PoradyWystarczą 2 listki. Poczujesz ulgę, a wzdęcia znikną

Wystarczą 2 listki. Poczujesz ulgę, a wzdęcia znikną

To zioło można uprawiać nawet na balkonie.
To zioło można uprawiać nawet na balkonie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.07.2024 14:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chyba nie ma lepszego zioła na lato. Kto ma je w ogrodzie czy na balkonie, szybko się poratuje. Mięta, bo o niej mowa, pomaga przy bólach brzucha i niestrawności, a także daje przyjemne orzeźwienie, a nawet ochłodzenie. Te małe, zielone listki mają wielką moc.

Mięta to jedno z najbardziej popularnych ziół, które można wykorzystywać zarówno w kuchni, jaki i w ziołolecznictwie. Znana od wieków, ale z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym oraz cudownemu aromatowi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znana od wieków

W starożytnym Egipcie używano mięty jako środka na dolegliwości żołądkowe, a w Grecji i Rzymie była ceniona za świeży zapach i właściwości lecznicze. Zioło pojawia się również w chińskiej medycynie. Współcześnie możemy spotkać wiele odmian mięty, jednak najpopularniejsza to mięta pieprzowa. Interesujące są też inne odmiany, na przykład ananasowa, czekoladowa, jabłkowa, truskawkowa, mojito, meksykańska, cytrynowa, limonkowa. Mogą się nieznacznie różnić aromatem, ale właściwości mają takie same.

Kiedy boli brzuch

Mięta to roślina o szerokim spektrum działania prozdrowotnego. Jej olejki eteryczne, flawonoidy, glikozydy oraz związki mineralne mają zbawienny wpływ na organizm. Jednym z najważniejszych składników mięty jest mentol, który ma właściwości przeciwbólowe i przeciwbakteryjne. Znana jest też ze swoich właściwości wspierających trawienie. Jej działanie przeciwskurczowe sprawia, że jest niezastąpiona przy dolegliwościach żołądkowych. Pomaga przy niestrawności czy wzdęciach. Napar z mięty może złagodzić zgagę i nudności.

Niezwykły aromat

Jak przygotować napar z mięty? Nic prostszego. Wystarczy jej listki zalać gorącą wodą, zaparzyć i ochłodzić. Pyszny, orzeźwiający napój gotowy. Jej świeży, chłodzący aromat sprawia, że jest też idealnym dodatkiem do wielu potraw. Świeże listki mięty są świetną dekoracją i dodatkiem do sałatek, sosów oraz deserów. Masz nadmiar tego zioła? Ususz jej gałązki, a zimą przygotujesz z nich pyszne napary, będą dobrym dodatkiem do herbat.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także