Moja ciocia gotuje pyszną zupę na świeżych grzybach. Zdradziła mi jej sekret

Zupa grzybowa najczęściej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Przygotowuje się ją wtedy na tych suszonych, najlepiej prawdziwkach. Zupa na świeżych grzybach jest mniej popularna, ale w sezonie warto znać ten przepis. Dostałam go od mojej cioci, która taką zupę gotuje po mistrzowsku.

Domowa zupa grzybowaDomowa zupa grzybowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Niewiele trzeba, by ugotować pyszną zupę grzybową. Oczywiście najważniejsze są świeże grzyby, najlepiej mieszane. Wtedy potrawa ma najbardziej zróżnicowany i głęboki smak. Dlatego dobrze mieć podgrzybki, prawdziwki, koźlaki, kilka kurek i maślaków. To idealna zupa po powrocie z grzybobrania. Zwłaszcza, że można do niej wykorzystać nie tylko kapelusze, ale i nóżki grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych

Grzyby do zupy smaż na maśle

Zupa grzybowa ma długą tradycję w kuchni polskiej. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy przesmażone wcześniej grzyby dodać do aromatycznego bulionu z drobno pokrojonymi warzywami.

Przesmażenie grzybów jest najważniejszym etapem przygotowania zupy grzybowej. Dzięki temu wydobywa się z nich intensywny aromat i smak, a zupa zyskuje głębię i charakter. Grzyby należy przesmażyć na maśle – to właśnie ono najlepiej podkreśla ich smak.

Zupa grzybowa smakuje z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Jeśli chcesz, żeby była bardziej sycąca, możesz podać ją z drobnym makaronem. Zupa grzybowa z włoskim akcentem? Wypróbuj do niej oliwę, na przykład czosnkową i grzanki z serem.

Zupa ze świeżych grzybów

Składniki:

  • 800 g świeżych leśnych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki),
  • 1 litr bulionu warzywnego lub grzybowego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • śmietanka 30 proc., do smaku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: łyżka mąki pszennej do zagęszczenia,
  • kilka gałązek natki lub koperku.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę i czosnek posiekaj.
  2. Podsmaż grzyby: na rozgrzanym maśle podsmaż posiekaną cebulę, a następnie dodaj pokrojone grzyby. Smaż przez kilka minut, aż odparuje nadmiar wody.
  3. Przygotuj bulion: w dużym garnku zagotuj bulion z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim.
  4. Połącz składniki: dodaj podsmażone grzyby do gotującego się bulionu. Gotuj przez około 15-20 minut.
  5. Zagęść zupę: jeśli chcesz, aby zupa była bardziej gęsta, rozprowadź łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnego bulionu i dodaj do zupy, ciągle mieszając.
  6. Zabiel: przed podaniem zabiel zupę śmietanką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawaj z drobno posiekaną zieleniną.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat