Moja babcia zawsze tak robiła, nim zamroziła grzyby. Później smakowały jak świeże

Uwielbiamy zbierać grzyby i robić z nich zapasy. Jak często się mówi to, nasz sport narodowy. I nawet chętniej przeznaczamy w pierwszej kolejności grzyby na zapasy niż na bieżące dania. Wiadomo, podgrzybki czy prawdziwki muszą być do potraw na Boże Narodzenie. Dlatego często decydujemy się na mrożenie.

O tym trzeba pamiętać podczas mrożenia grzybów. O tym trzeba pamiętać podczas mrożenia grzybów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | paolo gallo
Dorota Gepert

Jak to zrobić, by grzyby po rozmrożeniu smakowały jak świeże? Moja babcia ma na to kilka patentów. Ważny jest już pierwszy krok i ostra selekcja. Do mrożenia sprawdzają się tylko młode i jędrne egzemplarze, bez uszkodzeń. A jeśli chodzi o gatunek, prawie każdy się do tego nadaje. Najczęściej jednak robimy zapasy podgrzybków, prawdziwków, koźlaków i te po rozmrożeniu mają lepszy smak niż grzyby blaszkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Co jeszcze jest ważne?

Im mniej wilgoci, tym lepiej zamrożone grzyby. Dlatego trzeba przyłożyć się do oczyszczania. Najlepiej pozbyć się zabrudzeń pędzelkiem, a potem tylko wypłukać grzyby pod bieżącą wodą. Następnie trzeba je dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. To bardzo ważne, bo gdy zamrozisz wilgotne grzyby, po rozmrożeniu ich konsystencja nie będzie najlepsza, staną się gumowate.

Obgotowywać, blanszować lub mrozić surowe? Tu nie ma jasnej odpowiedzi. Gdy obgotujesz grzyby (do 10 minut), zmniejszy się ich objętość i łatwiej je będzie przechowywać. Jednak w ten sposób utracą część swoich walorów smakowych. Zdecydowanie najwięcej mają ich zamrożone grzyby surowe. Jednak wtedy trzeba je znacznie szybciej wykorzystać, bo w ciągu kilku miesięcy. Gdy zaś przegotujesz grzyby, możesz ich używać do kolejnego sezonu.

Nie mogą się posklejać. Gdy zdecydujesz się gotować grzyby, trzeba je potem wystudzić i osuszyć. Surowe od razu po osuszeniu układaj na płaskich tackach. Gdy grzyby się zamrożą, przesyp je do woreczków lub pojemników przeznaczonych do mrożenia. Dzięki temu nie będą posklejane.

Odpowiednie pojemniki. Muszą być szczelne. Sprawdzą się zarówno te plastikowe, jak i sylikonowe. Warto je podpisać - nazwa grzybów i data mrożenia ułatwi potem planowanie pysznych potraw. Trzeba też pamiętać, że grzybów nie rozmraża się, tylko od razu do nich dodaje.

Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni