Najlepszy przepis na kultowy syrop z cebuli. Jesienią każdy powinien mieć go w domu

Kaszelek, cieknący nos, zaszklone oczy. Każdy rodzic już wie, co to oznacza. Często naszym pierwszym odruchem jest szybka wizyta w aptece. Nie jest to, rzecz jasna, zła koncepcja, ale wystarczy rozejrzeć się po kuchni, by odnaleźć tam idealny środek do stosowania na sam początek choroby. Chodzi oczywiście o cebulę, którą dosłownie w chwilę możemy przemienić w syrop z cebuli.

Syrop z cebuliSyrop z cebuli - Pyszności; Foto: screen z YouTube; konto: Tomek Lach

Nadszedł sezon nieustannych chorób, przeziębień i infekcji. Borykają się z nimi zwłaszcza rodzice, którzy - chcąc nie chcąc -  wiedzą, że chore dziecko powinno zostać w domu. A więc na głowę spadają zwolnienia lekarskie i szybsze wyjścia z pracy. Na kaszel i pierwsze objawy przeziębienia istnieje na szczęście szereg domowych sposobów. Jednym z nich jest oczywiście tradycyjny syrop z cebuli.

Obrazek
Syrop z cebuli - Pyszności; Foto: Canva

Czemu akurat z cebuli?

Nie starczy nam miejsca w artykule, by opisać zdrowotne właściwości tego warzywa. Kwas foliowy, wapń, żelazo, witamina C, mangan, potas. To tylko ułamek składu cebuli, który, trzeba przyznać, prezentuje się świetnie.

Na dodatek, i co chyba najważniejsze w przypadku przeziębień, cebula wykazuje działania antyseptyczne, przeciwzapalne i ułatwiające oddychanie. Brzmi jak coś, co chcemy wziąć na kaszel, prawda? I tak jest. Niech świadectwem tych słów będzie to, że cebulę cenili wszyscy: od Sumerów, przez Rzymian aż po nasze babcie. Babciom można zaufać, czyż nie?

Gdybyśmy chcieli zrobić syrop idealny, dodalibyśmy do niego jeszcze czosnek i obrany korzeń imbiru. Nie chodzi jednak tylko o działanie. Przecież dzieci muszą to jeszcze wypić i nie wypluć. Oto prosty przepis na zdrowy i smacznysyrop z cebuli.

Syrop z cebuli - przepis

Składniki: 

  • 3 cebule
  • Niezbyt gęsty miód lub cukier
  • Ekologiczna cytryna
Obrazek
Syrop z cebuli - Pyszności; Foto: Canva

Sposób przygotowania:

Potnij cebulę na cienkie plastry. Wyciśnij sok z cytryny i zmieszaj go z miodem do smaku. W wyparzonym słoiku ułóż warstwy: cebula - miód z cytryną i tak dalej.

Zamknij słoik i odstaw na 2-3 godziny. Co jakiś czas możesz lekko wstrząsnąć słoikiem. Po tym czasie na dnie zacznie zbierać się pyszny syrop. Po jego wylaniu staraj się nie dodawać więcej cukru, chyba że cebula przestanie z nim reagować i na dnie nie pojawi się nowa warstwa płynu.

Zachęcamy również do sprawdzenia filmu na naszym kanale YouTube, w którym wyjaśniamy jak zrobić chrupiące cebulowe gniazdka

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇