Wystarczą 2 listki. Poczujesz ulgę, a wzdęcia znikną
Chyba nie ma lepszego zioła na lato. Kto ma je w ogrodzie czy na balkonie, szybko się poratuje. Mięta, bo o niej mowa, pomaga przy bólach brzucha i niestrawności, a także daje przyjemne orzeźwienie, a nawet ochłodzenie. Te małe, zielone listki mają wielką moc.
21.07.2024 14:53
Mięta to jedno z najbardziej popularnych ziół, które można wykorzystywać zarówno w kuchni, jaki i w ziołolecznictwie. Znana od wieków, ale z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym oraz cudownemu aromatowi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znana od wieków
W starożytnym Egipcie używano mięty jako środka na dolegliwości żołądkowe, a w Grecji i Rzymie była ceniona za świeży zapach i właściwości lecznicze. Zioło pojawia się również w chińskiej medycynie. Współcześnie możemy spotkać wiele odmian mięty, jednak najpopularniejsza to mięta pieprzowa. Interesujące są też inne odmiany, na przykład ananasowa, czekoladowa, jabłkowa, truskawkowa, mojito, meksykańska, cytrynowa, limonkowa. Mogą się nieznacznie różnić aromatem, ale właściwości mają takie same.
Kiedy boli brzuch
Mięta to roślina o szerokim spektrum działania prozdrowotnego. Jej olejki eteryczne, flawonoidy, glikozydy oraz związki mineralne mają zbawienny wpływ na organizm. Jednym z najważniejszych składników mięty jest mentol, który ma właściwości przeciwbólowe i przeciwbakteryjne. Znana jest też ze swoich właściwości wspierających trawienie. Jej działanie przeciwskurczowe sprawia, że jest niezastąpiona przy dolegliwościach żołądkowych. Pomaga przy niestrawności czy wzdęciach. Napar z mięty może złagodzić zgagę i nudności.
Niezwykły aromat
Jak przygotować napar z mięty? Nic prostszego. Wystarczy jej listki zalać gorącą wodą, zaparzyć i ochłodzić. Pyszny, orzeźwiający napój gotowy. Jej świeży, chłodzący aromat sprawia, że jest też idealnym dodatkiem do wielu potraw. Świeże listki mięty są świetną dekoracją i dodatkiem do sałatek, sosów oraz deserów. Masz nadmiar tego zioła? Ususz jej gałązki, a zimą przygotujesz z nich pyszne napary, będą dobrym dodatkiem do herbat.