PrzepisZupyMoja ciocia gotuje pyszną zupę na świeżych grzybach. Zdradziła mi jej sekret

Moja ciocia gotuje pyszną zupę na świeżych grzybach. Zdradziła mi jej sekret

Domowa zupa grzybowa
Domowa zupa grzybowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.10.2024 10:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa grzybowa najczęściej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Przygotowuje się ją wtedy na tych suszonych, najlepiej prawdziwkach. Zupa na świeżych grzybach jest mniej popularna, ale w sezonie warto znać ten przepis. Dostałam go od mojej cioci, która taką zupę gotuje po mistrzowsku.

Niewiele trzeba, by ugotować pyszną zupę grzybową. Oczywiście najważniejsze są świeże grzyby, najlepiej mieszane. Wtedy potrawa ma najbardziej zróżnicowany i głęboki smak. Dlatego dobrze mieć podgrzybki, prawdziwki, koźlaki, kilka kurek i maślaków. To idealna zupa po powrocie z grzybobrania. Zwłaszcza, że można do niej wykorzystać nie tylko kapelusze, ale i nóżki grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyby do zupy smaż na maśle

Zupa grzybowa ma długą tradycję w kuchni polskiej. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy przesmażone wcześniej grzyby dodać do aromatycznego bulionu z drobno pokrojonymi warzywami.

Przesmażenie grzybów jest najważniejszym etapem przygotowania zupy grzybowej. Dzięki temu wydobywa się z nich intensywny aromat i smak, a zupa zyskuje głębię i charakter. Grzyby należy przesmażyć na maśle – to właśnie ono najlepiej podkreśla ich smak.

Zupa grzybowa smakuje z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Jeśli chcesz, żeby była bardziej sycąca, możesz podać ją z drobnym makaronem. Zupa grzybowa z włoskim akcentem? Wypróbuj do niej oliwę, na przykład czosnkową i grzanki z serem.

Zupa ze świeżych grzybów

Składniki:

  • 800 g świeżych leśnych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki),
  • 1 litr bulionu warzywnego lub grzybowego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • śmietanka 30 proc., do smaku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: łyżka mąki pszennej do zagęszczenia,
  • kilka gałązek natki lub koperku.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę i czosnek posiekaj.
  2. Podsmaż grzyby: na rozgrzanym maśle podsmaż posiekaną cebulę, a następnie dodaj pokrojone grzyby. Smaż przez kilka minut, aż odparuje nadmiar wody.
  3. Przygotuj bulion: w dużym garnku zagotuj bulion z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim.
  4. Połącz składniki: dodaj podsmażone grzyby do gotującego się bulionu. Gotuj przez około 15-20 minut.
  5. Zagęść zupę: jeśli chcesz, aby zupa była bardziej gęsta, rozprowadź łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnego bulionu i dodaj do zupy, ciągle mieszając.
  6. Zabiel: przed podaniem zabiel zupę śmietanką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawaj z drobno posiekaną zieleniną.
grzybyzupazupa grzybowa