Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Eksperci nie mają wątpliwości, że pora dnia ma znaczenie

Wszyscy wiedzą, że na grzyby lepiej wybrać się rano niż wieczorem. Wiadomo, chodzi o mniejszą konkurencję oraz lepszą widoczność. Jednak są jeszcze inne argumenty, wcale nie mniej ważnie, ale na pewno mniej znane.

Koszyk pełen grzybówKoszyk pełen grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vadim Verenitsyn
Dorota Gepert

Kiedy wybrać się na grzyby, jak nie rano? Dla wielu z nas jest to oczywiste. Jednak z reguły myślimy wtedy o praktycznych powodach. Im wcześniej pojawimy się w lesie, tym będzie tam mniej grzybiarzy. A kiedy konkurencja jest mniejsza, zbiory mogą być większe. Kolejny argument to lepsza widoczność. Rano światło jest bardziej rozproszone, co zdecydowanie ułatwia wypatrzenie grzybów, nawet tych ukrytych wśród liści i traw. Wilgotne od rosy grzyby odbijają światło i są lepiej widoczne. Nie są to jednak wszystkie argumenty, by wybrać się jak najwcześniej do lasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych

Dlaczego na grzyby powinno się chodzić rano?

Grzyby zebrane rano są zdrowe. Po prostu jest większa szansa, że nie zdążą zaatakować ich ślimaki. Szczególnie lubią borowiki, podgrzybki czy koźlarze.

Grzyby nie będą robaczywe. Kiedy zbierzesz je rano, wyprzedzisz aktywność owadów. By z jaj rozwinęły się larwy, potrzebna jest trochę wyższa temperatura. W grzybach zebranych rano, insekty nie zdążą złożyć jaj. To oznacza zebranie zdrowych okazów, a podczas obierania w domu też nie będzie nieprzyjemnej niespodzianki, czyli robaków.

Mają lepszy smak. Grzyby, które rano trafiają do kosza, są lepiej nawilżone rosą lub wilgocią z poprzedniego dnia. Są bardziej soczyste. Dzięki temu ich walory smakowe są nieporównywalne od przesuszonych grzybów znalezionych w późniejszych godzinach.

Grzyby rosną szybko, a zwłaszcza w nocy. Te niewielkie i średnie egzemplarze wyrastają między jednym zmierzchem a świtem. A przecież takie są właśnie najsmaczniejsze i zdrowe. Duże grzyby są po prostu stare i zarobaczone.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości