PoradyKiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Eksperci nie mają wątpliwości, że pora dnia ma znaczenie

Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Eksperci nie mają wątpliwości, że pora dnia ma znaczenie

Koszyk pełen grzybów
Koszyk pełen grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vadim Verenitsyn

03.10.2024 08:36, aktual.: 03.10.2024 09:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wszyscy wiedzą, że na grzyby lepiej wybrać się rano niż wieczorem. Wiadomo, chodzi o mniejszą konkurencję oraz lepszą widoczność. Jednak są jeszcze inne argumenty, wcale nie mniej ważnie, ale na pewno mniej znane.

Kiedy wybrać się na grzyby, jak nie rano? Dla wielu z nas jest to oczywiste. Jednak z reguły myślimy wtedy o praktycznych powodach. Im wcześniej pojawimy się w lesie, tym będzie tam mniej grzybiarzy. A kiedy konkurencja jest mniejsza, zbiory mogą być większe. Kolejny argument to lepsza widoczność. Rano światło jest bardziej rozproszone, co zdecydowanie ułatwia wypatrzenie grzybów, nawet tych ukrytych wśród liści i traw. Wilgotne od rosy grzyby odbijają światło i są lepiej widoczne. Nie są to jednak wszystkie argumenty, by wybrać się jak najwcześniej do lasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego na grzyby powinno się chodzić rano?

Grzyby zebrane rano są zdrowe. Po prostu jest większa szansa, że nie zdążą zaatakować ich ślimaki. Szczególnie lubią borowiki, podgrzybki czy koźlarze.

Grzyby nie będą robaczywe. Kiedy zbierzesz je rano, wyprzedzisz aktywność owadów. By z jaj rozwinęły się larwy, potrzebna jest trochę wyższa temperatura. W grzybach zebranych rano, insekty nie zdążą złożyć jaj. To oznacza zebranie zdrowych okazów, a podczas obierania w domu też nie będzie nieprzyjemnej niespodzianki, czyli robaków.

Mają lepszy smak. Grzyby, które rano trafiają do kosza, są lepiej nawilżone rosą lub wilgocią z poprzedniego dnia. Są bardziej soczyste. Dzięki temu ich walory smakowe są nieporównywalne od przesuszonych grzybów znalezionych w późniejszych godzinach.

Grzyby rosną szybko, a zwłaszcza w nocy. Te niewielkie i średnie egzemplarze wyrastają między jednym zmierzchem a świtem. A przecież takie są właśnie najsmaczniejsze i zdrowe. Duże grzyby są po prostu stare i zarobaczone.