Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
O historię powstania vichyssoise sprzeczają się Francuzi i Amerykanie. Jedni i drudzy mają trochę racji, ponieważ zupa została wymyślona w Nowym Jorku, ale przez francuskiego szefa kuchni. Louis Diat wykorzystał przepis, który pamiętał z dzieciństwa. Dzisiaj kremem z ziemniaków i porów zajadają się nie tylko Francuzi i Amerykanie, ale także Polacy.
Chociaż na prawdziwe upały przyjdzie nam jeszcze poczekać, już teraz w wielu barach i restauracjach zaczęły się pojawiać chłodniki, czyli zupy serwowane na zimno. W Polsce największą popularnością nadal cieszy się chłodnik litewski, zrobiony z botwinki i świeżego ogórka, podawany z jajkiem ugotowanym na twardo. Jednak coraz częściej – zarówno w restauracjach, jak i w domowych kuchniach – obok tej sztandarowej pozycji goszczą również chłodniki na bazie innych warzyw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chłodnik z pomidorów
Jak powstał chłodnik vichyssoise?
Sam autor w 1950 roku w wywiadzie dla "New Yorkera" opowiada o nim w ten sposób:
"Latem 1917 roku, pracowałem w Ritzu od siedmiu lat, zastanawiałem się nad zupą z ziemniaków i porów z mojego dzieciństwa, którą robiła moja matka i babcia. Przypomniałem sobie, jak w lecie mój starszy brat i ja zwykliśmy ją schładzać, nalewając zimne mleko i to było smaczne. Postanowiłem zrobić coś w tym rodzaju dla Ritza" – za: kuchennymidrzwiami.pl.
Louis Diat dorastał w Montmarault nieopodal uzdrowiska Vichy, gdzie krem z porów i ziemniaków znany był już w XIX wieku. Jednak najczęściej we Francji podawany był on na ciepło. Francuski kucharz, zainspirowany wspomnieniami z dzieciństwa, postanowił wymieszać potage parmentier ze śmietaną. Obecnie schłodzona wersja przebiła popularność tradycyjnego kremu.
Przepis na vichyssoise na bazie bulionu z kurczaka
Na podstawie przepisu z serwisu: kuchennymidrzwiami.pl
Składniki:
- 3 pory,
- 3 łyżki masła,
- 2 duże ziemniaki,
- 3 szklanki bulionu z kurczaka,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- 100 ml mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu,
- garść posiekanego szczypiorku.
Wykonanie:
- Umyj dokładnie pory, obierz z zewnętrznej warstwy, odetnij liście, a białe części posiekaj w drobne paseczki.
- W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojonego pora. Po chwili dodaj także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Warzywa smaż przez ok. 5-10 minut, a następnie zalej je gorącym bulionem. Gotuj na małej mocy palnika przez ok. 30 minut.
- Sprawdź, czy ziemniaki są już miękkie i jeśli tak jest, zestaw zupę z palnika. Dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. Zmiksuj całość na krem przy pomocy blendera ręcznego. Wystudź i wstaw do lodówki.
- Podawaj na zimno z posiekanym szczypiorkiem.