PrzepisZupyLubelska zupa z zacierkami. Ciocia gotuje częściej niż rosół, a chętnych na dolewki nie brakuje

Lubelska zupa z zacierkami. Ciocia gotuje częściej niż rosół, a chętnych na dolewki nie brakuje

Proste składniki, pyszny smak - warto spróbować tej zupy.
Proste składniki, pyszny smak - warto spróbować tej zupy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.10.2024 18:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W tej zupie nie ma wyszukanych składników, tylko proste i tanie. Za to syci, rozgrzewa i smakuje jak żadna inna. Jest znana na Lubelszczyźnie, ale zdecydowanie zasługuje na to, by jej popularność była znacznie większa.

Moja ciocia przywiozła przepis na tę zupę ze wsi Fajsławice na Lubelszczyźnie, na długo przed tym, zanim wszystkie receptury trafiły do sieci. Przygotowują ją do tej pory i przekonała do niej wiele swoich przyjaciółek, polubiła ją cała rodzina. Jaki jest sekret tej prostej zupy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ma długą historię

Od XIX wieku, na terenie gminy Fajsławice, przyrządza się tradycyjną zupę chłopską. Jej unikalna receptura wywodzi się z istniejącej już wcześniej na Lubelszczyźnie zupy o nazwie zacierka. Gospodynie z Fajsławic chciały ją po prostu urozmaicić. Zaczęły dodawać do zacierki różnego rodzaju przyprawy i zioła, które były charakterystyczne dla ich regionu. I tak powstała zupa chłopska. Przygotowanie tej zupy jest proste i nie wymaga dużo czasu, co dodatkowo przyczyniło się do jej popularności.

Ważne! Zupa chłopska fajsławicka została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego w 2013 roku.

Jest tania i pyszna

Chłopska fajsławicka to dobra propozycja na rodzinny obiad. Zupa jest nie tylko pyszna, ale sycąca. Świetnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni, bo rozgrzewa i jest niezwykle treściwa. W dodatku lista składników jest krótka, to bardzo ekonomiczne danie. Miseczki z zupą można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Zupa chłopska fajsławicka

Składniki:

  • 3 l wody,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g słoniny,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • sól, pieprz,
  • natka lub koperek, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Słoninę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni, aż zacznie wytapiać się z niej tłuszcz.
  2. Cebulę pokrój drobno i dorzuć do słoniny. Smaż, aż nabierze złotego koloru.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie postaw na kuchence i zacznij gotować w lekko osolonej wodzie.
  4. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wodę. Zamieszaj całość, a następnie wyrób ciasto. Kiedy będzie jednolite i gładkie, rozwałkuj je i podziel na małe rwane palcami kluseczki.
  5. Do gotujących się ziemniaków dodaj rwane kluski, a po chwili podsmażoną cebulę ze słoniną. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika ok. 10 minut.
  6. Gotową zupę podawaj oprószoną siekaną natką pietruszki lub koperkiem.