Zapamiętaj te 2 zasady. Dzięki nim najszybciej znajdziesz prawdziwki

Zaczął się najlepszy czas dla miłośników grzybobrania. Każdy, kto wyrusza z koszem do lasu, marzy, by znalazło się w nim jak najwięcej prawdziwków, czyli borowików szlachetnych. Lepszego grzyba nie ma, ale jego odnalezienie wymaga trochę wprawy. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę.

Prawdziwki to najsmaczniejsze grzyby.  Prawdziwki to najsmaczniejsze grzyby.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ivan Godal
Dorota Gepert

Sezon na borowiki rozpoczyna się zazwyczaj w czerwcu, ale prawdziwy wysyp jest jesienią. Właśnie teraz media społecznościowe zalewają zdjęcia z grzybobrań, gdzie prym wiodą borowiki. A jest się czym chwalić, w końcu lepszych grzybów nie ma. Pyszne są sosach, a także wprost z patelni. Marzymy także o zapasie prawdziwków, bo podkręcają smak tradycyjnych potraw na Boże Narodzenie. W okresie świątecznym to najdroższe grzyby, warto więc teraz udać się na poszukiwania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Gdzie najlepiej szukać prawdziwków?

Kiedy wybrać się na prawdziwki? Najlepsze warunki do ich wzrostu to ciepłe i wilgotne dni, które poprzedzają nocne opady deszczu. Idealnie, gdy temperatura w nocy nie spada poniżej 10 stopni C. Te grzyby łatwiej znaleźć w lasach mieszanych oraz liściastych, choć można je spotkać również w lasach iglastych. Lubią rosnąć w pobliżu dębów, buków, brzóz oraz sosen. Sprzyja im przepuszczalna, wilgotna gleba oraz sąsiedztwo mchów, traw i paproci. Unikaj terenów podmokłych, gdzie gleba jest zbyt nasiąknięta wodą. Prawdziwków raczej nie znajdziesz w miejscach podmokłych, preferują stanowiska, gdzie wilgoć jest równomiernie rozłożona, ale nie ma zastoju wody.

Podpowiedź! Borowiki najlepiej rosną w miejscach dobrze doświetlonych, dlatego często można znaleźć je na skraju lasu i leśnych łąkach.

Zwróć na to uwagę przy zbieraniu prawdziwków?

Prawdziwki mają bardzo charakterystyczny wygląd, trudno je pomylić z innymi grzybami. Warto jednak zwrócić uwagę na:

Kapelusz. Ma kolor brązowy, gładki lub lekko matowy, średnica od kilku do kilkunastu centymetrów.

Trzon. Jest gruby, jasny, często przypominający kształtem beczułkę, z siateczkowatym wzorem na powierzchni.

Spód kapelusza. Kryją się tam białe lub jasnożółte rurki, a nie blaszki, jak u niektórych trujących grzybów. Z czasem stają się one żółtobrązowe.

Liczy się czas

Wracasz z koszami pełnymi grzybów? Warto od razu zaplanować, co z nimi zrobisz, bo lepiej ich długo nie przechowywać. Idealnie nadają się do suszenia, marynowania lub mrożenia, wtedy na długo zachowają swoje walory smakowe. Suszenie jest zdecydowanie najbardziej popularne. Tak przygotowane borowiki są świetne na wigilijną zupę grzybową i do farszu na pierogi czy uszka.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej