Zapamiętaj te 2 zasady. Dzięki nim najszybciej znajdziesz prawdziwki

Zaczął się najlepszy czas dla miłośników grzybobrania. Każdy, kto wyrusza z koszem do lasu, marzy, by znalazło się w nim jak najwięcej prawdziwków, czyli borowików szlachetnych. Lepszego grzyba nie ma, ale jego odnalezienie wymaga trochę wprawy. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę.

Prawdziwki to najsmaczniejsze grzyby.  Prawdziwki to najsmaczniejsze grzyby.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ivan Godal
Dorota Gepert

Sezon na borowiki rozpoczyna się zazwyczaj w czerwcu, ale prawdziwy wysyp jest jesienią. Właśnie teraz media społecznościowe zalewają zdjęcia z grzybobrań, gdzie prym wiodą borowiki. A jest się czym chwalić, w końcu lepszych grzybów nie ma. Pyszne są sosach, a także wprost z patelni. Marzymy także o zapasie prawdziwków, bo podkręcają smak tradycyjnych potraw na Boże Narodzenie. W okresie świątecznym to najdroższe grzyby, warto więc teraz udać się na poszukiwania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Gdzie najlepiej szukać prawdziwków?

Kiedy wybrać się na prawdziwki? Najlepsze warunki do ich wzrostu to ciepłe i wilgotne dni, które poprzedzają nocne opady deszczu. Idealnie, gdy temperatura w nocy nie spada poniżej 10 stopni C. Te grzyby łatwiej znaleźć w lasach mieszanych oraz liściastych, choć można je spotkać również w lasach iglastych. Lubią rosnąć w pobliżu dębów, buków, brzóz oraz sosen. Sprzyja im przepuszczalna, wilgotna gleba oraz sąsiedztwo mchów, traw i paproci. Unikaj terenów podmokłych, gdzie gleba jest zbyt nasiąknięta wodą. Prawdziwków raczej nie znajdziesz w miejscach podmokłych, preferują stanowiska, gdzie wilgoć jest równomiernie rozłożona, ale nie ma zastoju wody.

Podpowiedź! Borowiki najlepiej rosną w miejscach dobrze doświetlonych, dlatego często można znaleźć je na skraju lasu i leśnych łąkach.

Zwróć na to uwagę przy zbieraniu prawdziwków?

Prawdziwki mają bardzo charakterystyczny wygląd, trudno je pomylić z innymi grzybami. Warto jednak zwrócić uwagę na:

Kapelusz. Ma kolor brązowy, gładki lub lekko matowy, średnica od kilku do kilkunastu centymetrów.

Trzon. Jest gruby, jasny, często przypominający kształtem beczułkę, z siateczkowatym wzorem na powierzchni.

Spód kapelusza. Kryją się tam białe lub jasnożółte rurki, a nie blaszki, jak u niektórych trujących grzybów. Z czasem stają się one żółtobrązowe.

Liczy się czas

Wracasz z koszami pełnymi grzybów? Warto od razu zaplanować, co z nimi zrobisz, bo lepiej ich długo nie przechowywać. Idealnie nadają się do suszenia, marynowania lub mrożenia, wtedy na długo zachowają swoje walory smakowe. Suszenie jest zdecydowanie najbardziej popularne. Tak przygotowane borowiki są świetne na wigilijną zupę grzybową i do farszu na pierogi czy uszka.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀