Prawdziwy chłodnik litewski w kremowym wydaniu. Prosty przepis na gorące dni

Materiał powstał we współpracy z marką Philips

Chłodnik litewski- PysznościChłodnik litewski- Pyszności
Ewa

Sprawdzony przepis na orzeźwiający chłodnik litewski z koperkiem. Zupa na zimno z buraczkami, ogórkami i rzodkiewką idealna na lato.

Moja rodzina chłodnik je niemal codziennie, kiedy szaleją upały. Ta prosta zupa nie tylko przynosi orzeźwienie, ale również syci i dostarcza naszemu organizmowi ważnych składników odżywczych. Przygotowanie jest bardzo proste, więc chętnie sięgam po ten przepis, gdy nie mam pomysłu na letni obiad. Tradycyjny chłodnik podaję w nieco mniej tradycyjnym wydaniu - z pomocą blendera Flip&aJuice marki Philips zamieniam go w pyszny krem. Przed podaniem dorzucam kilka kawałków rzodkiewki i ogórka do pochrupania oraz obowiązkowo ugotowane na twardo jajko. Tę zupę kochają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Jest po prostu niezastąpiona na upały.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Chłodnik litewski

Składniki:

             
  • 5 buraków,
  • 1/2 cytryny - sok,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 ogórki,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 l maślanki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

1. Buraki obieram ze skórki, kroję na mniejsze części i przerzucam do garnka. Zalewam wodą tak, aby przykryła kawałki buraków. Wciskam sok z połówki cytryny, dodaję cukier i gotuję na małym ogniu, aż buraczki będą miękkie.

2. Ogórki obieram i kroję w dość grube plasterki.

3. Do blendera Flip&Juice wrzucam kawałki ugotowanych buraków. Blenduję, obracam sprzęt Philipsa i przelewam przy pomocy kranika powstały mus.

Buraki do chłodnika- Pyszności
Buraki do chłodnika- Pyszności

4. Następnie przekładam buraki ponownie do blendera. Dodaję umyte rzodkiewki, pokrojone ogórki, posiekany koperek oraz szczypiorek. Dorzucam również sól i pieprz. Zalewam całość maślanką i blenduję.

Chłodnik litewski- Pyszności
Chłodnik litewski- Pyszności

5. Gotową zupę przelewam do głębokich talerzy. Możesz przed podaniem jeszcze bardziej ją schłodzić. Dekoruję danie szczypiorkiem, plasterkami ogórka i pokrojoną rzodkiewką. Dorzucam ugotowane na twardo jajko i gotowe. Ta zupa jest po prostu niezastąpiona w gorące dni. Pyszna, rześka i prosta w przygotowaniu - uwielbiam takie dania.Smacznego!

Chłodnik litewski- Pyszności
Chłodnik litewski- Pyszności

Materiał powstał we współpracy z marką Philips

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej