Makaron w kremowym sosie cytrynowo czosnkowym. Idealna pasta na lato
Makaron w kremowym sosie ze śmietanki, czosnku oraz cytryny to przepis na błyskawiczny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz go w mgnieniu oka.
11.07.2023 16:30
Uwielbiam makarony pod różną postacią i chętnie przygotowuję je na obiad dla całej rodziny. Wiele osób zatrzymuje się na sosie bolońskim czy też szpinaku z kurczakiem, a to spory błąd, bo wśród dodatków do makaronów znaleźć można cale bogactwo smaków. Tym razem postawiłam na dość nieoczywiste połączenie wyrazistego, mocnego czosnku i rześkiej cytryny. Całość łączy dodatek gęstej śmietany, dzięki czemu otrzymujemy kremowym, aksamitnym i pełen smaku sos. Idealnie sprawdzi się jako szybki obiad w ciepłe dni, kiedy nie mamy ochoty spędzać dużo czasu przy garnkach i patelni.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Zobacz także
Makaron w kremowym sosie cytrynowo-czosnkowym
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sok i skórka z 1/2 cytryny,
- 100 ml gęstej śmietany,
- sól do smaku,
- 1/2 pęczka świeżej pietruszki.
Sposób przygotowania:
1. W głębokiej patelni rozgrzewam na niedużym ogniu oliwę z oliwek. Wyciskam do niej świeży sok z cytryny, uważając, aby nie wpadły pestki. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażam.
2. Gdy czosnek się zeszkli, dodaję śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki i dobrze mieszam całość. Doprawiam solą.
3. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu tak, aby był "al dente", czyli półtwardy. Odcedzam, odkładając pół szklanki wody. Przyda się, jeśli nasz sos okaże się zbyt gęsty.
4. Makaron dodaję do patelni i dokładnie mieszam, aby sos równomiernie okleił nitki.
5. Następnie ścieram skórkę z cytryny i dodaję do makaronu. Podczas ścierania uważam, aby nie zetrzeć również białej błonki. Jest gorzka i może wpłynąć na smak całego dania.