Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno

O historię powstania vichyssoise sprzeczają się Francuzi i Amerykanie. Jedni i drudzy mają trochę racji, ponieważ zupa została wymyślona w Nowym Jorku, ale przez francuskiego szefa kuchni. Louis Diat wykorzystał przepis, który pamiętał z dzieciństwa. Dzisiaj kremem z ziemniaków i porów zajadają się nie tylko Francuzi i Amerykanie, ale także Polacy.

Francuski chłodnik coraz częściej gości w polskich restauracjachFrancuski chłodnik coraz częściej gości w polskich restauracjach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż na prawdziwe upały przyjdzie nam jeszcze poczekać, już teraz w wielu barach i restauracjach zaczęły się pojawiać chłodniki, czyli zupy serwowane na zimno. W Polsce największą popularnością nadal cieszy się chłodnik litewski, zrobiony z botwinki i świeżego ogórka, podawany z jajkiem ugotowanym na twardo. Jednak coraz częściej – zarówno w restauracjach, jak i w domowych kuchniach – obok tej sztandarowej pozycji goszczą również chłodniki na bazie innych warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodnik z pomidorów

Jak powstał chłodnik vichyssoise?

Sam autor w 1950 roku w wywiadzie dla "New Yorkera" opowiada o nim w ten sposób:

"Latem 1917 roku, pracowałem w Ritzu od siedmiu lat, zastanawiałem się nad zupą z ziemniaków i porów z mojego dzieciństwa, którą robiła moja matka i babcia. Przypomniałem sobie, jak w lecie mój starszy brat i ja zwykliśmy ją schładzać, nalewając zimne mleko i to było smaczne. Postanowiłem zrobić coś w tym rodzaju dla Ritza" – za: kuchennymidrzwiami.pl.

Louis Diat dorastał w Montmarault nieopodal uzdrowiska Vichy, gdzie krem z porów i ziemniaków znany był już w XIX wieku. Jednak najczęściej we Francji podawany był on na ciepło. Francuski kucharz, zainspirowany wspomnieniami z dzieciństwa, postanowił wymieszać potage parmentier ze śmietaną. Obecnie schłodzona wersja przebiła popularność tradycyjnego kremu.

Przepis na vichyssoise na bazie bulionu z kurczaka

Na podstawie przepisu z serwisu: kuchennymidrzwiami.pl

Składniki:

  • 3 pory,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu,
  • garść posiekanego szczypiorku.

Wykonanie:

  1. Umyj dokładnie pory, obierz z zewnętrznej warstwy, odetnij liście, a białe części posiekaj w drobne paseczki.
  2. W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojonego pora. Po chwili dodaj także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Warzywa smaż przez ok. 5-10 minut, a następnie zalej je gorącym bulionem. Gotuj na małej mocy palnika przez ok. 30 minut.
  4. Sprawdź, czy ziemniaki są już miękkie i jeśli tak jest, zestaw zupę z palnika. Dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. Zmiksuj całość na krem przy pomocy blendera ręcznego. Wystudź i wstaw do lodówki.
  5. Podawaj na zimno z posiekanym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę