PrzepisPrzekąskiNic lepszego nie zrobisz z pomidorków koktajlowych. Smaczniejsze od wszystkich past na kanapki

Nic lepszego nie zrobisz z pomidorków koktajlowych. Smaczniejsze od wszystkich past na kanapki

Latem pomidory są tak pyszne, że trudno sobie wyobrazić ich jeszcze lepszy smak. A jednak to możliwe. Te warzywa z oliwą i przyprawami w wysokiej temperaturze zyskują jeszcze więcej. Ich aromat jest niepowtarzalny. Od razu przypominają się wakacje we Włoszech.

Tak przygotowane pomidorki fantastycznie smakują na grzankach.
Tak przygotowane pomidorki fantastycznie smakują na grzankach.
Źródło zdjęć: © Getty Images | REDA&CO

29.07.2024 09:12

Pomysłów na przetwory z pomidorów jest sporo. Jednak nie do wszystkich da się wykorzystać te koktajlowe. W tym przepisie sprawdzą się doskonale. Jego zwolennikiem jest też bloger Rozkoszny. Twierdzi, że po przygotowaniu w ten sposób pomidorów, spojrzy się na nie zupełnie inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konfitowanie, czyli sposób na kaczkę i pomidorki

Konfitowane pomidory? O co chodzi w tym przepisie? Smak pomidorów przywodzi na myśl kuchnię włoską, a ich sposób przygotowania pochodzi z kuchni francuskiej. Konfitowanie to termin, który kojarzy się z... kaczką. Przygotowywana w ten sposób to jedno z popisowych dań znad Loary.

Metoda konfitowania (z fr. confire – konserwować) to długotrwałe gotowanie w tłuszczu w stosunkowo niskiej temperaturze. Najbardziej znane danie z wykorzystaniem tej metody to wspominana już kaczka. Upieczona we własnym tłuszczu smakuje wyśmienicie. W podobny sposób można przygotować warzywa, do których sprawdzi się oliwa lub oleje o wyrazistym smaku. Tak przygotowane pomidory smakują obłędnie.

Idealne do kanapek, ale i jako dodatek do dań

Niska temperatura i długi czas w piekarniku sprawiają, że pomidorki nie smażą się, nie pieką, ale wolno gotują w oliwie. Potem są delikatne i miękkie, można je wręcz rozsmarować jak masło. Są idealne do grzanek, świetne pasują do nich sery, zwłaszcza włoskie jak mozzarella czy buratta. Można je też dodawać do sałatek i makaronów. Pomidorki mają głęboki smak i mnóstwo aromatu. A gdy użyjesz pomidorków różnych odmian, będą też ciekawym akcentem kolorystycznym.

Pomidorki konfitowane

Składniki:

  • 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 6 ząbków czosnku,
  • kilka gałązek rozmarynu lub bazylii lub mieszane zioła,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól, pieprz, cukier do smaku,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki wypłucz i osusz. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
  2. Dodaj obrany i pokrojony w plasterki czosnek, dopraw do smaku przyprawami, posyp oregano. Na wierzchu rozłóż gałązki ziół.
  3. Całość zalej oliwą, tak by pomidorki były przykryte.
  4. Piecz je 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni.
  5. Ostudzone pomidory przełóż do słoja i zalej oliwą, w której się gotowały. Przechowuj je w lodówce do dwóch tygodni. Pozostałą oliwę możesz wykorzystać do smażenia czy sałatek.
Wybrane dla Ciebie