Wkładam do rajstop i wieszam w kuchni. Długie miesiące mam spokój

Takie sposoby najpierw wydają się po prostu śmieszne. Potem dopiero myślimy, a może jednak spróbować? Przecież to nic nie kosztuje i jest w stylu zero waste. Sama się przekonałam do tego sposobu na przechowywanie warzyw. Naprawdę długo zachowują świeżość.

Przechowywanie cebuliPrzechowywanie cebuli
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Zawsze masz w domu cebulę? Raczej tak. To ważny element wielu dań, nawet nie zliczymy, ile przepisów zaczyna się od sakramentalnego "obierz cebulę, pokrój drobno i zeszklij". Do sałatek często też wykorzystujemy świeżą cebulę, zwłaszcza teraz w sezonie na klasyczną sałatkę z pomidorami, śmietaną i cebulą właśnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Jak przechowywać cebulę w kuchni?

Jednak gdy kupimy cebulę na zapas, zdarza się, że szybko zaczyna się ona popsuć. Często dzieje się tak, bo mamy w domu warzywa, które już zostały uszkodzone, na przykład podczas transportu lub znalazły się w jednym worku z gnijącymi egzemplarzami. Dlatego mimo, że cebula jest trwałym warzywem, bo chronią ją łupiny, trzeba pomyśleć o jej odpowiednim przechowywaniu. Często nie przykładamy do tego wagi, bo wydaje się nam, że cebula jest bardzo odporna.

Kilka wskazówek:

  1. Trzymaj cebulę w chłodnym, suchym, ciemnym i dobrze wentylowanym miejscu.
  2. Unikaj plastikowych toreb, a zamiast tego wybierz drewnianą skrzynkę, koszyk lub pudełko z otworami, aby zapewnić odpowiednią wentylację.
  3. Nie przechowuj cebuli w lodówce. Może tam trafić dopiero pokrojona czy poszatkowana.
  4. Cebulę można także zamrozić i przechowywać do 6 miesięcy.

Przechowywanie cebuli w rajstopach

Możesz jeszcze wykorzystać sposób z rajstopami. Wystarczy włożyć do nich pojedyncze cebule i zawiązać supełki między nimi, aby się nie stykały. Taki sposób gwarantuje dobrą wentylację i umożliwia zawieszenie cebuli w kuchni, np. na karniszu przy oknie. Dzięki temu cebula zachowa świeżość przez długi czas. Zabawne, ale się sprawdza.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości