WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Mało kto ma świadomość. Pomidory przechowuj tylko w ten sposób, a będą smaczniejsze i nie pokryją się pleśnią

Pomidory kupujemy na kilogramy. Właśnie teraz są najlepsze i można je jeść praktycznie od rana do wieczora. Jednak żeby cieszyć się ich smakiem, dobrze wiedzieć, jak je przechowywać. Te warzywa naprawdę szybko pleśnieją i trzeba robić wszystko, by nie wylądowały w koszu.

pomidoryPomidory trzeba odpowiednio przechowywać.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pomidory są niezwykle delikatne i mogą szybko się popsuć, dlatego to takie ważne, by odpowiednio o nie zadbać, gdy przyniesiemy je do domu. A wpadki zdarzają się często. I nie chodzi tylko o to, żeby nie przechowywać ich w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Ani lodówka, ani torba

Jednym z najczęstszych błędów, jakie popełniamy, jest przechowywanie pomidorów w lodówce. Choć intuicyjnie może się wydawać, że zimna temperatura pomoże zachować ich świeżość, w rzeczywistości powoduje, że tracą smak i zmienia się ich struktura. Stają się mączyste i ulatuje z nich aromat. Kolejny błąd to zamykanie pomidorów w plastikowych torbach. Brak przepływu powietrza powoduje, że gromadzi się wilgoć, co przyspiesza pleśnienie.

Dostęp powietrza

Ważne jest, aby pomidory miały dostęp do powietrza i nie były stłoczone w jednym pojemniku. Przechowywanie ich na kuchennym blacie lub w otwartej misie pozwala na równomierne dojrzewanie, zachowują świeżość przez kilka dni. Dlatego sprawdzają się naczynia, które zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza. Idealnym rozwiązaniem są kosze siatkowe lub ceramiczne misy z otworami. Takie naczynia zapobiegają tworzeniu się wilgoci, która powoduje gnicie. Innym sposobem na przedłużenie świeżości pomidorów jest przechowywanie ich razem z szypułkami. Pomaga ona utrzymać dobrą kondycję pomidorów i opóźnia proces ich więdnięcia.

Co z tą szypułką

Jednak nie zawsze masz możliwość kupienia pomidorów z szypułkami. Jednak i wtedy, gdy warzywa są ich pozbawione, duże znaczenie ma to, jak je ułożysz. W magazynie kulinarnym "Cook's Illustrated" przeprowadzono eksperyment. Polegał on na tym, że zostawiono na kilka dni w kuchni w temperaturze pokojowej dwie partie pomidorów z urwanymi szypułkami: jedna partia została ułożona szypułką do góry, druga odwrotnie. Okazało się, że pomidory leżące szypułką do dołu pleśniały znacznie wolniej niż te drugie. Dlaczego to okazało się ważne? Przechowywanie pomidora w temperaturze pokojowej miejscem po "ogonku" w dół zapobiega dostawaniu się powietrza przez odsłonięte miejsce w pobliżu szypułki.

Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek