Najlepszy przepis na kultowy syrop z cebuli. Jesienią każdy powinien mieć go w domu

Kaszelek, cieknący nos, zaszklone oczy. Każdy rodzic już wie, co to oznacza. Często naszym pierwszym odruchem jest szybka wizyta w aptece. Nie jest to, rzecz jasna, zła koncepcja, ale wystarczy rozejrzeć się po kuchni, by odnaleźć tam idealny środek do stosowania na sam początek choroby. Chodzi oczywiście o cebulę, którą dosłownie w chwilę możemy przemienić w syrop z cebuli.

Syrop z cebuliSyrop z cebuli - Pyszności; Foto: screen z YouTube; konto: Tomek Lach

Nadszedł sezon nieustannych chorób, przeziębień i infekcji. Borykają się z nimi zwłaszcza rodzice, którzy - chcąc nie chcąc -  wiedzą, że chore dziecko powinno zostać w domu. A więc na głowę spadają zwolnienia lekarskie i szybsze wyjścia z pracy. Na kaszel i pierwsze objawy przeziębienia istnieje na szczęście szereg domowych sposobów. Jednym z nich jest oczywiście tradycyjny syrop z cebuli.

Obrazek
Syrop z cebuli - Pyszności; Foto: Canva

Czemu akurat z cebuli?

Nie starczy nam miejsca w artykule, by opisać zdrowotne właściwości tego warzywa. Kwas foliowy, wapń, żelazo, witamina C, mangan, potas. To tylko ułamek składu cebuli, który, trzeba przyznać, prezentuje się świetnie.

Na dodatek, i co chyba najważniejsze w przypadku przeziębień, cebula wykazuje działania antyseptyczne, przeciwzapalne i ułatwiające oddychanie. Brzmi jak coś, co chcemy wziąć na kaszel, prawda? I tak jest. Niech świadectwem tych słów będzie to, że cebulę cenili wszyscy: od Sumerów, przez Rzymian aż po nasze babcie. Babciom można zaufać, czyż nie?

Gdybyśmy chcieli zrobić syrop idealny, dodalibyśmy do niego jeszcze czosnek i obrany korzeń imbiru. Nie chodzi jednak tylko o działanie. Przecież dzieci muszą to jeszcze wypić i nie wypluć. Oto prosty przepis na zdrowy i smacznysyrop z cebuli.

Syrop z cebuli - przepis

Składniki: 

  • 3 cebule
  • Niezbyt gęsty miód lub cukier
  • Ekologiczna cytryna
Obrazek
Syrop z cebuli - Pyszności; Foto: Canva

Sposób przygotowania:

Potnij cebulę na cienkie plastry. Wyciśnij sok z cytryny i zmieszaj go z miodem do smaku. W wyparzonym słoiku ułóż warstwy: cebula - miód z cytryną i tak dalej.

Zamknij słoik i odstaw na 2-3 godziny. Co jakiś czas możesz lekko wstrząsnąć słoikiem. Po tym czasie na dnie zacznie zbierać się pyszny syrop. Po jego wylaniu staraj się nie dodawać więcej cukru, chyba że cebula przestanie z nim reagować i na dnie nie pojawi się nowa warstwa płynu.

Zachęcamy również do sprawdzenia filmu na naszym kanale YouTube, w którym wyjaśniamy jak zrobić chrupiące cebulowe gniazdka

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty