Wkładam do rajstop i wieszam w kuchni. Długie miesiące mam spokój
Takie sposoby najpierw wydają się po prostu śmieszne. Potem dopiero myślimy, a może jednak spróbować? Przecież to nic nie kosztuje i jest w stylu zero waste. Sama się przekonałam do tego sposobu na przechowywanie warzyw. Naprawdę długo zachowują świeżość.
30.08.2024 13:19
Zawsze masz w domu cebulę? Raczej tak. To ważny element wielu dań, nawet nie zliczymy, ile przepisów zaczyna się od sakramentalnego "obierz cebulę, pokrój drobno i zeszklij". Do sałatek często też wykorzystujemy świeżą cebulę, zwłaszcza teraz w sezonie na klasyczną sałatkę z pomidorami, śmietaną i cebulą właśnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przechowywać cebulę w kuchni?
Jednak gdy kupimy cebulę na zapas, zdarza się, że szybko zaczyna się ona popsuć. Często dzieje się tak, bo mamy w domu warzywa, które już zostały uszkodzone, na przykład podczas transportu lub znalazły się w jednym worku z gnijącymi egzemplarzami. Dlatego mimo, że cebula jest trwałym warzywem, bo chronią ją łupiny, trzeba pomyśleć o jej odpowiednim przechowywaniu. Często nie przykładamy do tego wagi, bo wydaje się nam, że cebula jest bardzo odporna.
Kilka wskazówek:
- Trzymaj cebulę w chłodnym, suchym, ciemnym i dobrze wentylowanym miejscu.
- Unikaj plastikowych toreb, a zamiast tego wybierz drewnianą skrzynkę, koszyk lub pudełko z otworami, aby zapewnić odpowiednią wentylację.
- Nie przechowuj cebuli w lodówce. Może tam trafić dopiero pokrojona czy poszatkowana.
- Cebulę można także zamrozić i przechowywać do 6 miesięcy.
Przechowywanie cebuli w rajstopach
Możesz jeszcze wykorzystać sposób z rajstopami. Wystarczy włożyć do nich pojedyncze cebule i zawiązać supełki między nimi, aby się nie stykały. Taki sposób gwarantuje dobrą wentylację i umożliwia zawieszenie cebuli w kuchni, np. na karniszu przy oknie. Dzięki temu cebula zachowa świeżość przez długi czas. Zabawne, ale się sprawdza.