PoradyZapamiętaj te 2 zasady. Dzięki nim najszybciej znajdziesz prawdziwki

Zapamiętaj te 2 zasady. Dzięki nim najszybciej znajdziesz prawdziwki

Zaczął się najlepszy czas dla miłośników grzybobrania. Każdy, kto wyrusza z koszem do lasu, marzy, by znalazło się w nim jak najwięcej prawdziwków, czyli borowików szlachetnych. Lepszego grzyba nie ma, ale jego odnalezienie wymaga trochę wprawy. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę.

Prawdziwki to najsmaczniejsze grzyby.
Prawdziwki to najsmaczniejsze grzyby.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ivan Godal

03.10.2024 10:59

Sezon na borowiki rozpoczyna się zazwyczaj w czerwcu, ale prawdziwy wysyp jest jesienią. Właśnie teraz media społecznościowe zalewają zdjęcia z grzybobrań, gdzie prym wiodą borowiki. A jest się czym chwalić, w końcu lepszych grzybów nie ma. Pyszne są sosach, a także wprost z patelni. Marzymy także o zapasie prawdziwków, bo podkręcają smak tradycyjnych potraw na Boże Narodzenie. W okresie świątecznym to najdroższe grzyby, warto więc teraz udać się na poszukiwania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdzie najlepiej szukać prawdziwków?

Kiedy wybrać się na prawdziwki? Najlepsze warunki do ich wzrostu to ciepłe i wilgotne dni, które poprzedzają nocne opady deszczu. Idealnie, gdy temperatura w nocy nie spada poniżej 10 stopni C. Te grzyby łatwiej znaleźć w lasach mieszanych oraz liściastych, choć można je spotkać również w lasach iglastych. Lubią rosnąć w pobliżu dębów, buków, brzóz oraz sosen. Sprzyja im przepuszczalna, wilgotna gleba oraz sąsiedztwo mchów, traw i paproci. Unikaj terenów podmokłych, gdzie gleba jest zbyt nasiąknięta wodą. Prawdziwków raczej nie znajdziesz w miejscach podmokłych, preferują stanowiska, gdzie wilgoć jest równomiernie rozłożona, ale nie ma zastoju wody.

Podpowiedź! Borowiki najlepiej rosną w miejscach dobrze doświetlonych, dlatego często można znaleźć je na skraju lasu i leśnych łąkach.

Zwróć na to uwagę przy zbieraniu prawdziwków?

Prawdziwki mają bardzo charakterystyczny wygląd, trudno je pomylić z innymi grzybami. Warto jednak zwrócić uwagę na:

Kapelusz. Ma kolor brązowy, gładki lub lekko matowy, średnica od kilku do kilkunastu centymetrów.

Trzon. Jest gruby, jasny, często przypominający kształtem beczułkę, z siateczkowatym wzorem na powierzchni.

Spód kapelusza. Kryją się tam białe lub jasnożółte rurki, a nie blaszki, jak u niektórych trujących grzybów. Z czasem stają się one żółtobrązowe.

Liczy się czas

Wracasz z koszami pełnymi grzybów? Warto od razu zaplanować, co z nimi zrobisz, bo lepiej ich długo nie przechowywać. Idealnie nadają się do suszenia, marynowania lub mrożenia, wtedy na długo zachowają swoje walory smakowe. Suszenie jest zdecydowanie najbardziej popularne. Tak przygotowane borowiki są świetne na wigilijną zupę grzybową i do farszu na pierogi czy uszka.

Wybrane dla Ciebie