardziej ekstrawaganckie są tosty z awokado z dodatkiem hummusu, a także sałatki z hummusowym dipem, warzywne wrapy smarowane hummusem czy jajka po turecku skąpane w kremowym jogurcie greckim z porcją hummusu i grillowanego pieczywa.
– dodaje ekspert.
Wrap z warzywami i hummusem
Garść świeżych, wiosennych warzyw i delikatny hummus zamknięty w tortilli – to właśnie hummus wrap z warzywami. Sprawdzi się zarówno jako propozycja na szybki lunch czy drugie śniadanie do pracy. Przypadnie do gustu z pewnością tym, którzy nie lubią w kuchni spędzać długich godzin. Jak go przyrządzić?
Składniki (na 2 porcje):
- 1 opakowanie hummusu
- 2 placki tortilla,
- 1 ogórek,
- ½ papryki żółtej,
- ½ awokado,
- 2 rzodkiewki,
- ulubione kiełki,
- sól i pieprz,
- łyżeczka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie umyj. Paprykę pokrój w paski, ogórka i rzodkiewkę w plastry, a awokado – wedle uznania – w kostkę lub plastry.
- Na rozgrzanej patelni natłuszczonej oliwą umieść tortille i podgrzewaj przez max. 1 minutę z każdej strony. Powtórz czynność także z drugą tortillą.
- Placek tortilli posmaruj ulubionym hummusem, dodaj porcję warzyw, kiełki oraz przyprawy według uznania. Powtórz czynność także z drugą tortillą.
- Zawiń wrapa i przekrój na dwie części lub pozostaw w całości.
Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku: