Prawdziwy chłodnik litewski w kremowym wydaniu. Prosty przepis na gorące dni
Materiał powstał we współpracy z marką Philips
24.07.2023 | aktual.: 15.03.2024 12:56
Sprawdzony przepis na orzeźwiający chłodnik litewski z koperkiem. Zupa na zimno z buraczkami, ogórkami i rzodkiewką idealna na lato.
Moja rodzina chłodnik je niemal codziennie, kiedy szaleją upały. Ta prosta zupa nie tylko przynosi orzeźwienie, ale również syci i dostarcza naszemu organizmowi ważnych składników odżywczych. Przygotowanie jest bardzo proste, więc chętnie sięgam po ten przepis, gdy nie mam pomysłu na letni obiad. Tradycyjny chłodnik podaję w nieco mniej tradycyjnym wydaniu - z pomocą blendera Flip&aJuice marki Philips zamieniam go w pyszny krem. Przed podaniem dorzucam kilka kawałków rzodkiewki i ogórka do pochrupania oraz obowiązkowo ugotowane na twardo jajko. Tę zupę kochają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Jest po prostu niezastąpiona na upały.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Chłodnik litewski
Składniki:
- 5 buraków,
- 1/2 cytryny - sok,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 ogórki,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 1 pęczek koperku,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 l maślanki,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 jajka ugotowane na twardo.
Sposób przygotowania:
1. Buraki obieram ze skórki, kroję na mniejsze części i przerzucam do garnka. Zalewam wodą tak, aby przykryła kawałki buraków. Wciskam sok z połówki cytryny, dodaję cukier i gotuję na małym ogniu, aż buraczki będą miękkie.
2. Ogórki obieram i kroję w dość grube plasterki.
3. Do blendera Flip&Juice wrzucam kawałki ugotowanych buraków. Blenduję, obracam sprzęt Philipsa i przelewam przy pomocy kranika powstały mus.
4. Następnie przekładam buraki ponownie do blendera. Dodaję umyte rzodkiewki, pokrojone ogórki, posiekany koperek oraz szczypiorek. Dorzucam również sól i pieprz. Zalewam całość maślanką i blenduję.
5. Gotową zupę przelewam do głębokich talerzy. Możesz przed podaniem jeszcze bardziej ją schłodzić. Dekoruję danie szczypiorkiem, plasterkami ogórka i pokrojoną rzodkiewką. Dorzucam ugotowane na twardo jajko i gotowe. Ta zupa jest po prostu niezastąpiona w gorące dni. Pyszna, rześka i prosta w przygotowaniu - uwielbiam takie dania.Smacznego!
Materiał powstał we współpracy z marką Philips