Wkładam do rajstop i wieszam w kuchni. Długie miesiące mam spokój

Takie sposoby najpierw wydają się po prostu śmieszne. Potem dopiero myślimy, a może jednak spróbować? Przecież to nic nie kosztuje i jest w stylu zero waste. Sama się przekonałam do tego sposobu na przechowywanie warzyw. Naprawdę długo zachowują świeżość.

Przechowywanie cebuliPrzechowywanie cebuli
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Zawsze masz w domu cebulę? Raczej tak. To ważny element wielu dań, nawet nie zliczymy, ile przepisów zaczyna się od sakramentalnego "obierz cebulę, pokrój drobno i zeszklij". Do sałatek często też wykorzystujemy świeżą cebulę, zwłaszcza teraz w sezonie na klasyczną sałatkę z pomidorami, śmietaną i cebulą właśnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Jak przechowywać cebulę w kuchni?

Jednak gdy kupimy cebulę na zapas, zdarza się, że szybko zaczyna się ona popsuć. Często dzieje się tak, bo mamy w domu warzywa, które już zostały uszkodzone, na przykład podczas transportu lub znalazły się w jednym worku z gnijącymi egzemplarzami. Dlatego mimo, że cebula jest trwałym warzywem, bo chronią ją łupiny, trzeba pomyśleć o jej odpowiednim przechowywaniu. Często nie przykładamy do tego wagi, bo wydaje się nam, że cebula jest bardzo odporna.

Kilka wskazówek:

  1. Trzymaj cebulę w chłodnym, suchym, ciemnym i dobrze wentylowanym miejscu.
  2. Unikaj plastikowych toreb, a zamiast tego wybierz drewnianą skrzynkę, koszyk lub pudełko z otworami, aby zapewnić odpowiednią wentylację.
  3. Nie przechowuj cebuli w lodówce. Może tam trafić dopiero pokrojona czy poszatkowana.
  4. Cebulę można także zamrozić i przechowywać do 6 miesięcy.

Przechowywanie cebuli w rajstopach

Możesz jeszcze wykorzystać sposób z rajstopami. Wystarczy włożyć do nich pojedyncze cebule i zawiązać supełki między nimi, aby się nie stykały. Taki sposób gwarantuje dobrą wentylację i umożliwia zawieszenie cebuli w kuchni, np. na karniszu przy oknie. Dzięki temu cebula zachowa świeżość przez długi czas. Zabawne, ale się sprawdza.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione