Lubelska zupa z zacierkami. Ciocia gotuje częściej niż rosół, a chętnych na dolewki nie brakuje

W tej zupie nie ma wyszukanych składników, tylko proste i tanie. Za to syci, rozgrzewa i smakuje jak żadna inna. Jest znana na Lubelszczyźnie, ale zdecydowanie zasługuje na to, by jej popularność była znacznie większa.

Proste składniki, pyszny smak - warto spróbować tej zupy. Proste składniki, pyszny smak - warto spróbować tej zupy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Moja ciocia przywiozła przepis na tę zupę ze wsi Fajsławice na Lubelszczyźnie, na długo przed tym, zanim wszystkie receptury trafiły do sieci. Przygotowują ją do tej pory i przekonała do niej wiele swoich przyjaciółek, polubiła ją cała rodzina. Jaki jest sekret tej prostej zupy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Ma długą historię

Od XIX wieku, na terenie gminy Fajsławice, przyrządza się tradycyjną zupę chłopską. Jej unikalna receptura wywodzi się z istniejącej już wcześniej na Lubelszczyźnie zupy o nazwie zacierka. Gospodynie z Fajsławic chciały ją po prostu urozmaicić. Zaczęły dodawać do zacierki różnego rodzaju przyprawy i zioła, które były charakterystyczne dla ich regionu. I tak powstała zupa chłopska. Przygotowanie tej zupy jest proste i nie wymaga dużo czasu, co dodatkowo przyczyniło się do jej popularności.

Ważne! Zupa chłopska fajsławicka została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego w 2013 roku.

Jest tania i pyszna

Chłopska fajsławicka to dobra propozycja na rodzinny obiad. Zupa jest nie tylko pyszna, ale sycąca. Świetnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni, bo rozgrzewa i jest niezwykle treściwa. W dodatku lista składników jest krótka, to bardzo ekonomiczne danie. Miseczki z zupą można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Zupa chłopska fajsławicka

Składniki:

  • 3 l wody,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g słoniny,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • sól, pieprz,
  • natka lub koperek, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Słoninę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni, aż zacznie wytapiać się z niej tłuszcz.
  2. Cebulę pokrój drobno i dorzuć do słoniny. Smaż, aż nabierze złotego koloru.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie postaw na kuchence i zacznij gotować w lekko osolonej wodzie.
  4. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wodę. Zamieszaj całość, a następnie wyrób ciasto. Kiedy będzie jednolite i gładkie, rozwałkuj je i podziel na małe rwane palcami kluseczki.
  5. Do gotujących się ziemniaków dodaj rwane kluski, a po chwili podsmażoną cebulę ze słoniną. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika ok. 10 minut.
  6. Gotową zupę podawaj oprószoną siekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej