Najlepszy przepis na kultowy syrop z cebuli. Jesienią każdy powinien mieć go w domu
Kaszelek, cieknący nos, zaszklone oczy. Każdy rodzic już wie, co to oznacza. Często naszym pierwszym odruchem jest szybka wizyta w aptece. Nie jest to, rzecz jasna, zła koncepcja, ale wystarczy rozejrzeć się po kuchni, by odnaleźć tam idealny środek do stosowania na sam początek choroby. Chodzi oczywiście o cebulę, którą dosłownie w chwilę możemy przemienić w syrop z cebuli.
20.10.2022 17:26
Nadszedł sezon nieustannych chorób, przeziębień i infekcji. Borykają się z nimi zwłaszcza rodzice, którzy - chcąc nie chcąc - wiedzą, że chore dziecko powinno zostać w domu. A więc na głowę spadają zwolnienia lekarskie i szybsze wyjścia z pracy. Na kaszel i pierwsze objawy przeziębienia istnieje na szczęście szereg domowych sposobów. Jednym z nich jest oczywiście tradycyjny syrop z cebuli.
Czemu akurat z cebuli?
Nie starczy nam miejsca w artykule, by opisać zdrowotne właściwości tego warzywa. Kwas foliowy, wapń, żelazo, witamina C, mangan, potas. To tylko ułamek składu cebuli, który, trzeba przyznać, prezentuje się świetnie.
Na dodatek, i co chyba najważniejsze w przypadku przeziębień, cebula wykazuje działania antyseptyczne, przeciwzapalne i ułatwiające oddychanie. Brzmi jak coś, co chcemy wziąć na kaszel, prawda? I tak jest. Niech świadectwem tych słów będzie to, że cebulę cenili wszyscy: od Sumerów, przez Rzymian aż po nasze babcie. Babciom można zaufać, czyż nie?
Gdybyśmy chcieli zrobić syrop idealny, dodalibyśmy do niego jeszcze czosnek i obrany korzeń imbiru. Nie chodzi jednak tylko o działanie. Przecież dzieci muszą to jeszcze wypić i nie wypluć. Oto prosty przepis na zdrowy i smacznysyrop z cebuli.
Syrop z cebuli - przepis
Składniki:
- 3 cebule
- Niezbyt gęsty miód lub cukier
- Ekologiczna cytryna
Sposób przygotowania:
Potnij cebulę na cienkie plastry. Wyciśnij sok z cytryny i zmieszaj go z miodem do smaku. W wyparzonym słoiku ułóż warstwy: cebula - miód z cytryną i tak dalej.
Zamknij słoik i odstaw na 2-3 godziny. Co jakiś czas możesz lekko wstrząsnąć słoikiem. Po tym czasie na dnie zacznie zbierać się pyszny syrop. Po jego wylaniu staraj się nie dodawać więcej cukru, chyba że cebula przestanie z nim reagować i na dnie nie pojawi się nowa warstwa płynu.
Zachęcamy również do sprawdzenia filmu na naszym kanale YouTube, w którym wyjaśniamy jak zrobić chrupiące cebulowe gniazdka